Jerusalem, Israel 23-27.4.2012

Jerusalem

Näkymä luterilaisen kirkon tornista kohti Temppelivuorta ja Öljymäkeä.

Olin tällä viikolla maanantai-illasta perjantai-aamuun Jerusalemissa ja kävin katsomassa tärkeimmät Vanhankaupungin ja sen lähiympäristön pyhät paikat. Torstaina tein pikku päiväretken Kuolleellemerelle kellumaan.

Itkumuuri

Itkumuuri Jerusalem

Ensimmäiseksi suunnistin Itkumuurille eli Länsimuurille. Itkumuurin nimi viittaa juutalaisten suruun Jerusalemin temppelin hävityksen vuoksi (70 jKr). Itkumuuri on ainoa temppelistä jäljellä oleva osa.

Muurin lähellä käydäkseen tulee peittää päänsä, naiset huivilla ja miehet kipalla, tosin muutkin päähineet kuten lippalakki kelpaavat. Itse lainasin kipaa.

Kipa

Kipa on juutalaisten miesten rukouspäähine, mutta sitä käytetään nykyisin muutenkin päähineenä, juutalaisuuden tunnuksena. Kadulla ja bussissa näin nuortenkin miesten käyttävän sitä paljon, mustaa yksiväristä.

Itkumuuri on auki aina ja sisäänpääsymaksua ei peritä.



Pyhän haudan kirkko

Pyhän haudan kirkko Jerusalem

Pyhän haudan kirkko (kuva yllä) on useimpien arkeologien mukaan rakennettu paikalle, jossa Golgatan ja Jeesuksen haudan uskotaan sijainneen. Vähemmistö arkeologeista on hieman Jerusalemin muurien ulkopuolella sijaitsevan Puutarhahaudan kannalla.

Pyhän haudan kirkko Jerusalem

Pyhän haudan kirkko on todella iso, siellä on useita kappeleita ja alttareita. Kirkko on jaettu eri uskontokuntien kesken. Molemmilla käyntikerroillani oli jossakin kappeleista messu meneillään.

Jeesuksen haudalle oli niin pitkät ja leveät jonot, että jätin jonotuksen suosiolla väliin.

Pyhän haudan kirkko Jerusalem

Temppelivuori

Kalliomoskeija Jerusalem

Temppelivuorelle pääsee vain parin tunnin ajan aamu- ja iltapäivällä, sisäänpääsy oli ilmainen, mutta vaati parikymmentä minuuttia jonottamista Dung-portin luona olevalla sisäänkäynnillä. Muut sisäänkäynnit ovat vain muslimeille.

Juutalaisten päärabbin mukaan juutalaiset eivät saa mennä Temppelivuorelle, koska tuhottu Jerusalemin temppeli sijaitsi aikanaan Temppelivuorella, mutta monien muiden rabbien mukaan se on mahdollista.

Kalliomoskeija (kuvassa yllä) on mielestäni selvästi upein Jerusalemin rakennuksista. Sisälle sinne kuten viereiseen Al-Aqsan moskeijaan pääsevät vain muslimit. Olen kerran käynyt moskeijassa sisällä, Singaporessa. Muslimeille Kalliomoskeijan paikka on tärkeä, koska perinteen mukaan Mohammad nousi siellä taivaaseen.



Kalliomoskeija Jerusalem

Vanhassa testamentissa mainittu Moorian vuori tarkoittaa samaa paikkaa kuin Temppelivuori. Talmudin mukaan Temppelivuorelta Jumala keräsi tomun, josta Adam tehtiin. Tällä paikalla sanotaan myös Abrahamin olleen valmis uhraamaan Iisakin.

Via Dolorosa

Pyhän haudan kirkko Jerusalem

Via Dolorosalla törmäsin suomalaisiin seuramatkalaisiin. Heikki Kangas selostaa kuvassa kuinka Jerusalem on rakennettu uusiksi 30 kertaa ja alkuperäinen katutaso oli muutaman metrin alempana.

Muurikävely

Muurikävely Jerusalem

Keskiviikkona suuntasin Jerusalemin muurien ulkopuolelle Puutarhahaudalle, Getsemanen puutarjaan ja Öljymäelle, mutta ennen sitä kävin muurikävelyllä Jaffa-portilta Dung-portille. Tämä ”Ramparts walk” maksoi 16 NIS (3,2 e).

Puutarhahauta

Puutarhahauta Jerusalem

Puutarhahauta on vaihtoehtoinen sijainti Jeesuksen haudaksi Damaskus-portin ulkopuolella Nablus-kadun varrella. Vieressä on myös vaihtoehtoinen sijainti Golgatalle (kuva).

Puutarhahaudan alue oli tunnelmallinen, siellä oli monia pyhiinvaeltajaryhmiä pitämässä hartauksia, myös suomalaisten veisuuta kuulin.

Getsemane

Getsemane Jerusalem

Getsemane on puutarha Öljymäellä Kidronin laaksossa hieman Jerusalemin muurien ulkopuolella. Puutarhassa saattaa olla oliivipuita, jotka olivat siellä jo Jeesuksen aikana. Getsemanessa Jeesus Raamatun mukaan rukoili pääsiäisaterian jälkeen ja siellä hänet pidätettiin.

Getsemane Jerusalem

Kaikkien kansojen kirkko eli Kuolemantuskan basilika Getsemanen puutarhan vieressä. Miten taas satuin messun aikaan paikalle.

Öljymäki

Jerusalem

Näkymä Öljymäeltä kohti Kidronin laaksoa ja Jerusalemin vanhaakaupunkia, oikealla Venäjän ortodoksien Maria Magdalenan kirkko. Tälle näköalapaikalle oli melkoinen kipuaminen.

Hebron-hostelli

Hebron-hostelliJerusalem

Majoituin keskellä Vanhaakaupungin muslimikorttelia Hebron-hostellissa Souq Khan al-Zeit -kadun varrella. 16 hengen makuusalissa paikka maksoi 13 e/yö sisältäen lukollisen kaapin ja wlanin aulassa (kuva yllä). Nukuin ihmeen hyvin yhteismajoitukseksi, alankohan tottua näihinkin.

Kuvat

Reissuesan matkakuvat – Israel 2012 – Jerusalem Noin 70 kuvaani Jerusalemista

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *