Pluzine, Montenegro

Ota parempia kuvia

Pluzine, Montenegro 2015

Kuvassa esimerkki onnistuneesta kuvauspaikan valinnasta. Pluzine, Montenegro 2015.

Kirjoitin asiantuntija-artikkelin valokuvauksesta.

Perusohjeita parempiin kuviin

Hyväksi kuvaajaksi kehityt ottamalla paljon kuvia. Käytä ja näytä aina vain parhaat kuvat ja ota opiksi epäonnistuneista kuvista. Itseopiskelun tehosta kertoo se, että monista harrastajista on kehittynyt ammattikuvaajia täysin itseopiskelun kautta.

Pidä horisontti suorana ja kuva-aiheen niin salliessa sovella kolmanneksen sääntöä (1). Kolmanneksen sääntö tarkoittaa, että pääkohdetta ei sijoiteta kuvan keskelle, vaan kolmasosan päähän jommastakummasta sivusta. Samaa sääntöä sovelletaan kuvaan myös korkeussuunnassa eli horisonttia ei ole suositeltavaa sijoittaa keskelle.

”Mene lähemmäksi” on usein toistettu ohje, mutta se pätee edelleen. Vaikka voisit ottaa kuvan kaukaa zoomaamalla, saat kuvaan usein paremman läsnäolon tunteen siirtymällä lähelle kohdettasi.

Vältä tunnelman pilaavaa suoraa salamaa. Jos salaman käyttö on välttämätöntä hämärän valaistuksen vuoksi, pehmennä salaman valo esimerkiksi katon kautta heijastamalla.



Luxor, Egypti 2012

Käytä liikkuvia kohteita kuvattaessa lyhyttä valotusaikaa (esim. 1/500 s).

Korjaa kameran automattivalotusta kun kuvaat erittäin tummia tai vaaleita kohteita, sillä kameran automatiikka on säädetty keskimääräisten kohteiden perusteella. Eli jos kuvaat esimerkiksi lumimaisemaa, ylivalota kuvaa hieman, jotta kuva ei jäisi harmaaksi.

Käsivaralta kuvattaessa kuvasta tulee helposti tärähtänyt noin 1/30 s pidemmillä valotusajoilla, joten käytä jalustaa tai taskujalustaa hämärässä tai pimeässä kun tarvitset pidempiä valotusaikoja.

Ohjeita matkalla kuvaamiseen

Tutustu ennen matkaa kohteesta otettuihin valokuviin esimerkiksi Googlen kuvahaun ja Flickr-kuvapalvelun (2) avulla. Näin saat selkeämmän käsityksen siitä missä kaikissa kohteissa haluat oikeasti vierailla ja mistä kuvakulmista saat kiinnostavia kuvia. Yritä etsiä myös uudenlaista näkökulmaa tuttuihin kohteisiin.

Usein matkakohteista löytyy näköalapaikkoja, joiden sijainteja kannattaa tutkia ennakkoon. Kuvaamisen kannalta on hyödyllistä jos sinulla on oma menopeli käytettävissä ja voit pysähtyä siten kuvaamaan missä tahansa kun kiinnostava näkymä avautuu (ks. postauksen otsikkokuva).

Varhaisaamun ja myöhäisen iltapäivän valo on paljon kuvauksellisempaa kuin keskipäivän jyrkkä ylhäältä päin tuleva valo. Keskipäivällä voi viettää siestaa tai vaikka käyttää ajan kuvankäsittelyyn. Myös auringonnousut ja -laskut ovat erittäin kuvauksellisia ajankohtia.



Kuvien jälkikäsittely

Opettele ensin jälkikäsittelemään kuvat, harkitse vasta sitten tarvitsetko uutta kallimpaa kameraa ollenkaan. Jos käsittelet kuvat tietokoneella, suosittelen maksullisista ohjelmista Lightroomia. Jos käsittelet kuvat kännykällä, Lightroomin mobiiliversio on ilmainen.

Kuvaa raw- eli raakakuvia jpg-kuvien sijaan. Saat tällöin paljon suuremman muokkausvaran kuvankäsittelyyn ja mikä tärkeintä, pystyt säätämään valkotasapainon eli värilämpötilan kunnolla jälkikäteen.

Lightroomilla onnistuu todella helposti automaattiset linssinkorjaukset sekä kaatuvien linjojen ja horisontin oikaisut. Kuva on mukava rajata lopullisesti kuvankäsittelyvaiheessa ja kuvasuhteen voi kätevästi vaihtaa kohteelle sopivammaksi.

Vaikka kameroiden valotusautomatiikat toimivat tyypillisesti varsin hyvin, on tilanteita joissa automatiikka ei pärjää tarpeeksi hyvin. Esimerkiksi kun kuvassa on mukana kirkasta taivasta, tuloksena on usein alivalottunut kuva, joka on helppo pelastaa täydellisesti valotetuksi kuvankäsittelyohjelmalla.

Kuvan jälkikäsittelyssä voidaan säätää paitsi kuvan yleistä valoisuutta, myös kuvan varjo- ja huippuvaloalueiden valoisuutta erikseen. Muita tyypillisiä säätökohteita ovat kuvan eloisuus, selkeys, kontrasti ja terävyys.

Monesti kuulee sanottavan, että ei ole aikaa editoida kuvia, mutta editoinnin ei välttämättä tarvitse viedä paljon aikaa. Edellä mainittuihin perussäätöihin ei tyypillisesti kulu montakaan minuuttia, ja yhteen kuvaan tehdyt säädöt voi kätevästi kopioda muihin samassa tilanteessa otettuihin kuviin.

Pietarhovi, Venäjä 2011

Esimerkki selvästi alivalottuneen jpg-kuvan pelastamisesta Lightroom-kuvankäsittelyohjelman avulla. Pietarhovi, Venäjä 2011.

Kameran valinta

Nykyään suurin osa kuvista kuvataan kännykkäkameroilla. Järjestelmäkameroiden ja taskukameroiden myynti on selvästi vähentynyt tällä vuosikymmenellä. Yhä parempilaatuiset puhelinkamerat ovat syöneet varsinkin pokkareiden markkinat.

Suomen johtava valokuvausbloggaaja valokuvaaja Matti Sulanto kirjoitti hiljattain otsikolla ”Puhelinkamera riittää kohta kaikkeen” (3). Uusimpien puhelinten tuplakameroilla voidaan ohjelmallisesti toteuttaa jopa perinteisesti vain järkkäreillä onnistunut taustan himmennys muotokuvissa. Suurella osalla kännykkäkameroista voi nykyisin kuvata raakakuvia ja kuvat voi editoida puhelimessa Lightroomilla.

Jos on kuvattava hämärässä ja/tai liikkuvia kohteita, puhelinkameran ominaisuudet alkavat loppua ja järjestelmäkamera on edelleen tarpeen. Myös kuvaamiseen pitkältä etäisyydeltä tarvitaan järeämpää optiikkaa kuin puhelimeen voidaan mahduttaa.

Kameran valintaan on netissä käteviä vertailupalveluita. Järjestelmäkameran valinnassa suosittelen avuksi Digital Photography Review -sivustoa (4) ja puhelinkameran valinnassa DxOMark -sivuston mobiiliosiota (5).

Lähteet

(1) Wikipedia: Kolmanneksen sääntö https://fi.wikipedia.org/wiki/Kolmanneksen_sääntö
(2) Flickr https://www.flickr.com
(3) Sulanto, Matti 2017. Puhelinkamera riittää kohta kaikkeen – Sulantoblog. http://www.sulantoblog.fi/puhelinkamera-riittaa-kohta-kaikkeen/
(4) Digital Photography Review https://www.dpreview.com/
(5) DxOMark Mobile https://www.dxomark.com/Mobiles

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *