Itä-Euroopan matkaraportti, osa II

Tallink SuperStarin langaton netti nyt Suomeen palatessa on SuperHidas, joten sama vaikka vähän yrittäisi matkakertomusta jatkaa.

Yritin olla fiksu Puolasta Ukrainaan mennessä ja ajoin jonon ohi puomille asti katsomaan jonon pituutta ja jäin vähäksi aikaan parkkiin seuraamaan eteneekö jono. Tarkoitus oli kääntyä takaisin toiselle reitille jos jono vaikuttaisi kohtuuttomalta. Jono eteni kuitenkin kohta lupaavasti eikä sen pituus vaikuttanut pahalta. Käytännössä sitten paljastui, että raja-alue oli erittäin pitkä ja jonot etenivät älyttömän hitaasti. Siinä vaiheessa kun asian huomasi ei enää ollut mahdollista kääntyä takaisin. Rajalla meni lopulta 4 h 50 min.

Automatkan reitiksi tuli, yöpymispaikoittain listattuna, Panevezys (Liettua) – Chisinau (Moldova, 2 yötä) – Bukarest (Romania) – Rajavyöhyke Romaniasta tullessa (Unkari) – Rijeka (Kroatia) – Pula (Kroatia) – Porec (Kroatia) – Bratislava (Slovakia) – Augustow (Puola) – Riika (Latvia) – Pärnu (Viro) – Tallinna (Viro). Alla reitti punaisella vapaalla kädellä piirrettynä.

Halvin yöpyminen oli Zimmer Frei -yksityismajoitus Unkarin rajalla, 10 e. Kallein oli Augustowin hotelli kun perushintaan 28 e lisätään 4,5 e pysäköinti ja aamiainen 4,5 e. Hotelleissa yövyin neljä yötä, hostellien yksityishuoneissa kolme yötä, hostellien makuusaleissa kolme yötä, matkustajakodissa (guesthouse) yhden yön, yksityismajoituksessa yhden yön, leirintäalueella teltassa yhden yön.

Tiet olivat kaikkialla muualla kohtalaiset paitsi Ukrainassa ja Moldovan Chisinaun pohjoispuoleisessa osassa törkeän huonot. Baltiassa pystyi ajamaan 75 km/h keskinopeudella ajotietokoneen mukaan. Puolassa itäisellä reitillä on älyttömästi rekkoja ja kapea tie, joten Autoliiton opus oli oikeassa ja matkanteko hidastui 60 km/h:een. Paljoa 60 km/h nopeampaa ei matka edistynyt Ukrainassa, Moldovassa tai Romaniassakaan.

Upeimmat maisemat ajella olivat Romanian vuoristoisessa pohjoisosassa sekä Kroatiassa. Kaksi kettua näin tien vieressä ja tiellä kymmeniä hevosia vaunuineen. Lähimpänä onnettomuutta olin Liettuassa kun kaistan loppuessa ns. vetoketjusysteemi ei toiminutkaan, vaan Audi A8 ei suostunut väistämään minua – jarrut siis pohjaan.



Nopeimmin matka eteni Kroatiasta Slovenian, Itävallan, Slovakian ja Tsekin kautta Puolan eteläosaan asti. Tuon välin ajoin tietulleilla varustettuja moottoriteitä, rajoitus enimmäkseen 130 km/h. Kroatiaan asti ajotietokone näytti keskikulutukseksi 4.3 l/100 km, mutta vauhdikas paluumatka nosti sen 4.7:ään, mikä ei tietysti paha sekään.

Joka ainoassa maassa diesel oli kallimmpaan kuin bensa, joissakin eroa enemmän ja joissakin vähemmän. Diesel maksoi eri maissa: Ukraina 0,87 e/l, Moldova n. 1 e, Slovenia 1,26 e, Romania ja Viro 1,28 e, Puola 1,33 ja 1,38 e, Slovakia 1,56 e.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *