Aasia, Espanja, Gran Canaria, Kaakkois-Aasia, Kanariansaaret, Länsi-Eurooppa, Muuta matkailusta, Thaimaa, Väli-Amerikka

Muutto talveksi Kanarialle vai jonnekin muualle ihanneilmastoon?

1.5.2013
Las Palmas, Gran Canaria, EspanjaLas Palmas

Olen ainakin pari vuotta harkinnut muuttoa Espanjaan, tarkemmin sanottua Kanariansaarille. Viimeisin suunnittelemani ajankohta Espanjaaan muutolle on syyskuu 2013. Talvet asuisin Kanarialla ja kesät Suomessa. Muutto on kuitenkin viivästynyt, koska olen keksinyt aina uusia matkasuunnitelmia toteutettavaksi ennen muuttoa.

Miksi Kanaria?

Vastaus on tietysti ilmasto. Kanarialla on läpi vuoden ihanteelliset lämpötilat eli 20-25 astetta.

Olen paljonkin matkustellut tropiikissa eli noin 30 asteen lämpötiloissa, mutta siinä on hieman liikaa. Jonkin verran 30 asteen kuumuuteen sopeutuu, mutta 25 astetta tuntuu paljon paremmalta.

Espanjalaiset antavat asunnon vuokralle mielellään määräaikaisesti syy-toukokuuksi, koska kesäsesonkina he voivat vuokrata asunnon kalliimmalla. Asunnot vuokrataan tyypillisesti kalustettuina. Tämähän sopii oikein hyvin jos haluaa asua talvet Espanjassa ja kesät Suomessa.

Kaksion Las Palmasin alueelta voi vuokrata noin 400 eurolla.

Las Palmas, Gran Canaria, EspanjaLas Palmas

Miksei manner-Espanja?

Kanarian ilmasto on niin paljon parempi kuin manner-Espanjan. Kyllä manner-Espanjankin ilmasto saattaa Suomen talven voittaa, mutta ihanteellinen sää on vain syksyllä ja keväällä. Talvella on 15 astetta ja sisätiloissa palelee, usein espanjalaisissa asunnoissa ei ole lämmitystä. Kesä on liian kuuma, mannerespanjalaisethan pakenevat kuuminta kesää leudommalle Kanarialle. Tietysti jos kesät on Suomessa, kuumuus ei haittaa.

Jostain syystä suurin osa Espanjassa asuvista suomalaisista asuu kuitenkin Aurinkorannikolla Kanarian sijaan. Johtuisiko ihan etäisyydestä eli Aurinkorannikolle voi helposti ajella omalla autolla Suomesta? Vai kaipaavatko he Aurinkorannikon suomalaisyhteisöä?

Muut vaihtoehdot?

Onko Kanarialle muutto mielikuvituksen puutetta? Eikö muuallakin kuin Kanarialla ole syksystä kevääseen 20-25 asteen lämpötilat?

Ainakaan Euroopasta ei löydy sellaista paikkaa. Lähimpänä Eurooppaa Afrikan pohjoisosan Marokko ja Tunisia voisivat kelvata ilmastoltaan talvehtimiseen. En pidä niitä kuitenkaan kovin kiinnostavina asumiseen, ne ovat islamilaisia ja niissä puhutaan arabiaa.

Kaukomailta löytyy ikuisen kevään ilmastoja. Tämän reissun kohteista Guatemalan Atitlan-järvellä oli sopiva ilmasto ja aikasemmalta Etelä-Amerikan reissultani muistuu mieleen Medellin Kolumbiassa.

Thaimaan pohjoisosassa Chiang Maissa on tyypillisesti 25 asteen lämpötila ja siellä on erittäin halpaa. Miinuksena on meren puuttuminen ja kieli, jota en halua opetella. Toki siellä uimaankin pääsee ja paikkakunnalla asuu paljon ulkomaalaisia.

Cape Town, South AfricaKapkaupunki, Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikka on sopivalla aikavyöhykkeellä ja vuodenajat ovat peilikuva suomalaisista. Tämä on yksi vaihtoehto, jota voisin tutkia tarkemmin, minähän en ole Etelä-Afrikassa käynyt. Kapkaupunki on hieman halvempi kuin Las Palmas.

Tarvitseeko valita vain yhtä talvehtimispaikkaa, eikö sitä voi vaihtaa vaikka joka vuosi? Voi tietysti, mutta yhdessä ja samassa paikassa olisi se etu, että sinne voisi hankkia omaisuutta enemmän kuin matkalaukullisen verran.

”Missä päin maailmaa on kaikkein ”suotuisin” säätila ympäri vuoden?”

Katsotaanpa mitä Ilmatieteen laitos vastaa tähän nimenomaiseen kysymykseen:

Kun suotuisalla säällä tarkoitetaan mahdollisimman runsasta auringonpaistetta, ei kovia myrskyjä tai ukkosia, eikä kovia pakkasia tai helteitä, niin trooppisten vyöhykkeiden valtameren syleilyssä olevat saaret ovat varsin ihanteellisia ihmisen asuinpaikkoja. Siksipä turismi on näillä saarilla tunnetusti vallitseva elinkeino. Mutta aivan ilman vaaroja, esimerkiksi hirmumyrskyn mahdollisuutta, ei näillä saarillakaan yleensä voi asua.

Suotuisa sää vallitsee esimerkiksi Karibian saarilla ja suurten mantereiden rannikoilla. Näilläkin seuduilla on sadekausi Suomen talvikuukausina, mutta yleensä sateet ovat lämmintä kuurosadetta, joskin vettä sataa ajoittain kaatamalla.

Tyynen valtameren saaret päiväntasaajan molemmin puolin ovat niin ikään erinomaisia lomakohteita (esim. Fidzi, Nauru ja Havaiji). Havaijilla esiintyy harvoin hirmumyrskyjä. Enemmän hirmumyrskyjä esiintyy Karibian seuduilla kuin myös Kiinan meren laajalla alueella, ja myös Australiassa jonkin verran. Hurrikaanien tavallisin esiintymisaika Karibialla on elo – marraskuu.

Tyynenmeren saaret ovat liian kaukana ja kalliita. Karibia sen sijaan kiinnostaa, varsinkin sen halvin maa Dominikaaninen tasavalta (Matkafoorumi).

Aikaero

Aikavyöhykkeeltään Thaimaa on Suomea 5 h edellä, Etelä-Afrikka samalla aikavyöhykkeellä, Kanariansaaret 2 h jäljessä ja Dominikaaninen tasavalta 6 h jäljessä.

Keski- ja Etelä-Amerikka ovat 8-10 h jäljessä Suomesta, mikä haittaa melko paljon yhteydenpitoa Suomeen.

Hintavertailu

Otetaan Tampere vertailukohdaksi ja verrataan kuluttajahintoja Numbeon avulla:

Las Palmas, Espanja -27,7 %
Santo Domingo, Dominikaaninen tasavalta -40,9 %
Kapkaupunki, Etelä-Afrikka -42,8 %
Chiang Mai, Thaimaa -55 %

Tuleekos tästä vertailusta hullua hurskaammaksi. Jos talvehtii kaukana, säästää elinkustannuksissa, mutta säästö jää aika pieneksi kalliiden lentojen vuoksi.

Ottakaa kantaa talvehtimiskohteen valintaan.

Voit äänestää minua matkablogikilpailun voittajaksi, äänestyksen takaraja on 13.5.2013.

Voit myös lähettää minut Timbuktuun tykkäämällä blogin Facebook-sivusta. Tälle ei ole takarajaa asetettu.

6 Comments

 • Reply Tiina Isopahkala via Facebook 1.5.2013 at 11:59

  totta vieköön,Kanarian saaret tietysti 🙂 ehkei nuista vaihtoehdoista ihan halvin mutta turvallisin varmaan.Sitten yksi suuri bonus:jos asuisit siellä ja kotipuolen väkeä tulis ikävä,ei hätää,luulen että vieraita lentelis kyläilemään 🙂 niin no ,onkohan se plussaa vaiko miinusta jos me siellä yhtenään ravattais? 🙂

 • Reply Marika Salomäki via Facebook 1.5.2013 at 21:38

  Vai yhtenään ravattas, mä en oo Tampereellekaan päässy vuoden 2008 jälkeen 😀

 • Reply Reissuesan matkablogi - Jos 1000 tykkää ajan Timbuktuun via Facebook 4.5.2013 at 02:55

  Vieraat Suomesta olisivat toki tervetulleita kunnes toisin todistetaan :).

 • Reply Esa Isopahkala 1.10.2013 at 02:36

  Muistikuvani Chiang Main säästä näyttäisi olevan väärä, kylmimpänäkin kuukautena eli joulukuussa päivän korkein lämpötila kohoaa yleensä 28:aan ja kevät on suorastaan kuuma: http://en.wikipedia.org/wiki/Chiang_Mai#Climate

 • Reply Reissuesan matkablogin 10 luetuinta postausta vuonna 2014 ⋆ Reissuesan matkablogi 31.12.2014 at 00:23

  […] 1. Muutto talveksi Kanarialle vai johonkin muualle ihanneilmastoon? […]

 • Reply Minne sinä menisit maailmanympärimatkalle? ⋆ Reissuesan matkablogi 17.9.2015 at 04:58

  […] oli minulla jopa yksi vakavasti harkitsemistani talvehtimiskohteista, mutta en ole siellä edelleenkään edes käynyt. Erityisesti kiinnostaa Kapkaupunki […]

 • Leave a Reply