Kaunasin katedraali, Liettua

69,90 99,90  sis. alv 24 %

TURVALLINEN OSTOPROSESSI
  • Stripe
  • Visa Card
  • MasterCard
  • American Express
  • PayPal
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osasto: Avainsanat tuotteelle , , ,

Kuvaus

Kaunasin apostolien Pietarin ja Paavalin katedraali (liettuaksi Kauno Šv. apaštalų Petro ir Povilo katedra bazilika) on roomalaiskatolinen katedraalibasilika Kaunasissa, Liettuassa.

Tarkkaa ajankohtaa, jolloin ensimmäinen apostoleille Pietarille ja Paavalille omistettu goottilaistyylinen kirkko rakennettiin, ei tiedetä, mutta kirjallisissa lähteissä se mainitaan ensimmäisen kerran vuonna 1413. Kaunasin ensimmäinen Pyhän Pietarin ja Paavalin kirkon yhteydessä toimiva seurakuntakoulu mainittiin vuonna 1473. Rakennustyöt saatiin päätökseen vasta vuonna 1624.

Kirkko kärsi suuresti vuoden 1655 sotaretkestä, ja se rakennettiin uudelleen vuonna 1671, jolloin se sai joitakin renessanssipiirteitä. Vain yksi torneista rakennettiin uudelleen kattopalon jälkeen vuonna 1732. Osana kunnostusta kuningas Stanisław August Poniatowski rahoitti sisäiset koristeet vuonna 1771. Pääalttarin, lehtorin ja kuoron asensi Tomasz Podhajski vuonna 1775.

Rakennus sai nykyisen muotonsa vuonna 1800 tehdyn peruskorjauksen jälkeen. Paavi Leo XIII korotti kirkon katedraalin asemaan vuonna 1895. Se sai basilikan arvonimen vuonna 1926, kun paavi Pius XI organisoi Samogitian hiippakunnan uudelleen Kaunasin metropoliittiseksi arkkihiippakunnaksi. Rakennus sisällytettiin Liettuan tasavallan kiinteän kulttuuriperinnön kohteiden rekisteriin vuonna 1996. Paavi Franciscus vieraili katedraalissa 23. helmikuuta. syyskuuta 2018.

Katedraali on 84 metriä pitkä, 28 metriä korkea ja 34 metriä leveä, ja se on Liettuan suurin goottilainen kirkko. Vuonna 1895 rakennettu Pyhän sakramentin kappeli on eteläisen keskilaivan itsenäinen laajennusosa, jossa on uusgoottilaiseen tyyliin veistetty puukalustus.

Lähde: Wikipedia.