Pispala, Tampere

69,90 99,90  sis. alv 24 %

Ala-Pispala, Pispalanharju ja Pyhäjärvi. Vasemalla näkyy myös Tahmelan ryytimaa.

TURVALLINEN OSTOPROSESSI
  • Stripe
  • Visa Card
  • MasterCard
  • American Express
  • PayPal
Tuotetunnus (SKU): Ei saatavilla/-tietoa Osastot: , , Avainsanat tuotteelle , , , , , ,

Kuvaus

Pispala on kahden kaupunginosan muodostama alue Tampereella noin 2,5 km keskustasta länteen. Se muodostuu Ylä-Pispalan ja Ala-Pispalan kaupunginosista. Se sijaitsee Pispalanharjulla, Suomen korkeimmalla soraharjulla, enimmäkseen etelärinteessä. Alueelle ominaista on jyrkkään rinteeseen sovitettu rakentamistapa.

Pispalassa sijaitsee myös Suomen vanhin edelleen toimiva yleinen sauna, vuonna 1906 toimintansa aloittanut Rajaportin sauna. Saunan omistaa Tampereen kaupunki ja sen toiminnasta vastaa Pispalan saunayhdistys ry.

Pispala tunnetaan myös useista portaistaan. Tunnetuimmat ovat Pispalan portaat, jotka nousevat Tahmelasta Hirvikadulta ylös Pispalanharjulle. Portaiden ylösjuoksu on suosittu aktiviteetti urheilijoiden ja kuntoilijoiden keskuudessa.

Pispala on saanut nimensä Pispan talosta, jolla oli muinoin velvollisuus majoittaa piispa tämän matkojen ajaksi. Pispan vuonna 1840 valmistunut päärakennus purettiin vuonna 1989.

1970-luvulla Tampereen kaupunki suunnitteli yhdessä rakennusliikkeiden kanssa Pispalan alueen radikaalia kehittämistä. Puutaloja kaavailtiin purettavan betonirakentamisen tieltä. Esimerkiksi asukas- ja perinneyhdistys sekä ryhmä Tampereen yliopiston tutkijoita alkoivat vastustaa suunnitelmia. Lopulta puutaloja alettiin peruskorjata sen sijaan, että niitä oltaisiin tuolloin laajamittaisesti purettu.

1970-luvulta lähtien Pispalan rakennuskanta on silti muuttunut paljon. Alueelle on rakennettu uusia, suuria omakotitaloja, joiden tieltä vaatimattomin pispalalaisrakentaminen on usein saanut väistyä. Kaupunginosan sosiaalinen rakenne on samalla vähitellen muuttunut, kun usean perheen vuokrakerrostaloja on suurelta osin saneerattu yhden tai kahden perheen omakotitaloiksi. Pispalan ainutlaatuista miljöötä tai rakennuskantaa ei ole vielä suojeltu kaavalla, mutta alueen asemakaavan päivittäminen käynnistettiin kesällä 2007. Kaavoituksen eteneminen on kuitenkin ollut hyvin hidasta.

Pispala on myös useiden tunnettujen taiteilijoiden ja kuuluisuuksien asuinpaikka. Pispalan ja viereisen Tahmelan rinteillä asuu tai on asunut mm. Lauri Viita, Olavi Virta, Aki Kaurismäki, Hannu Salama, Hassan Blasim, Heikki Salo, Sirkku Peltola, Pasi Kaunisto, Jouko Mäki-Lohiluoma, Seela Sella, Juri Lindeman, Tarmo Salmela, Pauli Hanhiniemi, Keith Armstrong, Yrjö Jylhä, Aaro Hellaakoski, Mikko Alatalo, Suvi Karjula, Risto Eronen, Seppo Kulmala, Lassi Valtonen ja Esko Kovero.

Lähde: Wikipedia