Perjantaina 13. joulukuuta lähdin linja-autoasemalle (estacion de guaguas) ja valitsin kohteen sen perusteella minne seuraava linja-auto lähti. Kohteeksi valikoitui täten 24 000 asukkaan Galdarin kaupunki Gran Canarian luoteiosassa lähellä rannikkoa.
Onko se suomalainen poro Galdarin kävelykadulla? Aika iso kukko muuten verrattuna poroon.
Galdarin kävelykadulla vietettiin sopivasti käyntini kunniaksi jonkinlaista kukkaviikkoa. Pitkin katua oli paljon kukkamyyntiä ja erilaisia istutuksia. Joulutähti on kova sana täälläkin päin maailmaa eikä vain Suomessa.
Galdarin keskusaukiota (Plaza de Santiago) ympäröivät kauniit vanhat talot. Sää oli oikein sopiva ulkoilmakahvilassa kahvitteluun. Kuvan kahvilassa iso kahvi maksoi 0,80 e. Hintaan sisältyi pöytiintarjoilu.
Keskusaukiolla kasvoi komeita puita. Aukion laidan kirkko (Iglesia Matriz de Santiago de los Caballeros) ei ollut nyt auki, vaikka olin niin huolellisesti suunnitellut tämän vierailun ajankohdan ;).
Minulla oli mukana Las Palmasin turisti-infosta saamani Restart Gran Ganaria -opasvihkonen (suosittelen), joten osasin suunnistaa Galdarin arkeologiseen museoon katsomaan maalattua luolaa (Gueva pintada).
Maalattua luolaa ei saanut kuvata ja sitä katsottiin lasin takaa. Yllä olevat kuvat luolan maalauksesta on lainattu Wikipediasta ja Flickristä (laillisesti).
Tämä on rekonstruktio asumiseen käytettävästä luolasta. Katsoin museossa ensin kaksi elokuvaa Gran Canarian historiasta. Alkuperäisväestön kohtalo oli kova täälläkin, katolisten kuninkaiden lähettämät espanjalaiset valloittivat saaren verisesti vuosina 1478-1483.
Elokuvien jälkeen opas kuljetti minua ja kahta muuta turistia ympäri kaivausaluetta. Tuliperäiseen kallioon kaivetut luolat ovat 500-1500 -luvuilta ja niitä käytettiin asuntoina. Luola, jossa kuuluisa seinämaalaus sijaitsee, ei ollut asunto, vaan jonkinlainen palvontapaikka.
Museon jälkeen kävin vielä Galdarin kauppahallissa ihailemassa maalauksia.
Galdariin menee bussilla Las Palmasista vajaassa tunnissa ja matka maksaa 3,10 e/suunta. Gueva pintadan pääsymaksu on 6 e, mutta alle 18-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi.
Olisi kiva, jos tekisit tutkimusmatkan El Confital rannalle ja laittaisit kuvat blogiin.
Olen tehnyt jo syyskuussa, ks. El Confital blogissani: http://www.matkablogi.fi/2013/09/las-palmasin-el-confital-ranta/.
Onpa tosiaan karun näköinen paikka. Kuvistasi saa kyllä rehellisen käsityksen. Josain muualla olevissa kuvissa paikan karuus on ohitettu.