Kangasalan vanha hautausmaa

Kangasalan kirkko

Kävin tutkimassa miltä Kangasalan kirkko vuodelta 1767 näyttää ulkoa ja sisältä. Kangasalan kirkko on valittu yleisöäänestyksellä Kangasalan kauneimmaksi rakennukseksi vuonna 2021.

Kangasalan kirkko, ilmakuva, taustalla Längelmävesi

Kangasalan kirkko on valmistunut vuonna 1767 ja sen kellotorni vuonna 1800. Kellotornin huippu on ollut valaistu 1970-luvulta lähtien. Istumapaikkoja kivikirkossa on 800. Kirkko on suosittu vihkikirkko.

Kirkon taustalla siintää Vesijärvi.

Kangasalan kirkko, ilmakuva

Kirkon takana kohoaa Kirkkoharju.

Kangasalan kirkko, ilmakuva

Kirkosta oikealle Kangasalantien toisella puolella mäellä näkyvä keltainen Pirtti on Kangasalan nuorisoseuran juhlatila.

Kangasalan kirkko, ilmakuva

Kirkon takana näkyy Kirkkojärvi. Oikealla lähellä kellotornia on muutama ilmainen pysäköintipaikka. Kuohunparkissa 450 m päässä on 330 ilmaista pysäköintipaikkaa (ensimmäiset kolme tuntia). Kangasalan kirkon osoite on Ainontie 1.



Kangasalan kirkko Kirkkoharjun puolelta katsottuna.

Kangasalan kirkon kellotorni.

Kellotornin muistokirjoitus kertoo kellotornin rakennetun vuonna 1800 alkuperäisen vuonna 1776 valmistuneen ja vuonna 1782 kaatuneen kellotapulin tilalle.

Kangasalan kirkon erikoisuus on tähtikatto, joka koostuu sadoista kahdeksansakaraisista tähdistä, joiden sisällä on neljäsakaraiset lehtikultaiset tähdet.

Tähdet peitettiin vuonna 1955, koska seurakuntalaiset eivät keskittyneet kuuntelemaan saarnaa vaan laskivat tähtiä. 1980-luvun lopun remontin yhteydessä tähdet palautettiin.

Saarnatuoli ja kattokruunu. Saarnatuoli on peräisin Herttualan kirkosta vuodelta 1661. Kattokruunut ovat 1980-luvun remontin yhteydessä valmistettuja.



Alttaritaulu on vuodelta 1823 ja se kuvaa Jeesusta rukoilemassa Getsemanen puutarhassa.

Kangasalan kirkon nykyiset urut valmisti 1980-luvun lopulla Kangasalan urkurakentamo (kirkon historia).

Muualle haudattujen muistoksi, Kangasalan vanha hautausmaa

Muualle haudattujen muistoksi ja kauniit kukkapenkit.

Jalmari Finnen hauta Kangasalla

Kirjailija ja teatterinjohtaja Jalmari Finne eli lapsuutensa Kangasalla. Jalmari Finne on lahjoittanut Kangasalan seurakunnalle ehtoollisastiaston, messukasukan, kastemaljan, yhden kolmesta kirkonkellosta sekä muistokiven ”Heille, jotka ovat unohdetut”. Hautausmaan eteläpuolinen katu on nimeltään Finnentie.

Kangasalan vanha hautausmaa, sankarihaudat

Sankarihaudoilla lukee ”isänmaan puolesta 1939-1944”.

Kangasalan vanha hautausmaa

Karjalaan jääneiden vainajien muistolle.

Kangasalan vanha hautausmaa

Kangasalan vanha hautausmaa on kirkon välittömässä läheisyydessä. Kangasalalla on kaksi muutakin hautausmaata: Läntinen hautausmaa keskustassa ja Itäinen eli Huutijärven hautausmaa.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. Todella hienolta näyttävä kirkko! Saa minulle ulkoapäin jotenkin muutaman Ahvenanmaalla olevan kirkon mieleen, mutta sisältä kirkko toki on erilainen. Aika montaa kirkkoa olen Suomessa käynyt ihailemassa, mutta Kangasalan kirkko ei ole yksi niistä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *