Kävin tällä viikolla Pietarin kolmella parhaalla näköalapaikalla.
Iisakin kirkon näköalatasanne
Iisakin aukio kuvattuna Iisakin kirkon näköalatasanteelta.
Näkymä vastakkaiseen suuntaan eli Neva-jokea kohti. Vasemmalla on keltainen Senaatin rakennus, jonka oikealla puolella Senaatinaukiolla on Vaskiratsastaja-patsas (jää kuvassa Aleksanterinpuiston puiden taakse).
Vasemmalla kaukana näkyy Pietari-Paavalin linnoitus, vasemmalla lähellä oleva komea torni kuuluu Amiraliteettiin ja oikealla sinivihreä rakennus on Talvipalatsi, jossa on Eremitaasi-museo.
Teleobjektiivi tiivistää näkymää, Aleksanterinpuisto ei ole mitään tiheää metsää. Iisakinkirkolta on Amiraliteetille matkaa linnuntietä noin 500 m, Talvipalatsiin 700 m ja Pietari-Paavalin linnoitukseen 1,6 km.
Pääsylippu Iisakin kirkon näköalatasanteelle maksaa noin 2 e. Nousemista on 262 porrasaskelmaa ja infotaulu varoittaa, ettei kohde sovi sydänvaivaisille.
Smolnan katedraalin kellotorni
Kävin viime elokuussa Smolnan katedraalissa, mutta unohdin käydä kellotornissa ihailemassa maisemia. Korjasin tänään asian eli kuvassa on näkymä Smolnan katedraalin kellotornista kohti Rastrellin aukiota. Nurmikko on käsittämättömän huonossa kunnossa.
Tuohon lähelle saa pysäköidä auton ilmaiseksi, mutta vapaita paikkoja ei ollut, joten pysäköin auton 750 m päähän Smolni Prospektille.
Smolnan katedraalia ympäröivät rakennukset kuuluivat aikanaan luostarille, mutta nykyisin niissä on virastoja ja yliopiston tiedekuntia. Tornista vasemalla taaempana näkyy Leningradin aluehallinnon rakennus.
Näkymä kohti Neva-jokea ja Bolsheohtinski-siltaa.
Smolnan katedraalin kellotorniin on vapaaehtoinen pääsymaksu noin 2 e.
Pietari-Paavalin katedraalin kellotorni
122,5 m korkea kellotorni on kuvassa vasemmalla, tornin huipulla on 3,2 m korkea ja 250 kg painava ristiä kantava enkeli. Kuva on otettu Neva-panoraamalta eli linnoituksen muurin päältä.
Katedraalin kellotorniin voi ostaa yksittäisen kävijän lipun vain sisällä katedraalissa. Toinen vaihtoehto on osallistua opastetulle tunnin mittaiselle venäjänkieliselle kellotorniekskursiolle. Käytin jälkimmäistä vaihtoehtoa.
Kuvaaminen kellotornista oli tehty ärsyttävän hankalaksi verkkoaidan avulla.
Strelka eli Vasilinsaaren kärki, vas. vihreä rakennus on Kunstkamera, oikealla vaalea Pörssirakennus.
Talvipalatsin takana siintää Kolminaisuuden katedraalin siniset kupolit.
Suurin kellotornin kelloista.
Carillon-kelloilla soitetaan kokonaisia kappaleita, ääniala on neljä oktaavia. 51 kelloa on hankittu 1900-luvun lopulla sponsoreiden avulla ja kelloissa on sponsorien nimet aina Belgian kuningashuonetta myöden. Pienin kelloista painaa 10 kg ja suurimmat tuhansia kiloja.
Kellotornikäynti maksaa pari euroa, muurillakävely eli Nevan panomaama reilut neljä euroa. Kuvassa toinen panoraaman lähtöpisteistä.
Näkymä muurilta Pietari-Paavalin linnoituksen laiturille.
Nevan vastaranta muurilta katsottuna.