Voitonpuisto on iso puisto Pietarin eteläosassa Moskovalaisessa kaupunginosassa Moskovan valtakadun varrella. Puiston virallinen nimi on Moskovski park popedi (Московский парк Победы) eli Moskovalainen voiton puisto, mutta yleensä puhutaan vain voitonpuistosta.
Näkymä Moskovan voitonpuistoon maailmanpyörästä. Lippu maailmanpyörään maksoi 170 ruplaa eli 2 euroa.
EM-jalkapallomatkan aikana kävin voitonpuistossa pariinkin otteeseen hotellinvaihdon yhteydessä. Hotellien tyypillinen uloskirjausaika on klo 12 ja sisäänkirjautumisaika klo 14.
Huvipuiston nimi on Gagarin-puisto.
Huvipuisto sijaitsee voitonpuiston kaakkoisosassa. Voitonpuiston itäpuolinen katu on nimeltään Juri Gagarinin valtakatu, pohjoispuolella on Kusnezovinkatu, eteläpuolella Uimalankatu ja länsipuolella Moskovan valtakatu.
Metroasema Park Popedy (Voitonpuisto) sijaitsee puiston lounaiskulmassa. Auton saa ilmaiseksi parkkiin puistoa ympäröiville kaduille Moskovan valtakatua lukuunottamatta.
Voitonpuiston pohjoisosan vapaa-ajankeskus mainostaa tennistä, pöytätennistä, biljardia, rullaluistelua ja sulkapalloa. Talvella puistossa on luistinrata.
Gagarin-huvipuiston lastenjuna tuli vastaan voitonpuiston kujalla.
Maailmanpyörä näkyy Kapteeninlammen takana.
Lauantaina 20.6.2021 voitonpuistossa oli melkoinen määrä soutuveneilijöitä. Minusta reilut 30 astetta oli liikaa soutamiseen, hyvä kun jaksoi kävellä.
Soutuveneiden ja polkuveneiden vuokrahinta on 400 ruplaa tunnilta eli vajaat 5 euroa. Vuokraamo on auki arkisin klo 11-22 ja vapaapäivinä klo 10-22.
Amiraliteettilammen soutelijoita ja auringonottajia.
Kävin cappuccinolla Amiraliteettilammen rannalla olevassa kahvilassa. Pieni cappuccino maksoi 120 ruplaa eli vajaat 1,5 euroa. Myös huvipuistossa oli kahvila.
Pietarissakin pelattavat jalkapallon EM-kisat näkyivät hieman myös voitonpuistossa.
Voitonpuiston keskuskujan kukat.
Voitonpuiston keskipisteessä on Neuvostoliiton marsalkka Georgi Zhukovin (1896-1974) patsas. Hän oli tärkein Neuvostoliiton komentaja toisen maailmansodan aikana. Puistossa on myös monia pienempiä sotasankareiden muistomerkkejä.
Open Yoga eli puistossa kokoontuu parhaillaan ilmaisen joogakurssin osanottajia.
Voitonpuiston kesäestradi vuodelta 1957.
Voitonpuiston esiintymislavan aikataulu tänä kesänä. Ilmoituksessa mainitussa Moskovan kaupunginosan VK-ryhmässä kerrotaan, että 26.6 ja 10.7 suunnittelut konsertit on peruttu pahentuneen koronatilanteen vuoksi, ja uudet ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Näkymä Uimalankadun viereiseltä kujalta.
Tiilitehdas-krematorion muistoristi vuodelta 2008 ja Kaikkien pyhien kirkko Venäjän maalla vuodelta 2010.
Muistoristin teksti: ”Tässä olivat tiilitehdas-krematorion uunit. Satojen tuhansien sotilaiden ja piiritetyn Leningradin asukkaiden tuhka lepää lammikoissa ja nurmikoilla jalkojesi alla. Ikuinen heidän muistonsa.”
Varsin hienolta näyttää myös voitonpuisto. Vaikka jonkin verran olen Pietarista lukenutkin, en tällaisesta ollut kuullut aiemmin. Toivottavasti sitä ehtisi käymään tuollakin omalla ensimmäisellä Pietarin matkalla.