pristina

Pristina, Kosovo (käyty maa numero 64)

Pristina, Kosovo

Kävin Kosovon pääkaupungissa Pristinassa. Kosovosta tuli käyty maa numero 64 ja olen nyt käynyt jokaisessa Balkanin maassa.

Jätin auton Makedonian Skopjeen, koska Kosovo ei kuulu vihreän kortin sopimusmaihin eli siellä ei ole suomalainen autovakuutus voimassa. LP:n Itä-Eurooppa -oppaan mukaan 90 km matkaan kuluu bussilla 1,5 h, mutta käytännössä matkaan kului mennessä 2:20 h ja palatessa 2:40 h.

Pristina, Kosovo

10-metrinen Bill Clintonin patsas Pristinan Bill Clinton -bulevardin varrella. Kosovon albaanit halusivat osoittaa kiitollisuutta Clintonin tuesta Kosovon sodan 1998-1999 aikana. Sotaan oli ajauduttu Serbian riistettyä Kosovolta sen autonomisen aseman.

Sodan jälkeen Kosovo oli YK:n hallinnassa vuoteen 2008, jolloin Kosovo julistautui itsenäiseksi. YK:n jäsenvaltioista 111 on tunnustanut Kosovon itsenäisyyden. Kosovon väkiluku on noin 1,8 miljoonaa ja Pristinan 200 000.

Kosovon väestöstä lähes 90 % on albaaneja. Suomeen muuttaneita Kosovon albaaneja ovat mm. jalkapalloilijat Shefki Kuqi ja Perparim Hetemaj.

Pristina, Kosovo

Kävin aluksi omin silmin toteamassa, että Pristinan kirjasto on rumahko. Ostin kirjaston luota katukioskista suklaapannukakun eurolla.Pristina, Kosovo

Newborn-monumentti juhlistaa maan itsenäisyyttä ja maalataan uusiksi aina itsenäisyyspäiväksi 17. heinäkuuta. Huomaa taustalla aito amerikkalainen Coca Cola -pukki.

Pristina, Kosovo

Ibrahim Rugova oli Kosovon presidentti YK:n hallintakauden aikana ja yksi tärkeimmistä henkilöistä Martti Ahtisaaren johtamissa Kosovon rauhanneuvotteluissa.

Kävin turkkilaisessa ravintolassa pitakebabilla, 3 e sisältäen juoman.

Pristina, Kosovo

Kellotorni Pristinan basaarialueella.

Pristina, Kosovo
Pristina, Kosovo

Pristinan basaarialueella on useita moskeijoita, joista kuvan Jashar Pashan moskeija on näyttävimpiä. Suurin osa Kosovon väestöstä on muslimeita.

Pristina, Kosovo

Basaarialueella oli todella halpoja hedelmiä myynnissä, 50 senttiä/kilo tai jopa 3 kiloa eurolla. Kosovon rahayksikkö on euro, vaikka maa ei kuulu EU:hun.Yövyin hostelli Istanbulissa edellisen kuvan hedelmäkojua vastapäätä. Huone jaetulla kylppärillä maksoi 12 e, mutta en ollut kovin tyytyväinen. Huoneessa oli kyllä patteri, mutta lämpötila pysytteli koko ajan 15-16 asteessa.

Liikuin Pristinassa vain kävellen. Bussiasemalta keskustaan oli noin 2 km ja majapaikkaani 3,5 km. Illalla oli nollakeli, mutta kaksi fleecetakkia pitivät lämpimänä.

Pristina, Kosovo
Pristina, Kosovo
Pristina, Kosovo

Äiti Teresan puistokadun (Bulevardi Nene Tereze) jouluvalot olivat komeat. Edellisen kuvan juliste esittää Imbrahim Rugovaa.

Pristina, Kosovo
Pristina, Kosovo

Kuvasin jouluvaloja ja kävin syömässä burekin (lihapiirakan) kolajuomalla (yht. 1,50 e), mutta paikalliset syövät niitä jugurtin kanssa.

Kävin elokuvateatteri ABC:ssä Rexhep Luci -kadulla katsomassa uusimman Tähtien sota -elokuvan 3D:nä (Star Wars: The Force Awakens 3D). Lippu maksoi 5 euroa.

Pristina, Kosovo
Pristina, Kosovo

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *