Minsk oli siisti kaupunki kuten olin lukenut etukäteen, roskia ei kaupungilla näkynyt. Kadut olivat pitkälti nelikaistaisia molempiin suuntiin eikä ruuhkia ollut, vaikka 1,8 miljoonan asukkaan kaupungista on kysymys. Stalinistisesta arkkitehtuurista minulla ei ole pahaa sanottavaa, komea kaupunki.
Minskin lisäksi tein yhden päivän reissun Brestiin Puolan rajalle (linnoitus). Liettuan sijaan ylitin rajan Latviaan, ajoin Minskistä Vitsebskin ja Polatskin kautta.
Poliiseja näkyi katukuvassa hyvin vähän, vaikka matkaoppaan mukaan heitä on Minskissä enemmän kuin missään muualla. Kertaakaan minua ei pysäytetty, vaikka ulkomaan kilvillä ajelin – Ukrainassa aikanaan pysäyttelivät ilman syytä tarkistaakseen paperit.
UM:n matkustustiedotteen mukaan omalla autolla Valko-Venäjälle menoa ei suositella. Syytä tähän en oikein ymmärrä, tiet olivat kohtalaisia ja rajamuodollisuuksista selvisi tunnissa. Suomalainen liikenne- ja kaskovakuutus pätevät myös Valkovenäjällä (20 % omavastuu varkaustapauksissa). Polttoaine on halpaa, diesel 0,53 e/l ja bensa 0,76 e/l.
Nettiyhteydet toimivat suurimmassa osassa nettikahviloista melko hyvin, hinta alle euron tunti. Omaa konetta en saanut verkkoon, yhdessä näkyi asiakkaita omien kannettavien kanssa, mutta sanoivat että ”kaistat täynnä”.
Hotelleja pyrin löytämään n. 20 eurolla per yö ja onnistuinkin. Polatskin ainoassa hotellissa pyysivät ensin 74 euroa kahden hengen huoneesta, mutta tinkimisen jälkeen myivät puoliskan kahden hengen huoneesta, lupauksella ettei tule muita, hintaan 30 e.
En ollut kahteen vuoteen puhunut venäjää, mutta ihan hyvin oli venäjäntaito säilynyt, mitään suurempia ymmärtämisongelmia ei ollut. Joskus minun piti toistaa sanomisiani, jotta tulisin ymmäretyksi, johtunee aksentista. Viimeiset puoli vuotta minulla on ollut satelliitti-tv:n myötä katsottavissa myös venäjänkielisiä kanavia, joten sitä kautta on tullut hieman harjoitettua venäjää.