Itä-Eurooppa, Venäjä

Moskovan katedraaleja, Trans-Siperia autolla 15-16.6.2016

16.6.2016
Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Kävin Moskovan kirkoista Pyhän Vasilin katedraalissa (yllä kuvassa), Kazanin katedraalissa ja Kristus Vapahtajan katedraalissa.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Punaisen torin laidalla sijaitseva Pyhän Vasilin katedraali on yksi tärkeimmistä Moskovan tunnuksista ja koko Venäjän tunnetuimpia rakennuksia. Kirkosta käytetään myös nimeä Pokrovan Jumalanäidin kirkko. Rakennus toimi pitkään vain museona kommunistien takavarikoitua sen kirkolta, mutta vuodesta 1991 lähtien se on yhteiskäytössä myös kirkkona.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

1555-1561 rakennettu Moskovan Pyhän Vasilin katedraali oli arkkitehtonisena esikuvana Pietarin Verikirkolle, jossa kävin toukokuussa. Molemmat nähtyäni sanoisin, että Verikirkko on paljon upeampi, erityisesti sisältä.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Pyhän Vasilin katedraalin kellotorni on peräisin 1680-luvulta.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Pyhän Vasilin katedraalin edessä on 1700-luvun kansallissankarien kauppias Kuzma Mininin ja prinssi Dmitri Pozarskin patsas. He johtivat puolustusta Puolan hyökkäystä vastaan.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Tähän on haudattu Pyhä Vasili.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Jumalanäidin ennusmerkki -ikoni kirkon alakerrassa.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Yläkerran ikonostaasi.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Kaksikerroksisessa kirkossa ei ole mitään laajaa salia, vaan siinä on ikään kuin monia pienempiä kappeleita. Korkeutta yläkerran kappeleilla on paljonkin, kirkon korkeus on 65 metriä. Pääsymaksu oli 350 ruplaa eli viitisen euroa. Tietysti satuin paikalle keskiviikkona, joka on kirkkomuseon ainoa kiinniolopäivä, joten kävin siellä uudelleen tänään torstaina. Maanantait tulee yleensä tarkistettua mahdollisen kiinniolon varalta, mutta se ei riitä, vaan esim. Kremlin lepopäivä on torstai.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka
Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Pyhän Vasilin matkamuistomyymälän kahdenlaisia soittokelloja.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Kazanin katedraali Punaisen torin vastakkaisella laidalla Nikolskaja-kadun risteyksessä on 1990-1993 rakennettu replika. Kyseessä on toimiva kirkko, sisällä oli harras tunnelma kuten ortodoksikirkoissa usein.

Moskova, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Kävin myös 1990-luvulla uudelleenrakennetussa Kristus Vapahtajan katedraalissa Kropotinskaja-metroaseman luona. 1860-luvulla rakennettu kirkko tuhottiin 1931. Kirkko oli upea sisältä, mutta siellä oli suhteellisen tarkasti toteutettu kuvauskielto. Kristus Vapahtajan kirkko on maailman suurimpia ortodoksisia kirkkoja. Kazanin ja Kristus Vapahtajan katedraaleihin ei peritä pääsymaksua.

4 Comments

 • Reply Mauri 17.6.2016 at 07:12

  Moikka,
  Aika hienosti olet tutustuttanut meidät seuraajat noihin Venäjän hyveisiin (uskonto yms.). Koskahan me päästään niihin paheisiin tutustumaan?

  Mauri

 • Reply Mike Virtanen 17.6.2016 at 11:11

  Huikee matka sulla!! Venäjä on niin kiehtova ja kiinnostava ja monisyinen, ristiriitainen ennen kaikkea: superystävällisiä ihmisiä kun tutustuu mutta kyllä kestää aikaa ennen ku ihmiset luottaa. Millaisia kokemuksia sulla on tästä? Entä miten tuo viinan kulunkipuoli? Siitä kun puhutaan aina, että venäläiset juo paljon, siis miehet, niin oletteko huomannut tätä? On muuten upeita kuvia tuolta Pyhän Vasilin kirkosta, itsekin kävin siellä pari vuotta sitten ja on aivan yhtä upea tai upeampi ku kuvista voi päätellä!!!

 • Reply Moskovan Punaisen torin ympäristöä ja VDNH, Trans-Siperia autolla 15-17.6.2016 | Reissuesan matkablogi 17.6.2016 at 22:40

  […] Punaisella torilla on mittaa 400 x 100 metriä. Kuvassa vasemmalla näkyy sipulikattoinen Pyhän Vasilin katedraali ja oikealla Leninin mausoleumi sekä Kremlin torneja ja […]

 • Reply Pietarin nähtävyydet TOP 10 | Reissuesan matkablogi 6.7.2017 at 00:26

  […] Verikirkko, Kirkko veren päällä ja Kristuksen ylösnousemuksen katedraali, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Verikirkko sijaitsee Pietarin ydinkeskustassa Gribojedova-kanavan varrella lähellä Nevski Prospektin metroasemaa. Verikirkolle ei vedä vertoja edes Moskovan Punaisen torin Pyhän Vasilin katedraali. […]

 • Leave a Reply