Trans-Siperia autolla

Trans-Siperian automatka päättyi 2600 km kohdalla 21.6.2016

Kaikkien uskontojen pyhäkkö, Kazan, Venäjä

Trans-Siperian automatka päättyi 12. matkapäivänä 2600 km kohdalla auton ongelmien vuoksi.

Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Lähdin testaamaan onko auto nyt oikeasti korjattu kun tulppa oli vaihdettu eli tavoitteena oli 530 km matka itään Kazanista Ufaan. Pysähdyin lepopaikalle syömään (Сафе У Самовара eli Samovaarilla-kahvilassa) ja käymään kahvilla (viereisessä blinikahvilassa) vajaat 130 km ajettuani. Paikalla oli myös pieni ulkoilmamuseo, jossa oli autoja ja moottoripyöriä.

Muutama kilometri tauon jälkeen moottorin ohjausjärjestelmän oranssi varoitusvalo alkoi taas palamaan. Pysähdyin saman tien kääntymään ja totesin, että Trans-Siperian automatka on nyt lopullisesti peruttu.

Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Palasin Kazaniin yöksi ja aamulla Kazanin Ford-huolto TTS tutki taas auton. He tulivat siihen johtopäätökseen, että katalysaattori on rikki ja se pitäisi vaihtaa, mutta katalysaattorin vaihto ei olisi mahdollista heillä. Takuuseen vaihto ei tietenkään olisi mennyt, koska Venäjä on eri takuualuetta kuin muu Eurooppa.

Vielä kuulemma voisi kokeilla onnistuisiko katalysaattorin puhdistaminen ajelemalla korkeilla kierroksilla eli 4000 kierrosta minuutissa. Tämä tarkoittaa 100 km/h 3-vaihteella tai 65 km/h 2-vaihteella. Ajelinkin korkeilla käyntinopeuksilla pitkään, mutta normaaliin ajoon palattuani varoitusvalo palasi 200 km jälkeen.

Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Soitin Suomeen huoltoon ja kysyin voisiko katalysaattorin vaihtoa saada takuuseen vai tulkitaanko vika itse aiheutetuksi kun on autoillut Venäjällä ja ilmeisesti saanut huonolaatuista polttoainetta. Eipä siinä paljoa selvinnyt, vaihdettu katalysaattori tutkitaan ja mahdollinen takuun evääminen tehdään sen perusteella.Siltä varalta, että huolto ei mene takuuseen, minun kannattanee huollattaa Fiesta ulkomailla, koska auton huoltaminen on kaikkialla halvempaa kuin Suomessa. Eli lähinnä Latvia tai Viro minulla on mielessä. En ole löytänyt hintatietoja, mutta minulla on se käsitys, että katalysaattorin vaihto maksaa ainakin 1000 euroa.

Ajoin eilen 650 km Kazanista Vladimiriin ja tänään 200 km Vladimirista Moskovaan, jossa aion olla ainakin kaksi yötä. Nizhni Novgorodin ohitustie, jolle navigaattori ohjasi oli aivan järkyttävän kuntoinen – jos olisin tiennyt tämän, olisin ajanut kaupungin läpi. Vähän ennen Moskovan ulointa kehätietä oli taas ainakin puolen tunnin ruuhka, jolloin auto liikkui 5 km/h.

Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Auto kulkee normaalisti ja Moskovaan saapuessani tankkasin BP:n 95 Ultimatea. Pietarin huollon mukaan BP:ltä saa Moskovan parhaat bensat. British Petroleum myi puoliskonsa BP-TNK:sta vuonna 2012 Rosneftille, josta BP omistaa nykyään 20 %.

Muuten Ukrainassa vuonna 2004-2005 asuessani tankkasin aina TNK:n asemilla eikä mitään ongelmia ollut. Autoina olivat Opel Corsa ja Citroen C4, molemmat dieseleitä.

Googlailin netistä venäläisten autosivustojen arvioita venäläisistä huoltoasemaketjuista ja tosiaan Lukoil oli yksi parhaista, mutta heillä on myös franschising-asemia, joiden omistajat saattavat toimittaakin omia huijausbensojaan. Mistään ei kuitenkaan näe mikä asemista on Lukoilin oma ja mikä yrittäjien.

Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka
Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Fiesta tuntui huippuluotettavalta valinnalta Trans-Siperian matkalle, koska olin sillä ajellut 40 000 km ilman ainuttakaan vikaa, mm. Montenegroon kolme kertaa. Matka olisi kannattanut kuitenkin tehdä jollakin muulla autolla, joka ei ole niin ronkeli bensan epäpuhtauksille, esimerkiksi Ladalla. Tämä oli kuitenkin tässä, yksi hyvä yritys saa riittää enkä suunnittele uutta yritystä millään kulkuvälineellä. Nyt leuka rintaan ja kohti uusia pettymyksiä.Kazan, Venäjä, Trans-Siperian automatka

Kokonaisuutena Trans-Siperian automatka epäonnistui surkeasti, mutta alkumatka kohti Siperiaa sujui sikäli hyvin, että sain otettua hyviä kuvia ja päivitettyä blogia jokseenkin reaaliaikaisesti. Samoin selkä kesti ajamisen kohtuudella eikä vatsatauditkaan yllättäneet. Alkumatkan perusteella budjetti myös näytti olleen realistinen majoituksen ja ruoan osalta.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

15 kommenttia

  1. Siis tälle matkalle vai yleensä ottaen? Ecoboost-moottorit ovat pienikulutuksisia ja tehokkaita eikä mene dieselveroa, Fiesta suhteellisen laadukasta tekoa. Tälle matkalle oli helpointa ja halvinta ottaa auto, jonka jo valmiiksi omisti.

  2. Reissuesan matkablogi Olen ajanut Fiestalla yli 200 000 km. eikä autossa ole ikinä mitään vikaa. Ihmettelen , että miten onnistuit rikkomaan sen noin lyhyellä matkalla ?

  3. Jarmo Pasanen Vaihtelevanlaatuista polttoainetta pidän todennäköisimpänä selityksenä. Lienee myös mahdollista, että Pietarin määräaikaishuollossa tehtiin jotakin väärin.

 1. Hyvä yritys. Harmi, ettei auto ollut sopiva. Olen seuraillut matkaasi mielenkiinnolla, koska suunnittelin kaverin kanssa samaa matkaa n. 15 vuotta sitten, mutta haaveeksi jäi.

 2. Ei tuo nyt mitenkään n0loa ole, harmittavaa toki. Ei tuohon auton ”hajoamiseen” olisi voinut mitenkään varautua. Sinänsä tuollainen kiireellä vedetty 20 t km lenkki ei välttämättä ole mitenkään järkevä muutenkaan (mikä tahasa auto voisi hyytyä matkalla), mutta mukavahan tällaisia matkajuttuja on sivullisena lukea. Ehkä se junavaihtoehto kannattaa vielä pitää optiona tulevina aikoina jos jostain syystä on on tarve viettää pidempi aika Venäjällä. Ja on olemassa myös trans African -reitti.

 3. Trans-Siperia junalla on tietysti käynyt mielessä, sehän olisi mahdollista toteuttaa nopeammassa aikataulussa kuin automatka, mutta nyt ei minusta ole kovin sopiva ajankohta junamatkalle. Trans-Siperian junissa ei tietääkseni ole ilmastointia eli niissä on keskikesällä liian kuuma matkustaa.

 4. Esa, venäjälle pitää valita vanha mersu, vähintään 400 tuhatta ajettu diesel. Tapansa näyttänyt ja varmatoimisia, korjaukset onnnistuu joka puolella maailmaa hyvin koska monessa paikassa tunnettu peli. :) itse ajelen 600 tuhatta ajetulla 200 cdi mersulla, 2002 vuosimalliltaan joten on kesällä tarpeelllinen ilmastointikin, ja kestää venäjän vaihtelevat tiet. :)

 5. Häikäisikö se moottorivikavalo liikaa pimeällä ajaessa, vai miksi takaisin piti kääntyä? Voihan siihen tarvittaessa tunkea toisen mallin katalysaattorin ja värkätä lambdat kiinni uuteen pätkään. Venäjällä on miljoona osaavaa autopajaa ja jos auto on pakko käyttää merkkihuollossa, niin sitten on väärällä kalustolla liikkeellä. Jos auto toimi ja vika paikallistettu kattiin, niin hyvin sillä loppumatkan olisi mennyt.

  1. En kiistä, että olin väärällä kalustolla liikkeellä, koska Kazanin Ford-merkkihuolto sanojensa mukaan ei edes olisi pystynyt korjaamaan autoani. Tarvikekatalysaattoria en asennuttaisi autoon, jossa on melkein neljä vuotta takuuta voimassa. Asiantuntemukseni ei riitä sen arvioimiseen olisiko rikkinäisellä katalysaattorilla voinut ajella turvallisesti 20 000 km enkä edes pidä varmana, että juuri katalysaattori on hajalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *