Hiedanranta ja Lielahden kartano

Kävin tutustumassa Hiedanrantaan ja Lielahden kartanoon Tampereella. Nykyisestä asuinpaikastani Lintulammilta on Hiedanrantaan ja Lielahden kartanolle matkaa vain 1,5 km.

Hiedanranta

Hiedanranta eli Hiedanrannan tehdas, Tampere

Hiedanrannan tehtaan savupiippu ja vesitorni on remontoitu ja raitiotien tekeminen voi jatkua. Sellutehdas lopetti toimintansa vuonna 2008.

Hiedanrannan tehtaalla sijaitsee nykyään Hiedanrannan katutaidepuisto, jossa on katutaideyhdistys Spraycancontrolin sivujen mukaan 3500 neliötä teoksia yli 200 taiteilijalta reilusta 20 maasta.

Katutaidepuisto, Hiedanranta, Tampere
Hiedanrannan katutaidepuisto, Hiedanranta, Tampere
Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Graffiteja on syntynyt Spraycankontrolin järjestämien katutaidetapahtumien ja työpajojen tuloksena. Alueella on myös vapaasti maalattavia seiniä.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Luuranko-graffiti.

Leijona-graffiti, Hiedanranta, Tampere

Leijona-graffiti.Urho Kekkonen ja Darth Vader -naamio, Hiedanranta, Tampere

Urho Kekkonen ja Darth Vader -naamio on ikuistettu tähän graffitiin.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

”Kireitä siimoja” toivotetaan tässä graffitissa.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Tämän graffitin tekijä näyttää olevan ALL CAPS.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Mahatma Gandhi -muraali, taiteilijan nimi on Kaz.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Salla Ikosen seinämaalaus vuodelta 2017 Hiedanrannan tehtaan ulkoseinällä. Myös Kangasala Street Artissa oli hänen maalauksensa.

Hiedanrannan katutaidepuisto, Tampere

Hiertämön tiloissa toteutettiin vuonna 2017 Die Hard -teatteriesitys, joka oli Teatteri Siperian ja Jalostamo-kollektiivin yhteistuotanto.Hiedanrannan Paja, Tampere

Yksi tehtaan rakennuksista on nykyään Hiedanrannan Paja, jossa työskentelee käsityöläisiä ja taiteilijoita.

Hiedanrantaan aloitellaan parhaillaan uutta kaupunginosaa, johon tulee vuoteen 2050 25 000 asukasta. Ensimmäiset asukkaat muuttavat alueelle vuonna 2025, jolloin myös nyt rakenteilla oleva raitiotielinja aukeaa.

Näsisaari, Tampere, ilmakuva otettu Hiedanrannan suunnasta

Näsisaari rakennetaan vesitäyttömaalle, ja sen rakentaminen on hyvässä vauhdissa. Saarea pitkin tulee kulkemaan raitiotie Hiedanrantaan ja Lentävänniemeen. Järvikaupunkiin Näsisaarelle muuttavat ensimmäiset asukkaat 2030-luvulla.

Hiedanrannan historia

Lielahden kartano ja Lielahden kartanopuisto

Lielahden kartano ja Lielahden kartanopuisto
Lielahden kartano ja Lielahden kartanopuisto

Lielahden kartanon päärakennus Näsijärven puolelta kuvattuna. Lielahden kartano sijaitsee Hiedanrannan tehtaan välittömässä läheisyydessä.

Lielahden kartanon päärakennus on rakennettu vuonna 1893. Nykyään Lielahden kartanon ja Hiedanrannan tehtaan omistaa Tampereen kaupunki. Kartanolta löytyy muun muassa kaksi kahvilaa ja taidegallerioita.

Lielahden kartano ja Lielahden kartanopuisto, ilmakuva, Tampere

Lielahden kartanon päärakennus ilmakuvassa pääsisäänkäynnin puolelta katsottuna. Tulkitsen niin, että korkea torni edustaa pääsisäänkäyntiä.

Lielahden kartano ilmakuvassa, Hiedanranta, Tampere

Lielahden kartano ilmakuvassa Näsijärven puolelta katsottuna. Ison terassin vasemmanpuoleisesta ovesta löytyy Kartanokahvila Mielihyvin.

Kahvi ja pikkuinen porkkanapiirakka 3,50 euroa, Kartanokahvila Mielihyvin.

Kahvi ja porkkanapiirakka 3,50 e, Kartanokahvila Mielihyvin.

Lielahden kartanopuisto eli Hiedanrannan kartanopuisto

Näsijärven rannassa on viihtyisä puisto, josta käytetään nimityksiä Lielahden kartanopuisto ja Hiedanrannan kartanopuisto. Puisto on kunnostettu vuosina 2019 – 2020.

Kuvassa näkyy Lielahden kartanopuiston näköalatasanne Näsijärven rannassa. Toukokuun lopulla rantavedessä oli melkoisesti siitepölyä.

Lielahden kartanon päärakennuksen takana näkyy Hiedanrannan tehdasalue. Tehdasalueelta oikealle eli pohjoiseen näkyy aukeaa aluetta, johon nousevat uuden Hiedanrannan kaupunginosan ensimmäiset asunnot.

Syötävä puisto, Hiedanranta, Tampere

Syötävä puisto on osa Hiedanrannan kartanopuistoa. Syötävän puiston kasvit kasvatetaan talkoilla puiston nimen mukaisesti syötäväksi.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. Hiedanrannasta tulee varmasti viihtyisä asuinalue, se olikin minulle ihan vieras paikka. Mahtaakohan tontit olla jo kaikki luovutettu rakennusliikkeillle… Tuo Mielihyvin on muuten omasta mielestäni mainio nimi kahvilalle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *