Nokian uimarannat -opas

Testasin ja ilmakuvasin kaikki kuusi Nokian yleistä uimarantaa eli Alisenjärven, Halkoniemen, Kennonnokan, Linnavuoren, Liukuslahden ja Vanhainkodin uimarannat.

Nokian yleisistä uimarannoista kaksi on Vihnusjärven rannalla eli Kennonnokan ja Vanhainkodin uimarannat. Kaksi uimarantaa on Pyhäjärven rannalla eli Liukuslahden ja Halkoniemen uimarannat.

Annoin kolmelle Nokian uimarannalle arvosanaksi 4/5, kahdelle 3/5 ja yhdelle 2/5.

Alisenjärven uimaranta

Nokian uimarannat, ilmakuva: Alisenjärven uimaranta.
Alasjärven uimaranta ilmakuvassa su 16.7.2023 klo 10.24.

Alisenjärven uimarannasta käytetään myös nimeiä Leponiemen uimaranta, osoite on Pinsiöntie.

Alisenjärven uimarannan varustukseen kuuluu kaksi pukukoppia ja ulkovessa. Aurinkoa voi ottaa pienellä hiekkarannalla, nurmikolla tai kallioilla. Pysäköintialue autoille on 350 m päässä rannasta.

Kävin uimassa Alisenjärven uimarannalla ke 13.7.2023. Ilman lämpötila oli 24, ja oli melko pilvistä. Uimalaiturin puute ei juuri haitannut, ranta oli melko äkkisyvä ja pohja vaikutti hyvältä, Google-arvosteluissa mainittuja vedenalaisia kiviä en havainnut.Ihmettelin kun vesi tuntui yllättävän kylmältä. Uinnin jälkeen tarkistin ilmoitustaulun, ja samana päivänä olikin noteerattu uimaveden lämpötilaksi vain 19 astetta. Veden lämpötila oli siis kylmentynyt hiljattain kolmella asteella.

Alisenjärven uimaranta sijaitsee luonnonkauniilla paikalla. Porintieltä eli valtatie 11:ltä 300 m päästä kuuluu hieman liikenteen melua. Alinenjärvi on 1,3 km pitkä ja 800 m leveä. Lähimaastoissa kulkee lenkkipolkuja.

Annoin arvosanaksi 3/5.

Alisenjärven uimarannan Google-arvostelut

Ein Ran
Ein Ran
08:06 21 Aug 23
Esa Isopahkala
Esa Isopahkala
19:53 16 Jul 23
Kauniilla paikalla, melko äkkisyvä, auringonottoon hiekan ja nurmikon lisäksi kallioita, pysäköintipaikka 350 m päässä.
Joni Haakana
Joni Haakana
18:25 13 Jul 23
Katso kaikki arvostelut
js_loader
Alisenjärven epäviralliset uimarannat Pinsiontien varrella Nokialla

Myös Alisenjärven Pinsiöntien puoleisella rannalla, kuva yllä, on uimiseen sopivia paikkoja, jopa yksi pysäköintialue löytyy. Koirien uittaminenkin on luvallista, koska kyseessä ei ole yleinen uimaranta.

Halkoniemen uimaranta

Halkoniemen uimaranta ja sauna, Nokia
Halkoniemen uimaranta ja sauna ilmakuvassa su 16.7.2023 klo 13.02.

Halkoniemen uimaranta sijaitsee Pyhäjärven rannalla, osoite on Ojanteentie. Rannan luona on iso pysäköintialue autoille.

Halkoniemen uimaranta vaikutti jokseenkin hylätyltä. Neljä vuotta vanhoissa kuvissa näkemistäni runsaista hiekoista ei ollut mitään havaintoa. Mitään luvattua pukukoppia tai vessaa ei ollut, ainoa varustus oli pelastusrengas. Pohja oli kivinen, uimakengät olisi tarvinnut uintiinmenoon.Menin uimaan Halkoniemen saunan pitkältä uimalaiturilta, jossa on kunnon portaat veteen. Olin Nokia City -Facebook-ryhmästä löytänyt sellaista tietoa, että laiturilla saa käydä uimassa muutkin kuin saunan käyttäjät. Mitään pukuhuonetta ei ollut käytettävissä, mutta laiturin luona oli minun lisäkseni pari muutakin uimaria.

Pyhäjärvessä oli voimakkaan tuulen myötä yllättävän isot aallot, mutta ne eivät estäneet uimista. Veden lämpötila oli mielestäni 20 asteen paremmalla puolella.

Annoin arvosanaksi 2/5, mutta se oli Halkoniemen saunan uimalaiturin ansiota.

Halkoniemen saunan Google-arvostelut

Halkoniemen Sauna
4.1
Perustuu 46 arvioon
powered by Google
Siina Kaara-Phair
Siina Kaara-Phair
18:39 08 Dec 23
Tommi
Tommi
19:24 09 Sep 23
Mukavan rento sauna Pyhärven rannalla.
Ville
Ville
19:35 12 Aug 23
Katso kaikki arvostelut
js_loader

Kennonnokan uimaranta

Kennonnokan uimaranta eli Vihnusjärven uimaranta Nokialla
Kennonnokan uimaranta ilmakuvassa su 16.7.2023 klo 10.05.
Nokian yleiset uimarannat: Kennonnokan uimaranta ilmakuvassa.
Kennonnokan uimaranta aamu-auringossa. Ovatko SUP-lautailijat pudonneet laudoiltaan?

Kennonnokan uimarannan osoite on Nokianvaltatie. Virallinen nimi on Kennonnokan uimaranta, mutta esimerkiksi Google-kartalla käytetään nimeä Vihnusjärven uimaranta. Myös Maatialan uimaranta tarkoittaa samaa rantaa.

Kennonnokan uimarannan varustukseen kuuluu kolme pukukoppia, kaksi ulkovessaa, kolme uimalaituria, SUP-lautavuokraus, grillikioski ja jäätelökioski. Hiekkaranta on isohko, mutta nurmialuetta ei ole ollenkaan.

Lapsille löytyy rajattu uima-alue, jonka syvyys on yhden metrin. Pitkän uimalaiturin päässä on 1 ja 3 m korkuiset hyppytasot.

Lähimmälle pysäköintialueelle mahtuu noin 30 autoa, hieman kauemmalle pysäköintalueelle noin 10. Lisäksi Nokianvaltatien varrella on 4 tunnin kiekkopaikkoja. Jäätelökioski ja grillikioski sijaitseva parkkipaikan laidalla 100 askeleen porrasmatkan päässä.

SUP-lautojen vuokraus on täällä edullista ja suosittua, 5 euroa alkavalta puolelta tunnilta.

Kennonnokan uimarannan kautta kulkee Maatialanharjun luontopolku, jonka kävin kiertämässä kolme vuotta sitten.

Olen käynyt aikaisemminkin uimassa Kennonnokan uimarannalla, mutta tänä kesänä kävin siellä uimassa ensimmäisen kerran ti 11.7.2023.

Menin uimaan pitkän uimalaiturin päästä. Vesi ei tuntunut juurikaan kylmemmältä kuin rantaviivalla. Virallisia lämpötilatietoja ei ollut, mutta arvioin, että veden lämpötila oli 20 asteen paremmalla puolella. Vesi vaikutti puhtaalta.

Annoin arvosanaksi 4/5.

Kennonnokan/Vihnusjärven uimarannan Google-arvostelut

Ru Coleman
Ru Coleman
13:45 24 Jul 23
Esa Isopahkala
Esa Isopahkala
20:00 16 Jul 23
Kolme pukukoppia, kaksi ulkovessaa, kolme uimalaituria, edullinen SUP-lautavuokraus, parkkipaikan vieressä grillikioski ja jäätelökioski. Hiekkaranta löytyy mutta nurmialuetta ei ole.
Sini Hautamäki
Sini Hautamäki
14:36 15 Jul 23
Siisti, hyvä hiekkaranta. Sopii hyvin lapsiperheille. Liikuntapaikka kuntoiluun.
Katso kaikki arvostelut
js_loader

Linnanvuoren uimaranta

Nokian Linnavuoren uimaranta ilmakuvassa.
Linnavuoren uimaranta su 16.7.2023 klo 10.53.

Linnavuoren uimarannan osoite on Miharintie, Siuro. Linnavuoren uimarannalla on kaksi pukukoppia, ulkovessa, tosi pitkä uimalaituri, iso lasten uintialue, rantalentopallokenttä, hiekkaranta, nurmikko ja iso pysäköintialue.

Kaksi päivää aikaisemmin rannalla oli mitattu veden lämpötilaksi 21,5 astetta, nyt oli varmaankin samoissa lukemissa kun meni uimalaiturin päästä uimaan. Sunnuntaiaamuna klo 10.30 ei rannalla ollut lisäkseni kuin yksi kolmen hengen perhe.

Annoin arvosanaksi 4/5.

Linnanvuoren uimarannan Google-arvostelut

Linnavuoren ranta
4.2
Perustuu 24 arvioon
powered by Google
Esa Isopahkala
Esa Isopahkala
20:03 16 Jul 23
Linnavuoren rannalla on kaksi pukukoppia, ulkovessa, tosi pitkä uimalaituri, iso lasten uintialue, rantalentopallokenttä, hiekkaranta, nurmikko ja iso pysäköintialue.
Eveliina Tasanen
Eveliina Tasanen
20:50 21 Jun 23
B H
B H
14:45 20 Jun 23
Hieno hiekkaranta laiturilla.Olisi parempi, jos ruohoa/ruokoa vedessä leikattaisiin hieman
Katso kaikki arvostelut
js_loader

Linnavuoren rannasta 3 km päässä on epävirallinen Siuron uimaranta, mutta en tällä kertaa käynyt sitä testaamassa. Olen muistaakseni käynyt sielläkin uimassa joitakin vuosia sitten.

Liukuslahden uimaranta

Nokian Liukuslahden uimranta Pyhäjärven rannalla
Liukuslahden uimaranta ilmakuvassa su 16.7.2023 klo 12.33.

Liukuslahden uimaranta sijaitsee Pyhäjärven rannalla, osoite on Nurmiahteenraitti. Liukuslahden uimarannan varustukseen kuuluu kaksi pukukoppia, ulkovessa, hiekkaranta ja uimalaituri. Nurmikenttää ei ole. Iso pysäköintialue autoille löytyy 130 m päästä.

Kaksi päivää aikaisemmin veden lämpötilaksi oli mitattu 22 astetta, ja vedessä oli miellyttävää uida. Liukuslahdella oli paljon tyynempää kuin 1,5 km päässä Halkoniemen rannalla, SUP-lautailijatkin liikkuivat ongelmitta.

Annoin arvosanaksi 4/5.

Liukuslahden uimarannan Google-arvostelut

Saltador
Saltador
23:32 23 Jul 23
Suosittu paikallinen koulutuspaikka huonekalujen heittämisestä veteen. Monet ammattilaiset täällä viikonloppuisin tai lomalla. Muista ottaa omat tuolit mukaan..
Sini Hautamäki
Sini Hautamäki
14:41 20 Jul 23
Esa Isopahkala
Esa Isopahkala
20:05 16 Jul 23
Liukuslahden uimarannan varustukseen kuuluu kaksi pukukoppia, ulkovessa, hiekkaranta ja uimalaituri. Nurmikenttää ei ole. Iso pysäköintialue autoille löytyy 130 m päästä.
Katso kaikki arvostelut
js_loader

Vanhainkodin uimaranta

Nokian Vanhainkodin uimaranta Vihnusjärven rannalla.

Vanhainkodin uimaranta sijaitsee Vihnusjärven rannalla, osoiteon Vihnuskatu 5. Vanhainkodin uimarannalla on kolme pukukoppia, ulkovessa, uimalaituri, hiekkaranta ja nurmikenttä. Esteettömältä pukukopilta menee ramppi veteen.

Google-arvosteluissa varoiteltiin parkkipaikkojen puutteesta, mutta olihan vanhainkodin luona noin 20 parkkipaikkaa, osa 2 tai 4 tunnin kiekkopaikkoja, osa ilman aikarajoitusta.

Ilmoitustaulun mukaan kaksi päivää sitten oli veden lämpötilaksi mitattu 22 astetta. Menin uimaan laiturilta, vesi vaikutti normaalilta hieman ruskehtavalta järvivedeltä.

Annoin arvosanaksi 3/5.

Vanhainkodin uimarannan Google-arvostelut

terttu häyrinen
terttu häyrinen
05:09 09 Nov 23
Venepaikka ja uimaranta
Esa Isopahkala
Esa Isopahkala
20:08 16 Jul 23
Vanhainkodin uimarannalla on kolme pukukoppia (yksi esteetön, josta ramppi veteen), ulkovessa, uimalaituri, hiekkaranta ja nurmikenttä. Vanhainkodin luona noin 20 parkkipaikkaa, osa 2 tai 4 tunnin kiekkopaikkoja, osa ilman aikarajoitusta.
Miia Hölli
Miia Hölli
06:07 10 Jul 23
Mukava pieni uimaranta 🙂
Katso kaikki arvostelut
js_loader

Nokian uimarannat -linkit

Uimarannat | Nokian kaupunki
Nokian rantojen vesinäytetulokset | Ympäristöterveys Pirteva

Muut uimarantaoppaat

Tampereen uimarannat -opas | Reissuesan matkablogi
Pirkkalan uimarannat -opas | Reissuesan matkablogi
Ylöjärven uimarannat -opas | Reissuesan matkablogi
Lempäälän uimarannat – opas | Reissuesan matkablogi
Kangasalan 14 uimarantaa | Reissuesan matkablogi

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

2 kommenttia

  1. Hmm.. Mitenköhän tuo vesi käytännössä viilentyy nopeasti jopa kolme astetta? Kenties tuuli sekoittaa veden jotenkin? Kennonnokan uimaranta olisi varmasti oma suosikkini ja vuokra noissa laudoissa tosiaan kohdillaan.

    1. Käsittääkseni nuo uimaveden lämpötilat ovat pintavedestä mitattuja, 20 cm syvyydestä. Tuulet voivat viilentää pintavettä paljonkin jos järven vesi ei ole ehtinyt lämmetä syvälle asti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *