Maakalla, Kallankarit

Purjehdus Maakallaan Kaljaasi Ansiolla

Maakalla-risteily, Kaljaasi Ansio, Kalajoki

Kävin keskiviikkona purjehduksella Kaljaasi Ansiolla. Maakalla-risteily kestää noin 4,5 tuntia, josta tunti vietetään maissa. Kuvassa Kaljaasi Ansio on Maakallan satamassa.

Kaljaasi Ansio, Kalajoki

Kaljaasi Ansion rakentaminen aloitettiin loppuvuodesta 2007, vesille alus laskettiin 5.6.2011 ja yleisöpurjehdukset alkoivat kesällä 2012. Kaljaasi Ansion on rakentanut talkoilla Plassin kyläyhdistys ry. Laivan piirustukset perustuvat Kalajoella vuonna 1891 rakennetun Kaljaasi Ansion piirustuksiin, mutta aluksen pituus on 22 metrin sijaan 20 metriä.

Maakalla-risteily, Kaljaasi Ansio, Kalajoki

Matkalla Rahjasta kohti Maakallaa. Risteilylle mahtuu 32 matkustajaa. Menomatkalla kaljaasin purjeet nostettiin ja seilattiin jonkin aikaa pelkillä purjeilla. Tuuli oli vähäistä, joten nopeus oli 2 km/h luokkaa. Moottorilla ajettaessa maksimi matkanopeus oli noin 13 km/h. Paluumatkalla tuuli reilummin, mutta purjeita ei käytetty.

Maakallan risteily, Kaljaasi Ansio, Kalajoki

Yleisöpurjehduksen hintaan sisältyi maistuva lohikeitto menomatkalla sekä kahvitarjoilu meno- ja paluumatkalla.

Kaljaasi Ansio Maakallassa, Kalajoki

Kaljaasi Ansio Maakallan mantereen puoleisessa satamassa.

Maakallan puukirkko, Kalajoki

Maakallassa on 8-kulmainen puukirkko vuodelta 1780 ja paljon kalastajien mökkejä eli kalamajoja. Saarelle ei saa rakentaa uusia rakennuksia. Kallankarit (Maakalla ja Ulkokalla) on itsehallintoalue, jonka ylintä valtaa käyttää vuosittain kokoontuva kalastajien karikokous. Kalamajamuseo on vuodelta 1700.Kallan kirkko, Maakalla, Kalajoki

Demonstroin kuvassa Kallan kirkon hurjan tiheään rakennettuja epäergonomisia penkkejä. Pidän aurinkolaseja (voimakkuuksilla varustettuja) sisälläkin, koska silmälasini ovat meren pohjassa edellispäivän suppauskokeilun jäljiltä.

Kalastajien ladot Maakallassa, Kalajoki

Kalastajien latoja Maakallassa saaren merenpuoleisen rannan kalasatamassa. Satamassa oli myynnissä savusiikaa.

Kaljaasi Ansio, Rahjan satama, Kalajoki

Kuvassa Kaljaasi Ansio on Rahjan satamassa Kalajoella. Rahja-Maakalla -merimatkan pituus on noin 13 km.

Tiedot yleisöpurjehduksista löytyvät plassi.fi -sivustolta, jossa kerrotaan laajasti myös Kaljaasi Ansion rakennushankkeesta. Yleisöpurjehdus maksaa 40 e aikuisilta ja 20 e lapsilta.

Edellä oli 9 kuvaa, mutta Reissuesan matkakuvissa kuvia Kaljaasi Ansiolta ja Maakallasta on lisää, yhteensä noin 30 kpl.

Kuvasin Kaljaasi Ansiosta ja Maakallasta 2,5 minuutin videon. Taustamusiikkina on Adam Strangen Traveller.Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. Hienoja kuvia ja hieno paatti! Itsekin olen koettanut tuossa kirkossa istua, mutta eihän siihen meinannut mahtua lyhyillä jaloillakaan..! Tuostapa mallia lentoyhtiöille ;)
    Kävin tuolla siis itsekin vuosia sitten ja tykkäsin kovasti paikasta. Mielelläni veisin ulkomaan vieraita tuonne vierailulle, koska se on todella kaunis ja mielenkiintoinen paikka!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *