Jalta, Krim

Jalta, Krim 2019

Jalta, Krim

Kävin Jaltalla Krimillä kahdeksan vuoden tauon jälkeen.

195 km matkaan Koktebelista Jaltalle meni 5 tuntia. Viimeisen parin kilometrin ruuhkassa kului toista tuntia ja kaupan päälle alkoi satamaan. Parkkipaikkaa etsiessäni käännyin jyrkästi nousevalle kadulle ja jouduin pysähtymään keskelle mäkeä ja laittamaan käsijarrun päälle. Käsijarru meni hajalle ja jarrut alkoivat laahata äänekkäästi. Sain auton parkkiin ja lähdin kävelylle rantakadulle sateenvarjon kanssa.

Jaltan rantakadulla voi kuvauttaa itsensä erilaisissa liikennevälineissä tai asuissa.

Päivällä rantakadulla ei kulje kovin paljoa ihmisiä, mutta illalla sitäkin enemmän.

Rantakatu on nimeltään Leninin rantakatu. Kadun alussa Leninin patsaan päälle on istahtanut kyyhkynen.

Viulunsoittaja Jaltan rantakadulla Krimillä

Rantakadulla oli useampia viulunsoittajia alle kouluikäisistä vanhuksiin.



Rantakadun parhaalla paikalla on tämä patsas, mutta tekstistä ei saa selvää ketä patsas esittää.

En ollut varannut majoitusta etukäteen Booking.comin kautta, koska budjettiini sopivat vaihtoehdot näyttivät olevan kovin kaukana rantakadusta ja halusin lähelle. Kävin toteamassa, että vanha Krim-hotelli on sulkenut ovensa. Rantakadun varrella oli yhden hostellin mainos ja kävin kysymässä onko huoneita. Ei ollut jäljellä kuin makuusalipaikkoja eikä niitäkään olisi nyt pystynyt myymään ulkomaalaiselle, koska ”yhteydet olivat poikki”.

Sade loppui ja palasin Pushkinskaja-kadulle tarkistamaan onko siellä nyt asunnonvälittäjiä istuskelemassa samaan tapaan kuin aikaisemmin kun olen Jaltalla käynyt. Olihan siellä ja toiselta välittäjältä tärppäsi, otin huoneen jaetulla kylpyhuoneella ja erinomaisella sijainnilla (Botkinskaja-katu) kahdeksi yöksi 17,5 e/yö. Huoneessa ei ollut ilmastointia eikä edes tuuletinta, mutta olin paikalla vain aamulla ja illalla, joten kuumuuden kanssa ei ollut ongelmia.

Asunnonvälittäjä sanoi yllättyneensä nähdessään ulkomaalaisen kysymässä asuntoa, koska täällä ei nykyisin juuri käy ulkomaalaisia. Turistien määrä on kasvanut suunnilleen yhtä suureksi kuin Ukrainan aikoina, mutta turistit ovat venäläisiä.

Nämä patsaat olivat edelleen suosittu kuvauspaikka rantakadulla.

Grilli-kahvila ja karaoke rantakadun alussa Leninin naapurissa.



Illalla löysin myös liikkeen, jossa sain avattua krimiläisen Volna-liittymän, 10 GB maksoi 300 ruplaa eli 4,40 euroa.

Viikinkilaiva on Apelsin-ravintola.

Rantakadun ravintoloita iltavalaistuksessa.

Tykkäsin Dimitri Kostromskoin musiikista. Osa yleisöstä alkoi tanssimaan musiikin tahdissa. Hänen musiikkiaan löytyy myös YouTubesta.

Valoteos Pushkinskaja-kadulla, joka on rantakadun poikkikatu. Oluen ystäville sellainen vinkki, että Pushkinskaja-katua kun kulkee 600 metriä lähes Marshaka-kadulle asti, löytyy pikku olutravintoloita, jotka myyvät laajaa valikoimaa olutta erittäin edullisesti. Hinnat alkavat 0,60 eurosta ja ulkomaiset oluet maksavat reilun euron, valikoimaa löytyy esim. 40 erilaista olutta.

Jalta, Krim

Seuraavana päivänä sää oli jälleen täydellinen kuten kuvasta näkyy. Keskellä rantakatua erittäin pienen ortodoksikappelin ja risteilylaiturien luona on tämä pieni uimaranta, jolla ei ole edes erikseen nimeä. Otin kuvan risteilylaiturilta lähtiessä risteilylle Pääskysen pesään.

Jalta, Krim

Rantakadulta lähtee köysirata ylös, edestakainen hinta oli muistaakseni 400 ruplaa eli 5,80 euroa.

Jalta, Krim

Näkymä köysiradalta länttä kohti.

Jalta, Krim

Näkymä köysiradalta idän suuntaan.

Jalta, Krim

Kirkollinen näkymä köysiradan varrelta.

Sain toisena päivänä Jaltalla korjautettua auton jarrujen laahauksen, mutta en käsijarrua, koska osia olisi pitänyt odottaa viikko. Pikakorjaus maksoi vain 400 ruplaa eli 5,80 euroa.  Otin autoon mukaan pari kiveä stoppareiksi siltä varalta, että pitää pysäköidä mäkeen, jossa ei ole reunakivetystä jota vasten kääntäisi renkaan.

Remonteista puheenollen, satuin törmäämään pyöräkorjaamoon Tsehovinkadulla ja korjautin siellä taittopyöräni puhjenneen takarenkaan ja kiristytin ohjaustangon, jota en itse saanut kiristettyä. Huolto maksoi 500 ruplaa eli 7,20 euroa. Pyörällä oli tosi mukava liikkua 1,5 km pitkän rantakadun päästä päähän.

Kahvila Jaltan rantakadulla

Kahvila rantakadun varrella.

Primorski-uimaranta.

Primorski-uimaranta sijaitsee Leninin rantakadun länsipäässä. Katua on tässä kohdin rakennettu kahdessa tasossa ja turkoosit kadunreunukset hohtelevat uutuuttaan.

Puolisen kilometriä Leninin patsaalta itään alkaa Massandra-uimaranta. Viime kertaan verrattuna rannalla oli tehty tyylikäs remontti. Myyntikojut, kahvilat ja ravintolat olivat siisteissä rakennuksissa ja aallomurtajien päälle oli rakennettu katettuja auringonottopaikkoja.

Mitähän Eiffel-torni tekee venäläisellä uimarannalla?

Tällä Massandran aallomurtajalla oli peräti vuokrattavia bungaloveja. Hinta oli tunniksi 500 ruplaa (7,20 e), päiväksi tai yöksi 1500 ruplaa (21,70 e) ja vuorokaudeksi 2000 ruplaa (29 e).

Ptizza-baari oli valloittanut rakennuksen, jossa Ukrainan aikoina sijaitsi McDonalds. Ptizza tarkoittaa lintua.

Ilta seitsemältä osa Primorski-uimarannasta oli muuttunut rantaravintolaksi.

Toisessa päässä Primorski-uimarantaa seitsemän jälkeen vielä uitiin täyttä häkää.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. FB:n Sputnik – Venäjän omatoimimatkailijat -ryhmässä selvisi, että mystinen patsas esittää arkkitehti N. P. Krasnovia. Wikipedia kertoo, että Krasnov oli Jaltan pääarkkitehti 1800-luvun lopulla ja suunnitteli Krimille yli 60 rakennusta, mm. Livadian ja Jusupovin palatsit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *