Saavuin toissapäivänä eli sunnuntaina 21.7.2019 Krimille. Matkaan lähdin Pirkkalasta tiistaina ja matkaa tänne oli reilut 3000 kilometriä.
Lähdin 230 km matkalle Anapasta Koktebeliin 10 maissa sunnuntaiaamuna. Ennen lähtöä nostin pikapankista 15 000 ruplaa, joka on vajaat 220 euroa. Lisäksi minulla on mukana toistasataa euroa, jotka voin tarvittaessa vaihtaa rupliksi. Tarkoitus on olla Krimillä noin 7-10 päivää.
Anapan seudulla oli liikenneruuhkaa, mutta ruuhkat loppuivat täysin noin 50 km ennen Krimin siltaa kun uusi kaksikaistainen tieosuus alkoi. Myöskään 19 km pitkällä Krimin sillalla ei ollut minkäänlaisia ruuhkia.
Krimin 19 km pitkä silta laivojen alituspaikan kohdalla.
Yllä olevassa puhelimen ruutukaappauksessa näkyy HERE WeGo -navigaattori isona ja Google Kartat pienenä kun ajetaan Krimin siltaa.
Melko pian sillan jälkeen kävin syömässä ja tauon jälkeen auton moottorin vikavalo alkoi palamaan ensimmäistä kertaa. Matkaa Koktebeliin oli jäljellä noin 60 km ja auto kulki jotakuinkin normaalisti. Päätin ajella perille ja etsiä seuraavana päivänä korjaamon, joka voisi tutkia mikä on vikana.
Uudella kaksikaistaisella tiellä oli melkoinen määrä tietöitä, joiden kohdalla oli 40-60 km/h rajoituksia, mutta en niitä noudattanut, koska kaikki muutkin ajoivat ylinopeutta.
Krimille saavuttua puhelimesta meni netti, joten navigointi oli puutteellista. Navigaattori ei siis varoittanut Feodosian itäisen rantatien älyttömästä ruuhkasta, jonka olisi voinut välttää käyttämällä sisämaan reittiä. Ruuhkassa matelu lisäsi matka-aikaa kolme varttia.
Saapuminen Koktebeliin 8 vuoden tauon jälkeen. Olen käynyt Koktebelissa aikaisemmin vuosina 2004, 2009 ja 2011.
Rantahotelli Royal Life Junge-mäeltä (Холм Юнге) katsottuna. Tämä on kalliimman luokan hotelli, mutta suurin osa majoituksista Koktebelissa on alle 50 euron hintaluokassa.
Yövyin ensimmäisen yön Koktebelissa Guest House on Zhukovskogho 47 (A) -majatalossa, joka maksoi 15 e. Toisen ja kolmannen yön vietin Vizitka Koktebelya -hotellissa, 19 e. Varasin molemmat Booking.comin kautta kiertäen boikotin valitsemalla matkan tarkoitukseksi liikematkan turismin sijaan. Molemmissa majapaikoissa oli oma kylpyhuone ja ilmastointi ilman aamiaista. Ensimmäisessä netti hieman pätki ja oli muitakin ärsytyksiä, joten vaihdoin.
Majapaikan voisi kyllä hankkia hyvin myös välittäjiltä henkilökohtaisesti, koska sekä Feodosian että Koktebelin teiden varsilla oli kymmeniä välittäjiä vuokrauskyltteineen ja autoineen.
Näkymä Junge-näköalapaikalta itään. Kuva on otettu vähän ennen klo 19:ä. Openmaps nimittää tätä Junge-vuoreksi, mutta se lienee hieman liioittelua, koska korkeutta on vain 12 metriä.
Näkymä Junge-näköalapaikalta länttä eli Koktebelin keskustaa kohti. Kuvassa ensiksi näkyvä rannan osa on virallinen nudistiranta, vaikka mitään kylttejä ei olekaan. Kävin rannalla heittämässä talviturkit – oli jo korkea aikakin.
Kävelin tulopäivänä 1,6 km pitkän rantakadun päästä päähän. Kovin paljon en huomannut muutoksia 8 vuoden takaiseen verrattuna. Eläimiä kuvattavaksi tyrkyttäviä henkilöitä ainakin oli nyt vähemmän ja nudistirannalle oli lisätty rantavuoteet ja kioski. Punainen mainoslakana kuvassa tarjoaa katamaraanien vuokrausta. Väkeäkin oli paljon ihan kuin ennen vanhaan kun Krim oli osa Ukrainaa.
Käytännössähän Krim on nyt osa Venäjää. Ei länsimaat oikeasti välittäneet siitä, että Venäjä varasti Krimin itselleen, pakotteet on vain silmänlumetta. Jos ne olisivat oikeasti välittäneet, kaikki taloudellinen yhteistyö olisi katkaistu ja pakotettu Venäjä palauttamaan Krim.
Kuvan rantakadulla (viralliselta nimeltään ehkä Merikatu) on hyvä valikoima ruokapaikkoja tavalliselle kansalle. Olen syönyt ns. ruokaloissa (stolovaja) 3-5 euron aterioita. Lisäksi olen ostanut kioskeilta esim. tseburekeja reilulla eurolla. Hanaoluen hinta on euron tai vähän päälle, kvassi irtoaa 0,70 eurolla. Nykyään hanoista löytyy myös siideriä 1,20 eurolla. Pizzalla en ole käynyt, mutta 4-5 eurolla niitä näyttäisi saavan. 2 l vesipullo kioskilta maksaa 1,15 euroa.
Sunnuntai-iltana rannan kävelykadun varrella oli useampia soittajia. Löytyipä rantakadulta nyt myös yksi ulkoilmakaraoke, joskin kukaan ei ohikulkiessani laulanut.
Veneretkiä ja retkiä ympäri Krimiä kaupattiin yleisesti, mutta ajattelin ostaa jonkin retken sitten kun olen Jaltalla.
Maanantai-aamuna oli tarkoitus käyttää autoa korjaamolla, mutta moottorin varoitusvalo lakkasikin yllättäen palamasta. Senverran olin tarkistanut, että öljyä ja jäähdytysnestettä on riittävästi. Ajelin päivän mittaan 50 km kun kävin Feodosiassa ja Ordjonikidzessä eikä varoitusvalo palannut. Hieman kyllä tuntui kuin autosta olisi puuttunut tehoja. Ehkä matelut ruuhkissa oli pahasta ja auto vain kaipaisi kovaa ajoa ;). Tankannut olen koko 3000 km matkan vain Shellin asemilla, joten huonoa polttoainetta en usko saaneeni.
Komsomolin puisto Feodosiassa.
Jätin auton Feodosian kaupungissa hyvän matkan päähän ydinkeskustasta Komsomolin puiston luokse, otin taittopyörän alle ja suuntasin rantakadulle.
Feodosian historiallisen keskustan komeita vanhoja rakennuksia, toisen kuvan rakennus on Kulttuuripalatsi.
MTS:n liittymä alkoi toimimaan kun laitoin dataroamingin päälle, mutta liittymä imaisi saldon tyhjäksi. Törmäsin Feodosiassa paikallisia liittymiä myyvään liikeeseen, mutta en voinut ostaa liittymää ilman passia. Myöhemmin en löytänyt passin kanssa takaisin liikkeeseen eli olen nyt ilman mobiilidataa. Telian liittymä ei löydä verkkoa ollenkaan, vaan ilmoittaa katvealueesta.
Kokeilin myös Feodosiassa paria pikapankkia Norwegianin luottokortilla ja tottahan se oli, kortti ei kelvannut.
Pyörästä puhkesi takarengas kun olin 3 km päässä autosta, paikkausvälineet olivat autossa eikä pyöräliikkeitäkään näkynyt. Jätin pyörän keskustaan liikennemerkkiin lukittuna, kävelin autolle ja kävin hakemassa pyörän.
Palasin Feodosiasta Koktebeliin Ordjonikidzen kautta, jossa kävin syömässä erittäin maukkaan seljankan kuvan vihreäkylttisessä ruokalassa. Ordjonikidzeen johtavan tien kunnossa oli hieman sanomista, taisi yhdessä kohtaa lyödä iskarit pohjaan.
Kävin tänään noteeraamassa parin Koktebelin nähtävyyden hinnat. Kuvan vesipuiston lippu aikuiselle maksaa 1500 ruplaa eli 22 e ja myöhemmin iltapäivällä 1200 ruplaa eli 17,5 e, lapsille hieman vähemmän. Delfinaario kustantaa 900 ruplaa eli 13 e.
Itse en vesipuistoja tarvinnut, vaan kävin kuutisen kertaa uimassa Mustassameressä. Ilman lämpötila on noin 30 astetta ja veden 23 astetta.
Huomenna muutan reilun 200 km päähän Jaltalle tai Sevastopoliin. Jaltalle kyllä pääsisi myös lyhyempää 145 km pitkää vuoristoreittiä, mutta en aio sitä nyt käyttää.
Maailmanpyörästä otetussa kuvassa Junge-vuori näkyy vasemmassa laidassa.
Vasemmalla näkyy delfinaario.
Etualalla näkyy leirintäalue, keskellä vesipuisto.
Moikka,
Joko ukrainalaiset on kaikki siirretty Siperiaan?
MaN
Ukrainalaisia ei tietääkseni sorreta täällä, ainoastaan tataareja. Ukrainalaisia on väestöstä 1/4, tataareja 12 %. Ukrainasta tulee turisteja tänne, mutta suurin osa turisteista on Venäjältä. Ulkomaalaisia käy vain vähän.
Oli surkea, joka pilaa koko jutun, kommentti, että Venäjä ”varasti Krimin”. Ota hönö asiasti selvää, krim on ollut osa Venäjää vaihtelevasti vuodesta 1783, eikä Venäjä ole sitä kellekään myynyt, tai luovuttanut virallisesti