Valtamerimuseo on yksi Kaliningradin päänähtävyyksistä.
Sukellusvene B-413 on rakennettu vuonna 1968 Leningradissa. En käynyt tässä veneessä, mutta Pietarin museosukellusveneessä olen kauan sitten käynyt.
Tutkimusalus Kosmonautti Viktor Patsaev.
Kävin katsomassa päärakennuksessa Syvyys-näyttelyn ja Akvaariot (yht. n. 5 e) ja toisella kerralla Vitjaz-laivan (3 e), joka näkyy yllä olevassa kuvassa.
Valtamerimuseon lipunmyynti päärakennuksessa on naurettavasti järjestetty, siellä on vain yksi lippuluukku, jolla on aina pitkä jono. Seuraava lipunmyyntipiste löytyy 100 m päästä toisesta näyttelyrakennuksesta.
Akvaariot olivat surullinen tapaus, isoja kaloja oli tungettu pieniin akvaarioihin.
Syvyys-paviljongissa oli esillä valtamerentutkimusaluksia ja olipa siellä valaan luurankokokin. Jopa 20 m pitkä kaskelotti voi sukeltaa 2 km syvyyteen ja pysytellä pinnan alla 2 h.
Hieman vanhempi sukelluspuku.
Vuonna 1974 rakennettu vedenalainen ”lentokone” Tetis pääsee 300 m syvyyteen kun sitä vedetään aluksen perässä, mukaan mahtuu kaksi henkilöä. Tetiksen takana näkyy avaruuskapseli, jolla kosmonautit palaavat avaruudesta.
Syvänmeren sukellusalus MIR-1:n on valmistanut Rauma-Repola Tampereella vuonna 1987. Pienoissukellusveneellä kolmen hengen miehistö voi laskeutua 6 km syvyyteen. James Cameron käytti Mir-1:ä ja Mir-2:a Titanicin hylyn kuvaamiseen elokuvaansa varten.
Wikipedian mukaan Rauma-Repola Oceanics joutui CIA:n ja Pentagonin painostuksesta lopettamaan sukellusveneiden tuotannon ja meriteknologian kehittämisen.
Vitjaz-laivan kabinetti. Täällä ovat käyneet vierailulla monet kuuluisuudet, esim. Jacques Cousteau vuonna 1967. Neuvostoliiton tiedeakatemian tutkimusalus Vitjaz teki 30 vuoden aikana (1949-1979) 65 tutkimusretkeä, käytyjä maita kertyi 40 ja satamia 100. Vitjaz mm. kävi mittaamassa Mariaanien haudan syvyyden (11 022 m).
Vitjazissa ei ollut esillä vain tämän laivan historiaa, vaan yleisemminkin merenkulun ja tutkimusmatkailun historiaa.
Arktisen tutkimusaseman asuintilat 1930-luvulta.
Erilaisten lyhtyjen näyttely Vitjazissa.
Hieman kestävämpää tekoa oleva puhelin.
Radiohuone oli varustettu autenttisen kuuloisilla äänillä, joiden oletin tulevan tietokoneelta.
Kaliningradin päivän kunniaksi Valtamerimuseon luona oli mahdollisuus tutustua nykyaikaisempaankin kalustoon, tässä pelastusaluksen ohjaamo.
Tätä sukelluspukua voi käyttää 60 m syvyyteen asti.
Luutnantti Rimski Korsakov Kaliningrad-päivänä.