Matkasuunnitelmia Venäjälle 2019

Punainen tori, Moskova

Suunnittelen automatkaa Venäjälle kesälle 2019. Pietarin sijaan aion tällä kertaa matkustaa Venäjän Kultaiselle renkaalle Moskovasta koilliseen tai Krimille ja Sotshiin. Olen hakenut vuosiviisumia, jonka aloituspäivämäärä on 15.7.2019.

Venäjän kultainen rengas

Venäjän kultainen rengas tarkoittaa Moskovasta koilliseen sijaitsevien historiallisesti merkittävien kaupunkien kiertomatkaa. Kaupungit ovat vastapäivään kuljettuna Vladimir, Suzdal, Ivanovo, Pljos, Kostroma, Jaroslav, Rostov Veliki, Pereslav-Zalesski ja Sergijev Posad. Kultainen rengas on erittäin suosittu matkakohde, sen kaupungeissa käy vuosittain 18 miljoonaa turistia.

Wikipedia kirjoittaa Venäjän kultaisesta renkaasta: ”Useimmat kaupungeista ovat vanhempia kuin itse Moskova. Monilla oli tärkeä osansa Venäjän valtion ja Venäjän ortodoksisen kirkon synnyssä. Kaupunkeja luonnehtivat 1100-1700-lukujen venäläisen arkkitehtuurin rakennusmuistomerkit kuten kremlit, luostarit ja kirkkorakennukset tyypillisine sipulikupoleineen ja kellotorneineen, ja niillä on näiltä osin paljolti ulkoilmamuseon luonne.”

Vladimirin ja Suzdalin valkoiset monumentit on nykyisin Unescon maailmanperintökohde ja Venäjä on hakenut maailmanperintökohdetta myös Kultaiselle renkaalle.

Свято-Троицкий Ипатьевский монастырь внутри 01

Matkaa Kultaisen renkaan kierrossa kertyy noin 760 km kun lähtö- ja paluupaikkana on Moskova. Moskovaan on matkaa Pirkkalasta 1200 km eli tämän matkan yhteispituus olisi noin 3160 km. Jos oletetaan, että auton keskikulutus on 6 l/100 km ja bensan hinta 0,65 e/l, bensaan kuluu 123 euroa.

Majoitusta Kultaisen renkaan varrelta löytyisi nyt Booking.comista katsottuna ihan hyvin alkaen 15 e/yö, mutta en aio varata majoituksia kovasti etukäteen, joten tilanne voi muuttua.Tähän matkaan olisi hyvä varata pari viikkoa.

 

Krim ja Sotshi

Crimean Bridge 1

Kertshinsalmen ylittävä 19 km pitkä Krimin silta valmistui vuoden 2018 toukokuussa, joten saapuminen Krimille autolla Venäjän kautta pitäisi olla helppoa.

UM:n Ukrainan matkustustiedote suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Krimille, jossa ”turvallisuustilanne on heikko”. Tuo vaikuttaa pitkälti propagandalta, koska kaikki lukemani jutut Krimiltä kertovat tilanteen Krimillä olevan erittäin vakaa. Esimerkiksi Ylen kirjeenvaihtaja Marjo Näkki ajoi ihan hiljattain Krimin niemimaan päästä päähän eikä kertonut mistää turvallisuushuolista: Yle Krimillä: Niemimaan arki on asettunut kuoppaisiin uriinsa viisi vuotta valtauksen jälkeen.

Seuran nettisivuilla on muuten mielenkiintoinen kesällä 2018 julkaistu juttu Krimiltä: Krim on neljässä vuodessa täysin venäläistetty – Ukrainankieliset katukyltit on poistettu ja ravintoloiden ruokalistat ovat vain venäjäksi.

Venäjän vastaiset pakotteet aiheuttavat hieman hankaluuksia Krimille matkustavalle. Krimillä ilmeisesti löytyy automaatteja, joista saa nostettua ruplia kansainvälisillä luottokorteilla, mutta kv. luottokortit eivät käy maksuvälineenä.

Foros, Krim 2009

Matkavakuutus ei ole voimassa Krimillä, joten arvotavaraa kannattaa ottaa vähemmän mukaan jos sinne matkustaa. Auton varkausvakuutus ei myöskään ole voimassa, joten sinne kannattaa mennä vain halvalla autolla, joka ei varkausvakuutusta kaipaa. Tällaista halpisautoa minulla ei toistaiseksi ole.Jos Ukrainan viranomaiset saavat selville, että olet käynyt Krimillä hakematta lupaa Ukrainan viranomaisilta, saat Ukrainaan saapuessasi sakot ja määräaikaisen (esim. 3 vuotta) maahantulokiellon.

Pirkkalasta Krimille ja Sotshiin ja takaisin kertyisi matkaa 6800 km jos kulkisi reittiä Moskova, Voronez, Donin Rostov, Sevastopol, Jalta ja Sotshi. Bensakuluja kertyisi yllättävän vähän, noin 263 euroa. Tähän matkavaihtoehtoon olisi hyvä varata aikaa vähintään kuukausi, mielellään puolitoista.

Olisikohan Mustanmeren rannalle järkevää mennä elokuun alussa vai onko siellä silloin kohtuuttomat ruuhkat?

Muokkaus: Kultainen rengas -vaihtoehto voitti Facebookin äänestyksessä äänin 70 % vs. 30 % (26 vs. 11).

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *