Suomesta Liettuaan

Suomesta Liettuan Siauliaihin

Viro, Latvia, Liettua

Automatka kohti Montenegroa, kaksi ensimmäistä päivää Liettuan Siauliaihin asti.

Latasin Lumia 1020 -puhelimeeni ilmaiseksi 12 maan kartat eli yhtä lukuunottamatta kartat löytyivät jokaiseen maahan, jossa tulen parin-kolmen kuukauden automatkalla käymään.

Lähdin matkaan pääsiäislauantain aamuna Himangalta, josta on Helsinkiin matkaa 550 km. Pysähdyin Seinäjoen Motonetissä tekemään viimeiset hankinnat automatkaa varten eli jauhesammuttimen ja ensiapulaukun. Heijastinliivin, invertterin ja autopidikkeen puhelimelle olin hankkinut jo aikaisemmin. Invertterin ostin Biltemasta, koska siellä oli tarjolla mukitelineeseen sopivan malli.

Kävin hakemassa Nokian asuntoni varastosta pyörälaukun varusteineen, sillä otin mukaan polkupyörän. Olen sellaisessa käsityksessä, että Montenegro sopii hyvin pyöräilyyn.

Humala Guest House, Tallinna, Viro

Valitsin halvimman yhteyden Tallinnaan eli Viking XPRS:n lähdön lauantaina klo 21.30. Lippu minulle ja autolle maksoi vain 30,50 euroa. Tullirakennus oli pimeänä, joten soitin tullin päivystykseen ja parinkymmenen minuutin odotuksen jälkeen sain maastapoistumisleiman vientiauton rekisteriotteeseen.

Yövyin Tallinnassa hyvässä ja halvassa (22 e) majatalossa, jolla oli vielä bonuksena hauska nimi. Keskustasta Hotelli Humalaan (osoite Humala 4) on matkaa muutama kilometri, mutta automatkan kyseessä ollessa se ei haittaa, pikemminkin päinvastoin kun matka jatkuu pois Tallinnasta. Humalan langaton netti toimi hyvin 10 megabitin nopeudella ja hotellissa oli rauhallista.Tankkasin Tallinnan Statoililla tankin täyteen bensaa 1,12 euron litrahinnalla.

Zemnieku Sienasts, Latvia

Ruokatauon pidin Latvian Jelgavassa Zemnieku Sienasts -nimisessä kahvilassa.

Zemnieku Sienasts, Latvia

Seljanka-keitto, kanasalaatti, leipä ja vesi 3,96 euroa. Nyt on muuten tämän vuoden alusta kaikki Baltian maat euromaita.

Ristikukkula, Liettua

Pääsiäissunnuntain teemaan sopivasti kävin Liettuassa Siauliain lähellä sijaitsevalla Ristikukkulalla katsomassa 200 000 ristin kokoelmaa. Neuvostoliiton aikana Ristikukkula oli hiljaisen vastarinnan symboli, joka tuhottiin neljä kertaa, mutta pystytettiin aina uudelleen. Vuonna 1993 paavi piti täällä messun 100 000 kuulijalle.

Ristikukkula, Liettua
Ristikukkula, Liettua
Ristikukkula, Liettua
Ristikukkula, Liettua

Kuka tahansa voi edelleen tuoda alueelle oman ristin. Ristejä on noin 60 x 50 metrin kokoisella alueella. Ristikukkulalle on vapaa pääsy ja auton saa parkkiin eurolla.

Siauliai, Liettua

Yövyin Siauliaissa 10 eurolla Simona Housessa. Minulla oli varaus Pirčių slėnisiin 12 km Siauliain keskustasta, mutta sattuneista syistä päädyin Simonaan.Pirciu slenisissä ei nimittäin voinut maksaa kortilla eikä minulla ollut käteistä (myöhemmin huomasin, että olisi minulla ollut, mutta oli liian hyvin piilotettuna), joten minun piti lähteä pikapankille Siauliaihin. Hotellin pitäjä ehdotti samalla vaihtoa toiseen Siauliaissa sijaitsevaan hotelliinsa.

Auton mittariin kertyi Tallinnan jälkeen kilometrejä viitisensataa. Yritän selvitä ilman sakkoja koko tuhansien kilometrien matkan, saa nähdä miten käy. Vuonna 2004 Ukrainaan lähtiessäni sakottomuus ei ihan onnistunut, vaan sain kolmet sakot samana päivänä.

Majatalon langaton netti toimi taas erinomaisesti. Löysin netistä tiedon, että Trakain linna on maanantaisin suljettu, joten päätin suunnata aamulla kohti Grutas Parkia eli Stalin Worldia. Varasin seuraavan yön majoituksen Puolan puolelta Augustowista.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

2 kommenttia

  1. Kuukausi sitten en ollut koskaan kuullutkaan paikannimeä Siauliai – nyt tämä on jo toinen maininta siitä, johdatusta?
    Ensimmäinen suositus paikkakuntaan liittyen kehui siellä olevaa suklaamuseota ja innostuin heti!

    1. Enpä tiennytkään, että siellä olisi ollut suklaamuseo. Toisaalta en olisi voinut käydä, koska 100 päivän karkkilakkoni on vielä aavistuksen verran kesken :).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *