Toisella Albanian käynnilläni tutustuin Skhodraan, etelärannikkoon ja Gjirokastraan.
Shkodra
Ensimmäisenä iltana Albaniassa kävin katsomassa auringonlaskua Skadar-järvellä. Unohdin ottaa mukaan järjestelmäkameran ja saavuin myös rannalle hieman liian myöhään – tämä kuva on otettu Lumia 1020:lla.
Seuraavana päivänä kävin katsomassa Shkodran linnoitusta ja ennen kaikkea sieltä avautumia maisemia. Olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset, koska oli reilun 35 asteen helle ja olin pahassa yskässä (illalla myös kuumeessa). Linnoituksen huoneissa oli mahdollista käydä viilentymässä. Linnoituksen viimeisellä pihalla oli myös ravintola, jossa kävin kahvilla.
Tein pienen kävelykierroksen Shkodran keskustassa. 90 000 asukkaan Shkodra eli Shkodër on yksi Albanian vanhimpia kaupunkeja, perustettu ennen ajanlaskumme alkua.
Albanian etelärannikko
Näiden kuvien ranta on Dhërmi tai sen viereinen ranta Drymades. Lämpöä oli noin 35 astetta ja kävin hieman vilvoittautumassa meressä. Vesi tuntui suolaisemmalta kuin Montenegrossa.
Dhërmin lisäksi pysähdyin myös Himaren rannalla, jossa kävin syömässä. Tilasin salamipizzan, koska en juuri muuta ruokalistasta ymmärtänyt.
Albanian rivieran epävirallinen pääkaupunki Ksamil sijatsee Sarandasta (Sarandësta) etelään lähellä Kreikan rajaa ja Korfun saarta. Ksamilin uimarannan lähellä on kolme saarta, joilla voi käydä uimalla.
Gjirokastra (Gjirokastër)
Gjirokastran linnoituksen kellotorni 1800-luvun alusta ja festivaalinäyttämö vuodelta 1968.
Amerikkalaisten vakoilukone joutui laskeutumaan Albanian maaperälle vuonna 1957 teknisen vian seurauksena.
Gjirokastra on Unescon maailmanperintökohde 1800-luvun osmaaniarkkitehtuurinsa perusteella. Syynä saattaa olla myös se, että kyseessä on Albanian kommunistidiktaattori Enver Hoxhan syntymäkaupunki
Albanian majapaikkoja
Tienvarsinäkymä jostakin Gjirokastran ja Golemin väliltä
Shkodran hotellini Hotel Buza (15 e) näytti bordellilta, mikä ei sinänsä haitannut, mutta ilmastointi oli ala-arvoinen – sen sai vain puhaltamaan täysillä tai kokonaan pois päältä. Putkistossa oli myös ilmaa eli aina paukkui kun aukaisi suihkun tai hanan.
Vlore oli puolimatkan krouvini matkalla eteläisille rannoille. Villa Orion (23 e) oli moitteeton majapaikka. Paikka löytyy jos katsoo tarkasti kuvat, talossa ei ole minkäänlaisia kylttejä. Ostin viereisestä apteekista antibioottikuurin ilman reseptiä.
Gjirokastran Hotel Domino oli vakuuttava hinta-laatusuhteeltaan – 15 eurolla oma kylppäri, ilmastointi, langaton netti ja aamiainen. Auton sai parkkiin lähelle kadun varteen. Perheen lapset puhuivat hyvin englantia. Sain vielä valkoviinipullon lahjaksi, jotta arvostelisin paikan TripAdvisorissa :).
Paluumatkan Villa Arber (20 e) Golemissa tarjosi merinäköalan, mutta toimivuudessa oli pikku puutteita, esim. aamulla suihkusta ei tullut lämmintä vettä.