Batumi

Batumi, Georgian rantakohde 1-4.6.2012

Batumi, Georgia

Sesonki Batumissa alkaa vasta kuukautta myöhemmin, mutta kesäkuun alussa oli jo ihan priimat kelit, ilman lämpötila oli noin 25 ja veden täysin uimakelpoiset 21 astetta.

Iranilaiset turistit, Batumi

Tässä kuvassa on kuusi iranilaista turistia, jotka ovat juuri tilanneet sujuvasti englantia puhuen pehmikset hintaan 1 lari/kpl (0,50 e). En tiennytkään, että iranilaiset harrastavat ulkomaanmatkailua ja puhuvat englantia. Teheran ei ole ihan lähellä, Tbilisistä on Teheraniin matkaa 1200 km ja Batumista vielä 400 km lisää.

Batumin uimaranta, Georgia

Batumin ranta on pikkukiveä, se on ihan ok auringonottoon, mutta uimaan mennessä jalkapohjat ovat kovilla. Toisella uimakerralla jätin lipsukat jalkaan ja se ratkaisi ongelman osittain, tietysti piti varoa ettei lipsukat tipu uidessa.

Batumin delfinaario, Georgia

Kävin Batumin delfinaariossa katsomassa noin puolen tunnin näytöksen. Näytös oli hyvää viihdettä, mutta ihan niin taitavia delfiinit eivät olleet kuin Tampereen delfinaariossa, ne eivät hyppineet renkaiden läpi tai pelanneet koripalloa. Selostaja oli mainio, selosti georgiaksi, venäjäksi ja englanniksi. Lippu maksoi 12 laria (6 e).

Kävin myös katsomassa elokuvateatterissa venäjäksi dubatun (ilman tekstityksiä) Avengers 3D:n. Ymmärsin puolet puheesta, mutta pysyin hyvin juonessa mukana, tähtiä 4/5.

Poliisi Batumin rantakadulla

Rantabulevardi oli pitkä kuin nälkävuosi, joten halusin vuokrata polkupyörän automaatista, mutta lukuisia kertoja sitä yritettyäni totesin, ettei se vain onnistu. Periaatteessa sen piti kyllä onnistua, maksutapana kävi Visa. Ylläolevassa kuvassa poliisi pyöräilee.Eurooppa-aukion komea rakennus, Batumi

Eurooppa-aukiolla oli tällainen komea hienosti valaistu historiallinen rakennus. Muutenkin iltavalaistukseen oli Batumissa selvästi panostettu.

Paikallinen georgialainen ruoka

Kokeilin Batumissa kahta suosittua paikallista ruokaa, adzarialaista hatsapuria ja khinkaleita.

Adzarialainen hatsapuri

Adzarialainen hatsapuri poikkeaa tavallisesta hatsapurista siten, että siihen on lisätty raaka kananmuna ja reilusti voita. Jotain ainesosaa tuossa oli kyllä minulle liikaa, voita ainakin. Sain kuitenkin huuhdottua piiraan alas parin oluen avulla, täytteitä jäi hieman jäljelle.

Tavallisempi juustopiiras sen sijaan on ollut positiivinen yllätys, parhaimmillaan erinomaista, sekä kahvin että limsan kanssa sopii yhteen.

Khinkalit

Khinkalit ovat taikinanyyttejä, joissa tavallisesti on täytteenä voimakkaasti maustettua lihaa. Kysyin ravintolassa montako khinkalia yleensä tilataan, ja tarjoilija sanoi, että esim. 5 tai 10, joten tilasin 7 kpl.

Khinkalit olivat yllättävän tujuja, mutta ei tulisuus varsinaisesti ongelma ollut, vaan jokin mauste siellä oli josta en pitänyt. Kilttinä poikana toki söin kaikki kuitenkin. Halpoja olivat, kokiksen kanssa hintaa kertyi 3,50 e.Matka Tbilisistä Batumiin ja takaisin

Juna Tbilisi-Batumi

Upouusi Lonely Planet ”tiesi” junamatkan Tbilisistä Batumiin kestävän 8 h eli välin menee nopeammin pikkubussilla 6 tunnissa. Tarkistin kuitenkin Georgian rautateiden sivuilta (railway.ge) aikataulut ja nykyisin päiväjuna kulkee tämän välin paljon nopeammin – 5 h 15 min.

Juna (klo 8:30) oli ilmastoitu, penkit olivat mukavat ja tilaa jaloillekin hyvin. Onko täällä junat leveämpiä, vaunuun mahtui helposti viisi istuinta vierekkäin kuten kuvasta näkyy. 2 lk lippu maksoi 23 laria (12,50 e).

Palasin Batumista Tbilisiin aikataulusyistä pikkubussilla (marshrutkalla), kyyti ei ollut ollenkaan mukava olemattomien jalkatilojen vuoksi, eikä ilmastoinnista ollut tietoakaan. Lippu maksoi 20 laria (10 e). Olisi kannattanut lykätä paluu iltaan ja tulla junalla.

Lisää Batumi-kuvia

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

2 kommenttia

  1. Kiitos hyvästä infosta saavuimme muutama tunti sitten turkin puolelta batumiin, tarkoitus on jatkaa ylihuomenna tbilisiin ja junalla mennään, kun on kerran hyvä ja nopea. Bussissa saatiin jo istua yhteensä 24h 3 päivään kun tultiin istanbulista tänne, oli muuten viimesen päälle hyvät bussit wifi, ilmastointi ja tarjoilu pelasivat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *