Greg McMullen from Vancouver, BC, Canada, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Muutto Georgian Batumiin?

Suomen YEL-lakiehdotuksen innoittamana aloin harkita muuttoa Georgian Batumiin. Uusi YEL-laki voisi hyvin aiheuttaa minulle tuhansien eurojen menetykset vuodessa.

YEL-lakiehdotus

Minimi-YEL:iä maksavana YEL-maksuni voisi nousta noin 2100 e -> 4000 e/vuosi. Asumistukea YEL-maksun nosto laskisi 200 e/kk eli 2400 e/v.

Voisin ehkä välttää YEL:n kallistumisen uuden lain aikana vetoamalla sivutoimisuuteen. Jos pahin skenaario eli YEL:n kaksinkertaistuminen kuitenkin toteutuisi, voisin lopettaa yritystoiminnan Suomessa, ja jatkaa ulkomailla.

Käynti Georgiassa

Batumi, Georgia
Batumi 2.6.2012.

Olen käynyt kerran Georgiassa 10 vuotta sitten eli vuonna 2022, jolloin tein sinne 8 päivän matkan. Kävin pääkaupunki Tbilisissä, rantakohde Batumissa, vuoristokohde Kazbegissä ja Stalinin syntymäkaupungissa Gorissa.

Greg McMullen from Vancouver, BC, Canada, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons
Greg McMullen from Vancouver, BC, Canada, CC BY-SA 2.0, via Wikimedia Commons

Yllä oleva ilmakuva Batumin keskustasta on lainattu Wikipediasta.Verotus Georgiassa

Georgiassa yksityisyrittäjä maksaa veroja yleensä vain 1 % liikevaihdosta kun liikevaihto on alle 180 000 e/vuosi. Eli lopettaisin yritykseni Suomessa, ja perustaisin samanlaisen Georgiaan.

Eläkemaksu 4 % on yrittäjälle Georgiassa vapaaehtoinen. Sairausvakuutus ei ole Georgiassa pakollinen, mutta sellainen kannatta tietysti ottaa (30 e/kk).

Veroresidentiksi eli yleisesti verovelvolliseksi Georgiassa pääsee oleskeltuaan siellä 183 päivää. Tämän jälkeen voi anoa Suomen verottajalta siirtoa rajoitetusti verovelvolliseksi ts. lopettaa verojen maksun Suomeen.

Verotuksen kannalta loput 182 päivää vuodessa voisin yhtä hyvin asua Georgian ulkopuolella. Voisin asua 7 kk Georgiassa ja 5 kk Suomessa. Tai voisin alkaa nomadiksi eli vaihtaa asuinmaata aina parin kuukauden välein (niin kuin olen joskus aikaisemmin tehnytkin, esim. vuosina 2015-2016).

Tarkistin myös Montenegron, Bulgarian, Romanian ja Espanjan tilanteen, mutta Georgia on tällä hetkellä ylivoimaisen edullinen verotuksen, sotemaksujen ja hintatason suhteen.

Georgian ja Batumin hintataso

 • kalustetun kolmion vuokra Batumissa ExpatHub.ge:n mukaan noin 350 e/kk
 • kaksion vuokra Numbeon mukaan Batumin keskustassa noin 460 e/kk, keskustan ulkopuolella 360 e/kk
 • asunnon lisämaksut 50 e (vesi, kaasu, sähkö, jätehuolto)
 • nettiyhteys 10-35 e/kk
 • kännykkäliittymä 10 e/kk
 • bensan hinta 1,40 e/litra
 • taksi Batumissa 2-3 e (5 km)
 • paikallisbussi 0,15 e/matka
 • sairausvakuutus 30 e/kk
 • Nomadlistin arvion mukaan elinkustannukset Batumissa maahanmuuttajalle 897 USD/kk, nomadille 1574 USD/kk

Asunnon välityspalkkion maksaa Georgiassa vuokranantaja, vuokrasopimus tehdään tyypillisesti 6-12 kk mittaisena.Batumin sää

Kuvakaappaus Batumi | Wikipedia -sivulta.

Keskimääräinen päivän ylin lämpötila on:

 • tammikuussa 10,3 astetta
 • helmikuussa 11,2 astetta
 • maaliskuussa 12,5 astetta
 • huhtikuussa 16,2 astetta
 • toukokuussa 20,1 astetta
 • kesäkuussa 24,3 astetta
 • heinäkuussa 26,2 astetta
 • elokuussa 26,5 astetta
 • syyskuussa 23,5 astetta
 • lokakuussa 20,3 astetta
 • marraskuussa 15,8 astetta
 • joulukuussa 12,7 astetta

Suomen asunto

En omista enää asuntoa Suomessa, joten esteitä verotuksen siirtämiselle ulkomaille ei olisi.

Asun nykyisin asumisoikeusasunnossa, jossa on 3 kk irtisanomisaika. Se tarkoittaa, että jos muuttaisin Georgiaan esimerkiksi vuoden 2023 alusta, sopiva asunnon irtisanomisajankohta olisi syys-lokakuun vaihde.

Osan huonekaluista ja tavaroista voisin myydä pois, mutta lopuille pitäisi löytää säilytyspaikka jostakin.

Autolla Georgiaan?

Tallinna-Batumi -ajoreitti Google-kartalla.
Tallinna-Baturmi -ajoreitti Google-kartalla.

Tallinnasta on Batumiin matkaa 4200 km, ajoreitti kulkee Turkin kautta. Lyhyempää reittiä Venäjän kautta en halua mennä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjälle suunnittelen meneväni seuraavan kerran sitten kun Venäjä on ajettu pois Ukrainasta.

Jos menisin autolla Georgiaan, jättäisin auton Suomen rekisteriin. Georgiassa voi tietääkseni ajella ulkomaisilla kilvillä 3 kk, ja aika alkaa alusta kun käväisee autolla välissä Georgian ulkopuolella.

Suomalainen liikenne- tai kaskovakuutus eivät ole voimassa Georgiassa eli ennen rajanylitystä pitäisi ottaa paikallinen liikennevakuutus (noin 11 e/kk), ja pärjätä ilman varkausvakuutusta. Suomalaisen vakuutuksen voisi laittaa seisontaan Georgiassa oleskelun ajaksi.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

6 kommenttia

 1. Moi Esa!

  Mielenkiintoinen artikkeli ja todellakin ajankohtainen meidänkin elämässä. Ollaan muutama vuosi sitten pari kuukautta Batumissa asuttu ja kierretty vähän muuallakin Georgiassa ja se on ollut yksi parhaista kohteista koko meidän 5 vuotisen nomadielämän aikana. Rentoa, edullista ja hyvää ruokaa. Ei liikaa turisteja.

  Batumi on kyllä todellä erikoinen mesta, pilvenpiirtäjineen ja mietittiin 2018 siellä ollessa että varmaan paljon venäläisiä omistaa asuntoja sieltä.

  Tämä oli hyvä infopaketti alkaa tutkimaan Georgiaa vaihtoehtona tulevalle. Meillä kun on sama juttu, että jos YEL uudistus menee sellaisenaan läpi, ei ole mitään mahdollisuutta jatkaa yrittäjänä Suomessa.

  Tätä aihetta voisi pohtia enemmänkin suomalaisella nomadiporukalla, koska sama ongelma on varmaan muillakin. Laita mailia tai viesitiä niin järkätään keskustelurinkiä!

  Toni & Anne

  1. Esim. Facebookissa olisi suomalainen Diginomadit-ryhmä, tosin siihen ei ole pitkään aikaan kukaan kirjoitellut.

   Joo näyttäisi siltä, että jos laki menee ehdotetusti läpi moni pienituloinen yrittäjä lopettaa yrityksen ja siirtyy palkkatöihin tai työttömäksi. Myös välimuoto tästä on mahdollinen eli ajaa yritystoiminnan niin alas (8000 e/vuosi) ettei tarvitse YEL:iä ottaa.

   Itse pidän omalla kohdallani edellisiä kiinnostavampana vaihtoehtona maastamuuttoa.

 2. Jos paikkariippumaton työ on mahdollinen, niin ei olisi lainkaan hassumpi vaihtoehto. Ja hintataso ei kuulosta lainkaan pahalta. Mutta ymmärränkö tuon nyt siis oikein, että Georgiassa verotus on sidottu liikevaihtoon?

  1. Georgiassa verotus on sidottu liikevaihtoon vain pienyritysten kohdalla. Isompien yritysten verotus perustuu yrityksen tulokseen, jolloin tyypillinen veroprosentti on 15 %.

 3. Aivan loisteliaasti osuva kirjoitus ja naureskelin täällä lukiessani sitä. Kiitos :D Istun täällä matkailuautossani juuri miettimässä mihin maahan pakenen :D :D
  Päälle kuukausi Suomessa on avannut silmät sille miksi lähdin. Vaihtoehtoja on onneksi muutenkin.
  Ja tuolla en ole ikinä käynyt, vielä :D

 4. Olipas hyvä kirjoitus, Kiitos! Itsekkin olen lähdössä Suomesta mutta vielä ei ole maata lyöty lukkoon.
  Tämä Georgia voisi kyllä olla hyvä vaihtoehto. En ole kyllä tuolla vielä käynyt.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *