Suomen YEL-lakiehdotuksen innoittamana aloin harkita muuttoa Georgian Batumiin. Uusi YEL-laki voisi hyvin aiheuttaa minulle tuhansien eurojen menetykset vuodessa.
YEL-lakiehdotus
Minimi-YEL:iä maksavana YEL-maksuni voisi nousta noin 2100 e -> 4000 e/vuosi. Asumistukea YEL-maksun nosto laskisi 200 e/kk eli 2400 e/v.
Voisin ehkä välttää YEL:n kallistumisen uuden lain aikana vetoamalla sivutoimisuuteen. Jos pahin skenaario eli YEL:n kaksinkertaistuminen kuitenkin toteutuisi, voisin lopettaa yritystoiminnan Suomessa, ja jatkaa ulkomailla.
Käynti Georgiassa
Olen käynyt kerran Georgiassa 10 vuotta sitten eli vuonna 2022, jolloin tein sinne 8 päivän matkan. Kävin pääkaupunki Tbilisissä, rantakohde Batumissa, vuoristokohde Kazbegissä ja Stalinin syntymäkaupungissa Gorissa.

Yllä oleva ilmakuva Batumin keskustasta on lainattu Wikipediasta.
Verotus Georgiassa
Georgiassa yksityisyrittäjä maksaa veroja yleensä vain 1 % liikevaihdosta kun liikevaihto on alle 180 000 e/vuosi. Eli lopettaisin yritykseni Suomessa, ja perustaisin samanlaisen Georgiaan.
Eläkemaksu 4 % on yrittäjälle Georgiassa vapaaehtoinen. Sairausvakuutus ei ole Georgiassa pakollinen, mutta sellainen kannatta tietysti ottaa (30 e/kk).
Veroresidentiksi eli yleisesti verovelvolliseksi Georgiassa pääsee oleskeltuaan siellä 183 päivää. Tämän jälkeen voi anoa Suomen verottajalta siirtoa rajoitetusti verovelvolliseksi ts. lopettaa verojen maksun Suomeen.
Verotuksen kannalta loput 182 päivää vuodessa voisin yhtä hyvin asua Georgian ulkopuolella. Voisin asua 7 kk Georgiassa ja 5 kk Suomessa. Tai voisin alkaa nomadiksi eli vaihtaa asuinmaata aina parin kuukauden välein (niin kuin olen joskus aikaisemmin tehnytkin, esim. vuosina 2015-2016).
Tarkistin myös Montenegron, Bulgarian, Romanian ja Espanjan tilanteen, mutta Georgia on tällä hetkellä ylivoimaisen edullinen verotuksen, sotemaksujen ja hintatason suhteen.
Georgian ja Batumin hintataso
- kalustetun kolmion vuokra Batumissa ExpatHub.ge:n mukaan noin 350 e/kk
- kaksion vuokra Numbeon mukaan Batumin keskustassa noin 460 e/kk, keskustan ulkopuolella 360 e/kk
- asunnon lisämaksut 50 e (vesi, kaasu, sähkö, jätehuolto)
- nettiyhteys 10-35 e/kk
- kännykkäliittymä 10 e/kk
- bensan hinta 1,40 e/litra
- taksi Batumissa 2-3 e (5 km)
- paikallisbussi 0,15 e/matka
- sairausvakuutus 30 e/kk
- Nomadlistin arvion mukaan elinkustannukset Batumissa maahanmuuttajalle 897 USD/kk, nomadille 1574 USD/kk
Asunnon välityspalkkion maksaa Georgiassa vuokranantaja, vuokrasopimus tehdään tyypillisesti 6-12 kk mittaisena.
Batumin sää
Keskimääräinen päivän ylin lämpötila on:
- tammikuussa 10,3 astetta
- helmikuussa 11,2 astetta
- maaliskuussa 12,5 astetta
- huhtikuussa 16,2 astetta
- toukokuussa 20,1 astetta
- kesäkuussa 24,3 astetta
- heinäkuussa 26,2 astetta
- elokuussa 26,5 astetta
- syyskuussa 23,5 astetta
- lokakuussa 20,3 astetta
- marraskuussa 15,8 astetta
- joulukuussa 12,7 astetta
Suomen asunto
En omista enää asuntoa Suomessa, joten esteitä verotuksen siirtämiselle ulkomaille ei olisi.
Asun nykyisin asumisoikeusasunnossa, jossa on 3 kk irtisanomisaika. Se tarkoittaa, että jos muuttaisin Georgiaan esimerkiksi vuoden 2023 alusta, sopiva asunnon irtisanomisajankohta olisi syys-lokakuun vaihde.
Osan huonekaluista ja tavaroista voisin myydä pois, mutta lopuille pitäisi löytää säilytyspaikka jostakin.
Autolla Georgiaan?
Tallinnasta on Batumiin matkaa 4200 km, ajoreitti kulkee Turkin kautta. Lyhyempää reittiä Venäjän kautta en halua mennä Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Venäjälle suunnittelen meneväni seuraavan kerran sitten kun Venäjä on ajettu pois Ukrainasta.
Jos menisin autolla Georgiaan, jättäisin auton Suomen rekisteriin. Georgiassa voi tietääkseni ajella ulkomaisilla kilvillä 3 kk, ja aika alkaa alusta kun käväisee autolla välissä Georgian ulkopuolella.
Suomalainen liikenne- tai kaskovakuutus eivät ole voimassa Georgiassa eli ennen rajanylitystä pitäisi ottaa paikallinen liikennevakuutus (noin 11 e/kk), ja pärjätä ilman varkausvakuutusta. Suomalaisen vakuutuksen voisi laittaa seisontaan Georgiassa oleskelun ajaksi.