Kävin Itä-Euroopan automatkan 10. päivänä Romanian Brasovissa, joka on 250 000 asukkaallaan Romanian 7. suurin kaupunki.
Bulevardul Eroilorin varrella Teatteriaukiolla törmäsin kommunismin vastustajien muistomerkkiin.
Vanhankaupungintorille johtaa 500 metriä pitkä Republicii-kävelykatu, joka on täynnä terasseja. Kuvan terassikatoksessa lukee Kronstadt, joka on Brasovin nimen saksankielinen versio nykyisinkin.
Repubclii-kadun värikkäitä taloja.
Kurtoskalacs on romanialaisunkarilainen kierrepulla, joka on saanut syntynsä Romanian unkarinkielisten keskuudessa. En tiedä onko Google-kääntäjän ehdotus savupiippukakku virallinen suomenkielinen käännös. Transfagarasanin varrellahan söin tuollaisen kurtoskalacsin, ja hyvää oli.
Vähän tuntui turisteja olevan Brasovissa puolenpäivän aikaan tai ehkä nyt ei vielä ollut ruoka- tai juoma-aika.
Köysiradasta oikealla vuoren huipulla siintää Hollywood-kyltin tyylinen Brasov-kyltti.
Päivänvarjon teksti käännettynä: ”Brasov. Kaupunkien kuningas Romaniassa.”
Komea julkisivultaan vaaleanpunainen rakennus kuuluu Romanian keskuspankille. Typerän näköistä kun rakennusta ei ole maalattu sivulta.
Ursus ei viittaa hiljattain konkurssiin menneeseen puolaiseen traktorimerkkiin, vaan romanialaiseen olutmerkkiin. :)
Luokkaretkeläisiä vai partiolaisia? Partiolaisillahan on tapana käyttää partiohuivia.
Musta kirkko ja Starbucks-kahvila.
Mustan kirkon kellotorni on erityisen hyvässä kunnossa, ihan kuin kellotaulutkin olisivat ihan uusia.
Brasovin vanhankaupungintoria hallitsee Casa Statului eli vanha kaupungintalo. Nykyään rakennuksessa on Brasovin kreivikunnan historiamuseo.
Lähden suunnistamaan kohti köysiradan ala-asemaa Apollonia Hirscher -katua pitkin.
Kissoja Apollonia Hirscher -kadulla.
Köysirata-aseman luona selviää missä kaupungin kaikki turistit ovat – täällä jonottamassa köysiradalle. Jono ei tunnu etenevän, joten poistun paikalta.
Köysiradan lähtöaseman luona on hyvät ulkoilureitit rinteitä pitkin.
Kävelymatkalla auton luokse Carrefourin parkkihalliin bongaan Rockstadt-kahvilan, joka on kokonaisuudessaan päällystetty rockyhtyeiden logoilla.
Lähden ajelemaan 170 km päähän pääkaupunki Bukarestiin, johon olen varannut seuraavalle päivälle kiertokäynnin Ceaucescun kotiin.
Yllättävän hyvässä kunnossa näyttää Brasovin rakennusten julkisivut olevan, vaikka vanhankaupungin ulkopuolella lienee jo ränsistyneempää. Brasov lienee näppärin kaupunki tukikohdaksi, jos haluaa tutustua Karpaateihin.