Sosua jäi taakse, Dominikaaninen tasavalta

Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Puisto Sosuan keskustassa, oikeanpuoleisessa rakennuksessa on kasino ja kuntosali.

Reilun kuukauden asumiseni Sosuassa Dominikaanisen tasavallan pohjoisrannikolla on ohi. Sosua on melko sopivankokoinen kaupunki, noin 50 000 asukasta. Keskustan liepeillä kun asuu, ei tarvitse liikennevälineitä, vaan voi kävellä. Jos haluaa hieman pitemmälle, moottoripyörätaksit päivystävät kadunkulmissa ja läheiseltä valtatieltä pääsee paikallisbussilla pitkin pohjoisrannikkoa.

Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Hyvä italialainen ravintola Antica Locanda ja Britannia Pub & Grill pääkatu Pedro Clisantella.

Ravintoloita on paljon ja ne ovat melko edullisia Suomeen verrattuna. Maksoin lounaasta tyypillisesti 5-6 euroa. Halvin ateriani oli pari euroa ja kallein kymmenen. Hienoimmissa ravintoloissa kuten Morua Maissa, edellisen kuvan puiston laidalla, en käynyt ollenkaan. ”Domininikaanisia lounaita” söin aluksi vaihtelevalla menestyksellä, joskus papukastike oli hyvää ja joskus huonoa.

Pian kuitenkin aloin suosimaan ”etnisiä” ravintoloita, erityisesti italialaisiin pastaravintoloihin tykästyin. Elefante Rosson Rigatoni al Fornolle annoin arvosanaksi ”käsittämättömän hyvää”. Kerran löysin jopa hyvää pizzaa, Quatro Stagioni Caffee Bologna -ravintolassa. British Pubissa sai poikkeuksellisesti hyvää perunamuusia.

Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Baseballia Sosuan keskustassa.Ravintolat näyttivät Sosuassa televisiosta enimmäkseen koripalloa ja baseballia, mutta brittipubissa ja italialaisissa ravintoloissa pystyin katsomaan jalkapallon mestarien liigaa. Formulat tulivat yleensä mahdottomaan aikaan, mutta kerran pääsin niitäkin näkemään saksalaisbaarissa, joka kylläkin puolen tunnin jälkeen vaihtoi jalkapalloon.

Kaupungissa on pari isompaa ilmastoitua supermarkettia, joista ostin aamiais- ja välipala-ainekset. Enemmmän kuitenkin kävin Hotel Romanoffin hyvällä ja halvalla aamiaisella (2,60 e) kuin tein itse.

Sosuassa asuu paljon ulkomaalaisia, mutta suomalaisiin muistan törmänneeni vain kerran, kahteen Jehovan todistajaan Mirador-puistossa. Toinen asui täällä ja toinen oli käymässä. Tänne päin kyllä tehdään seuramatkoja Suomesta, mutta matkalaiset eivät majoitu Sosuassa, vaan Playa Doradalla vajaa 20 km Sosuasta Puerto Plataan päin.

Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Tästä kuvan risteyksestä kuljin joka päivä. Oikealla näkyy moottoripyörätakseja, 100 pesolla eli 1,70 eurolla pääsee muutaman kilometrin. Vasemmalla on moottoripyörien vuokrauspiste. 90 % moottoripyöräilijöistä ei käytä kypärää. Liikenne on ärsyttävää, moottoripyörät ja autot eivät väistä jalankulkijaa, vaikka tämä olisi keskellä suojatietä. Kukaan ei käytä vilkkua ja stop-merkkiä ei noudateta.

Sosuassa olisi ollut myös kaksi espanjan kielikoulua, mutta en viitsinyt mennä koulun penkille, koska se olisi ollut melko kallista ja WordDiven nettikurssini on kesken. En tosin paljon edistynyt, mutta muutaman tunnin kuitenkin. WordDiven mukaan sanavarastoni on tällä hetkellä 1500 sanaa.

Dominikaaninen tasavalta on kehitysmaa, esim. Thaimaahan verrattuna elintaso kansantuotteellla mitattuna on vain puolet. Sähkökatkot ovat ärsyttävän yleisiä, mutta asuinpaikassani Spankys Apartmentsissä oli onneksi generaattori sähkökatkojen varalta. Kirjoittelen tätä Boca Chicassa ja yhtenä päivänä hotellini oli koko päivän ilman sähköä.Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Ainakin autojen perusteella Sosuassa asui paljon rikkaitakin. Näin siellä useampia Hummereita ja tyypillinen auto oli uudehko maasturi, esim. Hyundai Tucson tai Ford Explorer.

Nettiyhteyksien pätkiminen on ollut suuri pettymys tällä reissulla. En tiedä toimisiko netti keskiluokan hotelleissa luotettavasti, mutta ainakin käyttämissä halvoissa hotelleissa tilanne on ollut heikko. Joissakin ravintoloissa langaton netti on toiminut hyvin.

Lonely Planetin matkaoppaan mukaan Sosuasta ei lähde pitkän matkan busseja, mutta se ei pidä paikkaansa. Caribe Toursilla on jopa toimisto Sosuassa, huomasin sen kun menin pikkubussilla Puerto Platassa käymään ja reppumatkailijat jäivät pois Caribe Toursilla hieman Playa Sosuan rannasta länteen (Sosuan keskusta on Playa Sosuan itäpuolella). Caribe Toursin bussilla kesti 260 km matka Santo Domingoon 5:20 h ja ilmastointi ei toiminut kunnolla, joten bussissa oli älyttömän kuuma. Bussilippu maksoi 330 pesoa eli 5,60 euroa.

Sosua, Dominikaaninen tasavalta

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *