Kävin Tampereen museoissa, muun muassa Sara Hildenin taidemuseossa, Lenin-museossa, Emil Aaltosen museossa ja Museo Milavidassa.
Sara Hildenin taidemuseo
Kävin ensimmäistä kertaa Sara Hildenin taidemuseossa, joka sijaitsee Särkänniemessä huvipuistoalueen vieressä.
Sara Hildenin taidemuseo esittelee nykytaidetta ja modernismia Suomesta ja ulkomailta.
Museossa pidetään vaihtuvia näyttelyitä. Nyt oli meneillään ”Anna Retulainen: Hiljaisuus” -näyttely (12.2.2022 – 21.8.2022). Anna Retulaisen näyttelyssä oli monia upeanvärisiä tauluja kuten oheisista kuvista näkyy.
Lenin-museo
Tampereen Lenin-museo perustettiin pian toisen maailmansodan jälkeen edistämään Suomen ja Neuvostoliiton välistä ystävyyttä. Lenin-museon kotisivu kertoo kyseessä olevan länsimaiden ainoa Lenin-museo.
Museon nimi on Lenin-museo, mutta aiheena ei ole vain Lenin, vaan koko Neuvostoliiton ja Suomen välinen historia.
Olen joskus aikaisemminkin käynyt Lenin-museossa, mutta en nykyisen vuonna 2016 uusitun näyttelyn aikana.
Museokierros alkaa mielenkiintoisella videoesityksellä. Esityksessä kerrotaan muun muassa, että Suomen itsenäisyys on Tampereen mustan makkaran ansiosta. Lenin söi Tampereella mustaa makkaraa ja sanoi, että kansa, joka tekee näin hyvä ruokaa, ansaitsee itsenäisyyden.
Tampereen Lenin-museossa on vieraillut monia merkittäviä poliitikkoja ja julkkiksia, mm. Nikita Hruštšov, Urho Kekkonen, Leonid Brezhnev, Juri Gagarin, Tarja Halonen. Paavo Väyrynen kuvasi täällä vaalivideotaan, ja Erkki Tuomioja avasi tämän näyttelyn.
Lenin-museossa oli pilakuvia neuvostoliittolaisesta Krokodil-lehdestä ja Karin pilakuvia Helsingin Sanomista.
Lenin-museossa on mahdollisuus kuvauttaa itsensä sivuvaunullisen Dnepr-moottoripyörän päällä, sivuvaunussa Lenin ja vieressä Stalin.
Lenin-museo sijaitsee samassa Tampereen työväentalon salissa, jossa Stalin ja Lenin tapasivat ensimmäisen kerran vuonna 1905, ja suunnittelivat Venäjän vallankumousta ja Neuvostoliiton perustamista.
Museokaupassa on myynnissä muun muassa neuvostoliittolaisia julisteita. Näissä julisteissa mm. vastustetaan alkoholia ja tupakkaa, pyydetään olemaan hiljaa ja edistetään lukemista.
Myynnissä on myös Työn orja -T-paitoja, -mukeja ja -pastilleja. Juri Gagarin -paitoja löytyy myös. Rintanapeissa on aiheena neuvostoliittolaiset ja suomalaiset poliitikot.
”V. I. Lenin on ilmaissut tässä talossa v. 1905 ja 1906 pidetyissä historiallisissa kokouksissa myötämielisyytensä kansamme itsenäisyystahtoa kohtaan.”
Emil Aaltosen museo
Emil Aaltosen museo sijaitsee vaaleanpunaisessa Pyynikinlinnassa Mariankatu 40:ssä.
Näkymä Emil Aaltosen museon perusnäyttelystä.
Tämä kuva on ”Rento meniniki – Naivistista kuvataidetta” -erikoisnäyttelystä (19.3-28.8.2022).
Museo Milavida
Museo Milavidan komea sisäänkäynti löytyy Näsinpuiston Näsilinnan yläkerrasta.
”Nottbeckit – Tampereen kosmopoliitit” -perusnäyttely oli vaihtanut museossa sijaintia neljän vuoden takaiseen verrattuna.
Museo Milavidassa oli heinäkuussa 2022 meneillään myös ”Vivienne Westwood -muotia yksityiskokoelmasta” -näyttely (29.4.2022 – 12.2.2023).
Työväenmuseo Werstas
Työväenmuseo Werstas sijaitsee Finlaysonin tehdasalueella, sisäänkäynti on Väinö Linnan aukiolla.
Werstaan Höyrykonemuseossa on 1650 hv höyrykone alkuperäisellä paikallaan, kone oli käytössä 1870 – 1929.
Muut Tampereen museot
Kävin tällä viikolla myös Vakoilumuseossa, Muumimuseossa ja Hiekan taidemuseossa, mutta niistä ei ole kuvia, koska valokuvaaminen oli kiellettyä.
Vakoilumuseossa tuli luettua joitakin mielenkiintoisia vakoilijakertomuksia kaksoisagenteista ja jopa yhdestä kolmoisagentista. Vakoilumuseo mainostaa olevansa maailman ensimmäinen vakoilumuseo.
Muumimuseo oli näyttävästi toteutettu pienoismalleineen, mutta en oikein kuulu museon kohderyhmään.
Hiekan taidemuseon näyttelytilat olivat hienot. Näyttelyesineistä teki vaikutuksen esimerkiksi valtava kultainen pöytäkello.
Postauksessani Tampereen päivän 2018 museokerros on mukana Amurin museokortteli, Tampereen taidemuseo ja Museo Milavida.
Museokeskus Vapriikki, Tampere -postauksessani on mukana Vapriikin Jääkiekkomuseo, Pelimuseo, Mediamuseo, Kivimuseo ja Nukkemuseo.
Poliisimuseo sijaitsee Hervannassa Poliisiammattikorkeakoulun yhteydessä. Kävin Poliisimuseossa vuonna 2018.
Tampereen museot | Pääsymaksut
Kaikkiin tässä postauksessa mainittuihin museoihin pääsee museokortilla, jonka hinta on 69-74 e/vuosi. Minulla oli käytössä museokortti, jonka voimassaolo päättyi tänään.
Yksittäisen museokäynnin hinta Tampereen museoissa on aikuiselle yleensä 8-14 euroa, mutta Emil Aaltosen museon pääsymaksu on vain 3 euroa. Työväenmuseo Werstas ja Poliisimuseo ovat ilmaisia.
Monessa Tampereen museossa on myös mahdollisuus ilmaiskäyntiin kerran viikossa tai kuukaudessa:
- Amurin museokortteliin on perjantaisin klo 15-18 ilmainen sisäänpääsy
- Museokeskus Vapriikkiin on perjantaisin klo 15-18 ilmainen sisäänpääsy (ei erikoisnäyttelyihin)
- Muumimuseoon on vapaa pääsy joka kuukauden viimeisenä perjantaina klo 15-19 (ei helmi/elokuu)
- Museo Milavidan näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy perjantaisin klo 15–18
- Tampereen taidemuseoon on ilmainen sisäänpääsy joka perjantai klo 15-18
Tampereen museot | Sijainnit
Tampereen museot | Linkit
Museokierros Tampereella | Museot.fi
Tampereen museot | Visit Tampere
En ole käynyt näissä vielä ainoassakaan, mutta erityisesti Lenin-museo on ollut pidemmän aikaan sellainen, että olen suunnitellut joskus käyväni siellä. Vakoilumuseosta en ollut kuullut, mutta kuulostaapa kiinnostavalta. Lähiaikoina on tarkoitus ostaa itsekin museokortti, niin täytyy pitää nämä Tampereen museot mielessä.