Miten voit matkustaa halvalla?

Kerron budjettimatkailun salaisuuksia, joiden avulla voit säästää pitkän pennin. Olen käynyt 64 maassa ja matkustanut aina pienellä budjettilla. Joinakin vuosina olen ollut enemmän matkalla kuin kotona.

Matkakohteen valinta

Suurimmat säästöt voit tehdä matkakohteen valinnassa. Halvemman vaihtoehdon voi valita maanosista, maista ja maiden sisällä.

0,60 euron Saigon-olut Vietnamin Mui Nen VKS-rantaravintolassa.
Saigon-olut Vietnamin Mui Nen VKS-rantaravintolassa vuonna 2017 maksoi 0,60 euroa.

Maanosista halvimmat ovat Kaakkois-Aasia, Väli-Amerikka, Etelä-Amerikka ja Itä-Eurooppa. Olen niissä jokaisessa tehnyt pitkiä kiertomatkoja.

Maanosien sisällä on myös kalliita ja halpoja maita. Halvassa Kaakkois-Aasiassa on yksi selvästi kalliimpi maa eli Singapore, joka sekin on toki selvästi Suomea halvempi. Singaporessakin olen käynyt, mutta viivyin siellä selvästi vähemmän aikaa kuin naapurimaissa ja poikkeuksellisesti yövyin hostellin makuusalissa.

Yleensä ottaen kalliilla Karibialla löytyy myös yksi melko edullinen maa eli Dominikaanien tasavalta, jossa vietin 2 kk vuonna 2014.

Itä-Euroopan maat ovat kaikki halvemmasta päästä, sekä entisen Neuvostoliiton maat että entisen itäblokin maat. Ukraina on aivan halvimpia ja siellä olen joskus asunutkin yli puoli vuotta.Kotorinlahti, Montenegro 2015.
Kotorinlahti, Montenegro 2015.

Balkanin maat ovat kaikki halpoja tai edullisia ja olen käynyt niistä jokaisessa. Vuoden 2015 asuin pääasiassa Montenegrossa ja kokonaiskuluni kuukaudessa olivat 1150 euroa.

Maiden sisällä voi usein säästää valitsemalla kohteeksi jonkin muun kaupungin pääkaupungin sijaan.

The Cheapest Places to Live in the World – 2020

The Cost to Travel Everywhere in the World

Halpa majoitus

Yövyn yleensä halvoissa hotelleissa, majataloissa tai hostelleissa. Halvalla tarjoitan alle 20 euron hintaa. Hostellissa yövyn makuusalissa yleensä vain jos alle 20 e huoneita ei ole kohteessa saatavissa.

Käytän majoituksien varamiseen pääasiassa Booking.comia. Varaan usein vasta edellisenä päivänä tai jopa samalle päivälle, jolloin pääsen hyödyntämään viime hetken tarjouksia. Huonoja arvosteluja saaneita kohteita yleensä vältän, vaikka olisivat kuinka halpoja.Asuntoni kuukaudeksi 300 eurolla Dominikaanisen tasavallan Sosuassa vuonna 2014.
Asuntoni kuukaudeksi 300 eurolla Dominikaanisen tasavallan Sosuassa vuonna 2014.

Pitimmillä matkoilla vuokraan asunnon tai huoneen kuukausihinnalla. Tällaisia diilejä olen tehnyt esim. Teneriffalla, Gran Canarialla, Dominikaanisesssa tasavallassa, Venäjällä, Ukrainassa ja Montenegrossa.

Oma asunto vuokralle matkan ajaksi

Olen tehnyt useita kuukausien mittaisia kiertomatkoja, joiden ajaksi olen jälleenvuokrannut oman yksiöni Nokialla. Tyypillisesti vuokrasin asunnon talven kylmimpien kuukausien ajaksi ja matkustin tropiikkiin.

Joskus vuokrasin asuntoni pois talven sijaan kesällä ja lähdin pidemmälle matkalle esimerkiksi Venäjälle. Vuokrausilmoituksen laitoin usein ilmaiseksi Tori.fi -palveluun.

Myin Nokian asuntoni hiljattain ja asun nyt ASO-asunnossa Kangasalla. Tämä rajoittaa asunnon väliaikaisen vuokrauksen mahdollisuutta, koska ASO-asunnon saa jälleenvuokrata vain jos työn vuoksi joutuu asumaan tilapäisesti toisella paikkakunnalla.

Edullinen ruokailu

Syön matkoilla tavallisen kansan ruokapaikoissa. Espanjan Andalusiassa ja Kanarialla söin hyvin usein päivän lounas eli Menu del Dia -tarjouksen 8 eurolla. Raskaan lounaan jälkeen pärjää kevyellä illallisella.

4 euron bisneslounas Pietarin Frank-ravintolassa vuonna 2018.

Venäjällä ja Ukrainassa syön useimmiten ns. ruokaloissa (stolovaja), jotka muistuttavat suomalaisia lounasruokaloita, mutta ne ovat auki koko päivän ja jopa kellon ympäri. Valikoimissa on perivenäläisiä ruokalajeja. 3-4 eurolla saa varmasti mahan täyteen.

Panang curry, Patong Beach, Thaimaa.
Patong Beach on Thaimaan kalleimpia rantakohteita. Vuonna 2017 Panang curry irtosi 4 eurolla Soi La Diva -kujan ravintolla.

Syön myös katukeittiöissä niissä maissa, joissa sellaisia löytyy, esim. Thaimaassa söin hyvin usein Pad Thai -aterian parilla eurolla.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. Hyviä vinkkejä edulliseen matkailuun. Meillä aika on yleensä rajoittava tekijä, niin sen vuoksi kovin edullisesti ei yleensä ole tullut reissattua. Jos vietettäisiin pidempiä aikoja ulkomailla, niin varmasti aikalailla samalla kaavalla mentäisiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *