EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Katsoin jalkapallon EM-kisojen Espanja-Sveitsi -puolivälierän paikan päällä Pietarissa.

Kävin ennen Espanja-Sveitsi-peliä Asunto no 60 (Квартира №60) -museossa, joka sijaitsi Neuvostoliittolaisen pelikonemuseon yhteydessä. Näyttely kertoo vuoden 1960 jalkapallon EM-kisoista, jotka Neuvostoliitto voitti. Loppuottelussa kaatui Jugoslavia jatkoajalla lukemin 2-1.

Ensimmäisiin EM-kisojen karsintoihin vuonna 1960 osallistui vain 17 maata. Monet maat kuten Englanti, Belgia, Länsi-Saksa, Italia, Hollanti ja Ruotsi kieltäytyivät osallistumasta vedoten pelaajien liialliseen rasitukseen seurajoukkueissa. Epävirallisina syinä oli Euroopan mestaruuden oletettu vähämerkityksellisyys ja kilpailu seurajoukkuiden välisille cupeille. (Lähde: Wikipedia venäjäksi.)

Kuvien ja esineiden lisäksi museossa näytettin valkokankaalla filmiä vuoden 1960 EM-kisoista.

Lev Jashin oli Neuvostoliiton maalivahti vuoden 1960 EM-kisoissa. Lev Jashin on ainoa maalivahti, joka on valittu Euroopan parhaaksi jalkapalloilijaksi. Kuvassa on Jashinin vuonna 1963 saama Kultainen pallo.

Tältä neuvostoliittolainen asunto näytti vuonna 1960.Neuvostoliittolainen keittiö vuodelta 1960.

Nostalginen jalkapallomuseo odottaa suomalaiskävijöitä Pietarissa – ”Asunto nro 60” kertoo Neuvostoliiton EM-voitosta vuodelta 1960 | IS

Neuvostoliiton pelikonemuseon jääkiekkopeli näyttäisi olevan lujaa tekoa.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Saavuin Krestovski-saaren voitonpuistoon ilmaisella S3-EM-kisabussilla Petrograskaja-metroaseman kautta.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Kävin syömässä falafelin yhdessä monista suihkulähteen luota löytyvistä ruokakojuista.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Voitonpuiston suihkulähteen luona pelattiin jalkapalloa sekä pöytäpelinä että…EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

…rangaistuspotkukilpailuna oikealla pallolla.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, Ristisaaren voitonpuisto

Hengailin voitonpuistossa jonkin aikaa ajoittaakseni saapumisen stadionille noin tuntia ennen ottelun alkua. Näkymä lammen rannalta melko läheltä jalkapallostadionia.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, Sveitsin fanit

Sveitsin faneja saapumassa stadionille. Espanjan faneja en bongannut matkalla stadionille eikä heitä tainnut paljoa paikalla ollakaan.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Lämmittely meneillään klo 18.26.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Istuinpaikkani oli stadionin kulmassa ylhäällä kuvan tukipalkista vasemmalle neljänneksi ylimmällä rivillä. 2-kategorian lippuun oli merkitty hinnaksi 145 euroa, ostin lipun Futisfoorumin ilmoituksen avulla 50 eurolla.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa
EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa
EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, avajaisseremonia

Sveitsin ja Espanjan pelipaidat muistuttivat kovasti toisiaan. Faneista ei kaukaa katsottuna erottanut ovatko he sveitsiläisiä vai espanjalaisia, mutta yleisön kannustus ainakin oli erittäin selvästi Sveitsin puolella.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, kansallislaulu

Yleisö seisoo Sveitsin kansallislaulun aikana.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Piippuhyllyltä katsottaessa ei päätä tarvitse juuri käännellä. Pelaajien selissä olevat numerot erottaa, mutta ei nimiä.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Espanja meni johtoon jo 8. minuutilla tuurimaalilla kun Denis Zakarian laukaus kimposi sveitsiläisen kautta maaliin.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Palaamassa puoliajalta takaisin katsomoon. 15 minuutin tauon aikana ehtii käydä joko vessassa tai ostoksilla, ei molempia.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa

Totesin, että ottelua seurasi valtava määrä toimittajia.

EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, toimittajat ja selostajat
EM-puolivälierä Espanja-Sveitsi Pietarissa, rangaistuspotkukilpailu

Sveitsin Xerdan Shaqiri tasoitti 68. minuutilla, varsinainen peliaika päättyi 1-1, ja puolen tunnin jatkoaika oli maaliton, vaikka Sveitsin pelaaja oli saanut punaisen kortin. Voitto ratkaistiin siis rangaistuspotkukilpailulla.

Päinvastoin kuin neljännesvälierässä, Sveitsi onnistui tällä kertaa rangaistuspotkuissa surkeasti, joten Espanja vei voiton ja meni välierään Italiaa vastaan.

EM-kisat, Palatsiaukio, Pietari

Myös Pietarin Palatsiaukiolle nousi jalkapallon EM-kisojen fanikatsomo puolivälieristä eteenpäin. Tarkoitukseni oli katsoa Espanja-Sveitsi -peli Palatsiaukiolla jos en saa ostettua lippua, mutta lipun osto onnistui pelipäivänä.

EM-kisat, Palatsiaukio, Pietari
EM-kisat, Palatsiaukio, Pietari

Seuraavana päivänä seurasin Tshekki-Tanska -puolivälieräottelua Palatsiaukion fanikatsomossa, joka oli yhtä huono kuin Talliaukion katsomo eli istumapaikkoja oli vain VIP-vieraille.

Venäjän koronatilanne ja rajanylitys

Saavuin Pietariin keskiviikkona 30.6 eli päivää ennen kuin THL suositteli välttämään kaikkea matkustamista Venäjälle. En saanut koronaa ensimmäisellä 9 pv kestäneellä Pietarin EM-kisamatkalla, joten ajattelin, että voin välttyä tartunnalta myös toisella 4 pv matkalla.

Vein torstaina auton huollettavaksi Pietarin Persona Autoserviceen, ja noudin auton huollettuna lauantaina. Ensisijaisesti tulinkin nyt Pietariin auton huoltoa varten, moottorin vikavalo oli syttynyt paluumatkalla Venäjältä.

Paluumatkalla sunnuntaina 4.7 kävin Terijoella. Olen suunnitellut matkaa Unescon maailmanperintökohteeseen Kizhin saarelle (Petroskoista), mutta koronatilanteen vuoksi lykkäsin tämän matkan hamaan tulevaisuuteen.

Nuijamaan rajanylitys, siis Suomen raja-asemalla, kesti ennätyksellisen kauan eli 2 tuntia 37 minuuttia. Rajanylitystä hidastettiin ihan tahallaan, tullialueelle ei päästetty kuin kaksi autoa kerrallaan eikä EU-autoille ollut omaa kaistaa.

Nuijamaalla sanottiin, että yhden koronarokotteen saaneena minua ei tarvitse testata rajalla, vaan 72 t kuluttua tehtävä koronatesti riittää. Tein tiistaina koronan itsetestin, ja tänä aamuna 81 t rajanylityksestä kävin terveyskeskuksen koronatestissä, molemmat testit olivat negatiiviset.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *