Durmitor

Hankala rengasrikko Durmitorin kansallispuistossa

| Lukuaika 3 min
Durmitor, Montenegro

Tarkoitus oli tänään mennä patikoimaan upeisiin vuoristomaisemiin Durmitorin kansallispuistossa, mutta päivä kului rengasrikon selvittelyssä.

Durmitor, Montenegro

Tästä pari kilometriä eteenpäin se tapahtui. Oikeanpuoleinen rengas ajautui asvaltilta pientareen puolelle ja korjasin tietysti välittömästi takaisin. Rengas kolahti ikävän kuuloisesti, mutta en kuvitellut sen menneen rikki. Ilmanpaineen varoitusvalo syttyi ja rengas tyhjeni nopeasti, mutta oli pakko ajaa vielä vähän matkaa, että sai auton sellaiseen kohtaan, jossa voi ohittaa.

En tiedä oliko asvaltin reuna terävä vai sattuiko sille kohtaa terävä kivi. Autossani ei ole vararengasta vaan korjaussarja kompressorilla. Haluamaani pientä vararengasta en ollut saanut autoa ostaessani, koska ostin irrotettavan vetokoukun, joka vei vararenkaalle varatun tilan. Liimat häipyivät renkaaseen ja kompressori puhalsi ilmaa, mutta renkaassa ei alkanut pysymään ilma.

Suomalainen SIM-korttini oli sopivasti jäänyt asunnolle kun olin vasta vaihtanut paikallisen prepaidin puhelimeeni. Minulla on prepaidissa vain datapaketti, joten sillä en olisi pystynyt soittaaan. Skypessä olisi ollut saldoa ja sillä olisi voinut soittaa jos olisi ollut kunnon kenttä mitä ei tietenkään ollut – ja jos olisi tiennyt minne soittaa.

Durmitor, Montenegro

Eipä siinä muuta kuin reppu selkään ja patikoimaan takaisin Zabljakin kaupunkiin 10 km päähän. Yhtään autoa ei ollut poistumassa kansallispuistosta aamupäivällä, joten en saanut kyytiä sieltä. Valtatielle saavuttuani yritin aluksi liftata, mutta luovuin yrittämisestä pian ja kävelin asunnolle.

Durmitor, Montenegro

Otin matkan varrelta kuvia.

Durmitor, Montenegro
Durmitor, Montenegro

Tämä Katun lienee jonkinlainen ravintola tai kahvila. Katossa näkyi olevan aurinkopaneeli.

Durmitor, Montenegro
Durmitor, Montenegro

Valtatien varrella pääsin todistamaan 16 hevosen yllättävää siirtymistä tien yli. Bemarikuski sai jarruttaa tosissaan.

Durmitor, Montenegro
Durmitor, Montenegro
Durmitor, Montenegro

Asunnolle saavuttuani katsoin netistä missä Zabljakissa korjataan autonrenkaita (”vulkanizer Zabljak”). Kävelin taas pari kilometriä ja löysin apua. Rengashuoltaja ei puhunut englantia, mutta asiat hoituivat venäjäksi. Renkaani osoittautui korjauskelvottomaksi, siinä oli pari lohkeamaa sivussa. Tilalle laitettiin käytetty rengas. Koko lysti maksoi vain 40 euroa.

Tutkin netistä myydäänkö Nokian renkaita Montenegrossa ja kyllähän niitä myydään Podgoricassa. En tiedä onko täällä samanlaisia kitkarenkaita myynnissä, mutta jos ei ole niin kysyn voisivatko tilata. Samalla käyn tietysti Fordin liikeessä ostamassa uuden liimapaketin. Tai itse asiassa voisin myös hankkia tälle käytetylle renkaalle vanteen ja tehdä siitä oikean vararenkaan. Tässähän on joitain ”pikku” matkoja suunnitteilla, joilla rengasrikkoja voi sattua ;).