Meteora, Kreikka

Kävin syyskuussa Kreikan Meteorassa, joka on Unescon maailmanperintökohde.

Saavuin Meteoraan torstaina puoleltapäivin yövyttyäni Kreikan rannikon Katerinissa 70 km Thessalonikista etelään. Katerinista oli 180 km ajomatka Meteoraan.

Aloitin luostarikierroksen Meteorassa kuvan Varlaamin luostarista, koska se olisi suljettu seuraavana päivänä eli perjantaina (muina päivinä auki klo 9-16).

Näkymä kohti Varlaamin luostaria. Itse en kokenut erityistä tarvetta mennä kuvaamaan ihan jyrkänteen reunalle.

Varlaamin luostari katsottuna kauempaa näköalapaikalta (seuraavana päivänä, torstai oli pilvinen, perjantai aurinkoinen).

Kuvassa on Varlaamin luostarin näköalatasanne.Pääsymaksu Varlaamin luostariin oli edullinen 3 euroa niin kuin kaikkiin muihinkin Meteoran luostareihin. Pysäköinti oli ilmaista.

Luostareiden sisätiloissa oli maskipakko, mutta ulkotiloissa maskia ei tarvinnut käyttää.

Iso ryhmä on varmaankin bussimatkalaisia. Meteoraan järjestetään päiväretkiä esimerkiksi Kreikan toiseksi suurimmasta kaupungista Thessalonikista 230 km päästä.

Taustalla näkyy Varlaamin luostarin kirkko.

Jeesus-lasta pitelevä Neitsyt Maria, tekijä pappi Emmanuel Tzanes vuonna 1668.

Täysi arkkipiispan asu Varlaamin luostarin museossa, jossa kuvaaminen oli yllättäen sallittua tai sitten minulta jäi kieltomerkki huomaamatta.Suurin osa Meteoran luostareista perustettiin 1350 – 1550 -luvuilla, Suuren Meteoron luostari noin vuonna 1350 ja Varlaamin luostari vuonna 1517. Nykyisin toimivia luostareita on kuusi, joista kävin viidessä.

Suuren Meteoron luostari Varlaamin luostarin luota katsottuna. Näiden luostarien etäisyys toisistaan on linnuntietä vain noin 200 metriä, mutta kävelymatkaa kertyy lähes kilometri.

Suuren Meteoron luostari on auki klo 9.30-15, suljettu tiistaisin. Luostarista käytetään myös nimitystä Vapahtajan kirkastumisen luostari.

Suuren Meteoron luostariin päästäkseen pitää ensin laskeutua portaita alas kalliopylväiden väliin ennen kuin varsinainen nousu luostariin alkaa. Suuri luostari sijaitsee Meteoran luostareista korkeimmalla.

Meteoran luostareihin johtavat portaat ja sillat rakennettiin vasta 1920-luvulla. Sitä ennen luostareihin noustiin kori- tai verkkonostureilla tai tikapuita pitkin.

Suuri luostari kauempaa näköalapaikalta katsottuna.

Suuren luostarin sisäpiha.

Suuren Meteoron luostarin kirkko. Tämän salin jälkeen alkoi kuvauskielto.

12 000 litran tynnyri ei ollut oluen vaan veden säilytystä varten.

Saksalainen sotilas on epäonnistunut yrityksessään nostaa hakaristilippu Meteorassa.

Rousanoksen luostarissa ei ollut juuri katsottavaa, mutta tulipa sielläkin käytyä. Rousanoksen luostari näkyy etualalla, takana siintää Pyhän Nikolaoksen luostari. Rousanoksen luostari on auki klo 9-16, sunnuntaisin suljettu.

Rousanouksen luostarin yleisöltä suljettu puutarha.

Pyhän Nikolaoksen luostari on lähimpänä asutusta, se on auki joka päivä klo 9-17.

Näkymä Pyhän Nikolaoksen luostarin sisätiloista. Tähänkin luostariin nousu oli hyvää porrastreeniä.

Tässä näköalapaikalta otetussa kuvassa näkyy neljä Meteoran luostaria eli vasemmalta lähtien Pyhän Nikolaoksen luostari, Rousanoksen luostari, Suuren Meteoron luostari ja Varlaamin luostari.

Yövyin läheisessä Kastrakin kylässä Kalampakan kaupungissa (Zozas Rooms 28 e), ja perjantaina kävin Pyhän kolminaisuuden luostarissa, joka oli yksi tapahtumapaikoista James Bond -elokuvassa Erittäin salainen.

Pyhän kolminaisuuden luostari on auki klo 9-17, suljettu torstaisin. Pyhän kolminaisuuden luostarin lähellä sijaitsevassa Pyhän Stefanoksen luostarissa en käynyt, koska se oli terveyssyistä suljettu.

Myös Pyhän kolminaisuuden luostariin mennessä ensin kiemurrellaan polkuja alas ennen kuin aletaan nousta portaita jyrkästi ylös. Kuvasta ei portaita juuri huomaa.

Ennen vanhaan luostariin noustiin nosturilla.

Kallioon louhitut portaat ovat varsin hyvin piilossa.

Lähes perillä ylhäällä luostarissa.

Pyhän kolminaisuuden luostarin sisäänkäynti.

Pyhän kolminaisuuden luostarin näkymiä.

Näkymä Pyhän kolminaisuuden luostarista Kalampakan kaupunkiin.

Pyhän kolminaisuuden luostarilta näkee neljä muuta luostaria, matkaa on ilmateitse 1-1,5 km, tietä pitkin 3-4 km.

Meteorasta jatkoin matkaa 240 km päähän Albanian Ksamiliin.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

2 kommenttia

  1. ¡Gracias por compartir esto con nosotros! Este es un buen artículo. ¡Página de blog tan inspiradora!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *