Montenegro

Perillä Montenegrossa

Montenegro

Saavuin viime viikolla Montenegroon ja vuokrasin asunnon kuukaudeksi.

Asunto Montenegrosta kuukaudeksi

Montenegro

Vuokrasin aluksi huoneen tästä Apartmani Iveticistä Booking.comin kautta kahdeksi yöksi 15 e/yö. Pyysin sitten jatkoa kahdeksi yöksi, minkä jälkeen vuokrasin saman asunnon kuukaudeksi 350 eurolla. Kk-hintoja en ole nähnyt mainostettavan missään, mutta arvasin oikein, että esteitä pitempiaikaiseen vuokraukseen ei ole.

Montenegro
Montenegro

28 m2 duplex-studio on isompi kuin yleensä tässä halvimmassa hintaluokassa. Parvella on parivuode ja sohva on levitettävä. Keittiössä olen sen verran kokkaillut, että olen lämmittänyt HDL365-hypermarketin valmisruokatiskiltä ostamani ruoat ja paistanut aamiaiselle kananmunia.

Montenegro

Mukava yllätys oli, että kylpyhuoneessa on myös pesukone. Ilmastointikin löytyy, mutta en käytä sitä, vaan lisään tai vähennän vaatetta. Ilmastointilaite on epäkäytännöllisesti parvella.

Langaton netti on kohtalainen eli noin 4/0,5 -megainen. Netti toimi aluksi luotettavasti, mutta parina päivänä oli paljon ongelmia. Hyvällä tuurilla pystyn katsomaan jääkiekon MM-kisat netin kautta.

Montenegro

Näkymä parvekkeelta auringonlaskun aikaan.Asun Adrian valtatien varrella Radanovicissa Kotorin ja Budvan välillä. Kotoriin ja Tivatiin on matkaa noin 10 km ja Budvaan noin 13 km. Kroatian Dubrovnikiin on matkaa vain 77 km, joten teen sinne joskus päiväretken.

Jos jään Montenegroon toiseksi kuukaudeksi, tutkin mahdollisuutta vuokrata asunto Montenegron eteläosasta läheltä Albanian rajaa.

Sää

Montenegro sääennuste

Kuvassa tämänpäiväisiä (26.4.2015) sääennusteita eri sääpalveluista. Rantakelit eivät ole kaukana ainakaan suomalaisen näkökulmasta, päivän ylin lämpötila on vaihdellut 17 ja 23 asteen välillä. Liikunnan harrastamiseen nämä lämpötilat ovat juuri sopivat.

Montenegro

Lähimmälle uimarannalle eli Jaz-rannalle ennen Budvaa on matkaa 7 km. Rantaravintoloissa näytti olevan remontit meneillään ennen sesongin alkua. Worldseatemp.comin mukaan meriveden lämpötila on täällä nyt 15,8 astetta, joten taidan vielä muutaman päivän lykätä uimista.

Pyöräily

Montenegro

Jostakin syystä ajattelin, että tämä olisi hyvä maa pyöräilyyn. Maisemien suhteen varmaan onkin, mutta ei täällä ole pientareita eikä juuri pyöräteitäkään. Jossakin kaupungin keskustassa olen nähnyt pätkän pyörätietä. Ainakin tuo valtatie on vaarallinen, viimeksi kun kävin pyöräilemässä, yksi bussi sujahti ohi aivan vierestä. Täytyy kehitellä sellaisia reittejä, joissa on valtatietä mahdollisimman vähän.

Montenegro

Kuva viimeisimmän pyörälenkkini varrelta Tivatin lentokentän kohdalta. Tämä päivä meni renkaita paikkailessa, ilmeisesti valtatiellä alkaneet tietyöt olivat rikkoneet renkaan, ja varasisuskumi oli myös paikkaamatta. Liima oli loppu, joten piti lähteä rautakauppaan liimaostoksille.Huomenna yritän pyöräillä Kotoriin. Pitkää vuoren läpi menevää tunnelia ei voi pyöräillessä käyttää, joten täytyy mutkitella vuorilla, saa nähdä miten onnistuu.

Automatka Suomesta Montenegroon

Montenegro

Fiesta Bosnia-Hertsegovinan ja Serbian välisellä rajajoella.

Auton keskikulutus 3500 km matkalla Suomesta (Himangalta) Montenegroon oli 5,8 l/100 km eli bensaa paloi noin 245 euron edestä. Bensan hinta vaihteli matkalla välillä 1,12 – 1,36 e/l. Montenegrossa bensan litrahinta nousi tällä viikolla kaikilla asemilla 1,20:sta 1,27:ään.

Tiemaksujen osalta itäinen reitti oli edullinen, 14 e meni Unkarissa ja 6 e Serbiassa. Yöpymiset 10 päivän matkalla maksoivat keskimäärin 16 e. Läntisempi reitti (Varsovan ja Wienin kautta) olisi periaattessa nopeampi ellei siellä ole runsaasti tietöitä tai ruuhkia. Paljonkohan tiemaksuja kertyy läntisellä reitillä?

Tavoitteenani oli välttää sakot koko matkalla, missä onnistuinkin käyttämällä ahkerasti vakionopeudensäädintä. Rajoitusten vaihtumista oli usein erittäin vaikea päätellä, jolloin yleensä luotin navigaattorin rajoitustietoihin. Ratsiassa Bosnia-Hertsegovinassa vähän ennen Montenegron rajaa tarkistettiin auton turvavarusteet, mutta minulla oli kaikki kunnossa ensiapulaukkua myöten.

Auto tuntui loppumatkastakin edelleen laiskemmalta kuin täsmälleen samanlainen koeajoauto, jolla ajoin vuodenvaihteessa. Jotain kehitystä sisäänajon myötä on kuitenkin tapahtunut, kakkosvaihteella on paremmin mahdollista ryömintävauhti ja nelosella kiihtyvyys lienee vähän parantunut. Montenegron rajalla mittarilukema oli 4927 km.

Prepaid-liittymä

Katsoin netistä T-Mobilen myymälän osoitteen Budvassa ja kävin ostamassa liittymän. Myymälässä sattui olemaan pitkä jono, luulisin viettäneeni kaupassa puoli tuntia. SIM-kortti maksoi 3 e sisältäen 3 e saldoa, ja ostin samalla lisäsaldoa 7 e. Englantia puhuva myyjä antoi mukaan ohjeet haluamani 1 GB/2 vk 3 euron datapaketin tilaamiseen ja data-asetusten manuaaliseen syöttämiseen (SIM-kortilta tulevat asetukset olivat väärät). Liittymä on toiminut hyvin*.

*Päivitys 2.5.2015: Datapaketin 1 GB kuluessa loppuun ei tullut minkäänlaista ilmoitusta ja netin käyttö kulutti koko ladatun saldon nollille. Näin on käynyt silloin tällöin muidenkin maiden prepaid-korteilla eli ei näyttää siltä ettei kannattaisi koskaan ostaa saldoa kortille varastoon.

Sekalaisia huomioita

– Kaupasta saa myös ruisleipää.
– Ruokakaupan myyjät eivät puhu englantia. Hedelmät pitää punnittaa myyjällä. Ruoka on halvempaa kuin Suomessa.
– Haluan käydä halvimmissa ravintoloissa, mutta niissä on ruokalista vain montenegroksi (serbiaksi).
– Budvassa on maksullinen pysäköinti 24 h. Nyt sesongin ulkopuolella yhdellä pysäköintialueella maksua ei peritty.
– Kotorissa ja Tivatissa on mahdollista löytää ilmainen pysäköintipaikka.
– Sivutiet ovat uskomattoman kapeita.
– Hanavesi on juomakelpoista, mutta pullotettu vesi maistuu paremmalle.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

6 kommenttia

 1. Moikka,
  Hyvännäköinen on tuo autosi. Oletko nyt sitten varma, että saat sen tuotua verotta Suomeen?

  1. Mikseipä onnistuisi, olen lukenut kaikki ohjeet tullin sivuilta ja myös tuonut verottoman auton vuonna 2005. Ehkä vielä varmistan tullin neuvonnasta alkoiko 1/2 vuoden määräaika kulumaan Suomesta poistumisesta 4.4 vai EU:sta poistumisesta 11.4.

 2. Mikään ei kyllä ole niin epäselvää kuin autoverotus, mutta ymmärtääkseni tuossa verovapaudessa täytyy huomioida kolme pääseikkaa:

  1) 1 vuoden yhtäjaksoinen ulkomailla oleskelu (tietyin poikkeuksin)
  2) auton 6 kk käyttöaika ulkomailla
  3) 3 vuoden luovutuskarenssi Suomeen paluun jälkeen

  ?

 3. Moi,

  Pystykö Kotorissa tai jossain lähistöllä nostamaan credit/debit kortilla rahaa automaateista?

 4. Moi Susi Poika, kyllä pystyy Kotorissa ja muuallakin nostamaan rahaa korteilla, itse käytin OP:n Visa Electronia ja S-Pankin debet/credit Visaa. Visa Electronilla yleensä nostin, provisio sillä vain 1 e.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *