
Montenegron hintataso on Euroopan edullisimpia. Asustelin pääasiassa Montenegrossa huhtikuusta 2015 tammikuuhun 2016.
Asuminen

Vas. Apartments Ivetic, Apartments Bjelanovic ja Apartments Skocidjevojka
Asuminen on suurin menoerä, joten aloitetaan sillä.
Vuokrasin kolme kertaa asunnon yli kuukauden mittaisella sopimuksella. Hinnat olivat 350, 480 ja 315 e/kk, ei välitys- tai takuumaksuja. Nämä studioasunnot olivat täysin varustettuja, niissä oli ilmastointi, langaton netti, satelliitti-tv ja minikeittiö. Asuin näissä asunnoissa ensin muutaman päivän ja todettuani kaiken toimivaksi, erityisesti netin, pyysin tarjousta kk-vuokrauksesta.
Asuin kesällä päivän-parin sopimuksella lukuisissa majataloissa. Hinnaksi tuli keskimäärin 17 e/vrk, vaihteluväli oli noin 10-25 euroa. Hintaan sisältyi yleensä oma kylpyhuone ja ilmastointi. Käytin majoitusten varaamisessa booking.comia ja valitsin yleensä vähintään arvosanan 7 saaneita kohteita.
Ruoka

Kuvassa on parhaita ruoka-annoksia mitä olen Montenegrossa syönyt. Vas. ylh. Njeguski-pihvi ja juoma 12 e, ravintola Ciscova Carda, Ada Bojana, Ulcinj. Kana gorgonzola-kastikkeella ja juoma 10 e, ravintola Azur, Petrovac. Tonnikalapizza ja juoma 12 e, ravintola Sambra, Budva. Gulassi muusilla/leivällä/juomalla 3,60 e, pikaravintola HDL Caffe & Grill, Kotor.
Yleensä ottaen hinnat putoavat mitä kauemmaksi etelään Budvasta menee. Etelän Ulcinjin ravintoloissa pizzan ja juoman saa viidellä eurolla.
Capuccino maksaa kahvilassa noin 1,50 e ja olut rantaravintolassa alkaen 1 e Sutomoressa ja 2 e Budvassa.
Joitakin esimerkkejä kaupan alkaen-hinnoista: olut 0,50 e, punaviini 2 e, maito 0,60 e, omenat/appelsiinit 0,50 e/kg, leipä 0,40 e/kpl, Pepsi/Coca Cola 2l 0,90 e, kanafile 3,60 e/kg.
Liikkuminen
Bensan hinta (95) vaihteli välillä 1,06 – 1,32 e/l, kesän kuumimpana sesonkina hinta oli korkein ja talvella matalin. Tiemaksuja ei juuri ole. Bosnia-Hertsegovinasta yhtä tietä tullessa peritään jokunen euro ja pääkaupunki Podgoricaan johtavalla tunnelilla 2,50 e.
Taksilla tai bussilla en kulkenut, koska minulla oli oma auto käytössä. Panin kuitenkin merkille taksien edulliset hinnat kun niitä taksien kyljissä mainostettiin. Hinta oli esimerkiksi lähtöhinta 1 e ja kilometriä kohti 0,50 e.
Auton sai pestyä 1-2 eurolla itsepalvelupesulassa.
Terveydenhoito
Sairastin Montenegrossa keuhkokuumeen. Hoito Barin terveyskeskuksessa maksoi yhteensä 97 euroa. Tähän sisältyi lääkärin vastaanotot, kaksi antibioottikuuria (toinen tiputuksessa), röntgenkuvaus ja laboratoriokokeet. Matkavakuutus korvasi hoitokulut.
Kokonaiskulut
Laskin keskimääräiset kokonaiskuluni Montenegrossa huhti-joulukuussa 2015 ja sain tulokseksi 990 e/kk. Vertailuna tammi-maaliskuun 2015 asustelin Thaimaassa, Kambodzassa ja Vietnamissa, ja silloin kk-kulut olivat keskimäärin 1160 e. 10-12/2014 vietin Teneriffalla ja kk-kulut olivat 975 e. Näissä hinnoissa on mukana ihan kaikki kulut lennoista lähtien.
Numbeon vertailuhinnat Montenegron ja Suomen osalta ehdottavat, että Montenegrossa voisi asua jopa puolet halvemmalla kuin Suomessa. Omalla kohdallani näin ei kuitenkaan käynyt paristakin syystä. Ensinnäkin asun Suomessa erittäin edullisesti, kk-kulut ovat alle 250 euroa. Toiseksi Montenegrossa söin joka päivä ulkona, Suomessa laitan itsekin ruokaa.
Numbeon hintavertailu: Montenegron hintataso on noin puolet Suomen hintatasosta
-1.jpg?img=img2048)