Montenegron hintataso

Montenegron hintataso

Hintataso Montenegrossa

Montenegron hintataso on Euroopan edullisimpia. Asustelin pääasiassa Montenegrossa huhtikuusta 2015 tammikuuhun 2016.

Asuminen

Montenegron asunnot

Vas. Apartments Ivetic, Apartments Bjelanovic ja Apartments Skocidjevojka

Asuminen on suurin menoerä, joten aloitetaan sillä.

Vuokrasin kolme kertaa asunnon yli kuukauden mittaisella sopimuksella. Hinnat olivat 350, 480 ja 315 e/kk, ei välitys- tai takuumaksuja. Nämä studioasunnot olivat täysin varustettuja, niissä oli ilmastointi, langaton netti, satelliitti-tv ja minikeittiö. Asuin näissä asunnoissa ensin muutaman päivän ja todettuani kaiken toimivaksi, erityisesti netin, pyysin tarjousta kk-vuokrauksesta.

Asuin kesällä päivän-parin sopimuksella lukuisissa majataloissa. Hinnaksi tuli keskimäärin 17 e/vrk, vaihteluväli oli noin 10-25 euroa. Hintaan sisältyi yleensä oma kylpyhuone ja ilmastointi. Käytin majoitusten varaamisessa booking.comia ja valitsin yleensä vähintään arvosanan 7 saaneita kohteita.

Ruoka

Ruoka Montenegrossa

Kuvassa on parhaita ruoka-annoksia mitä olen Montenegrossa syönyt. Vas. ylh. Njeguski-pihvi ja juoma 12 e, ravintola Ciscova Carda, Ada Bojana, Ulcinj. Kana gorgonzola-kastikkeella ja juoma 10 e, ravintola Azur, Petrovac. Tonnikalapizza ja juoma 12 e, ravintola Sambra, Budva. Gulassi muusilla/leivällä/juomalla 3,60 e, pikaravintola HDL Caffe & Grill, Kotor.



Yleensä ottaen hinnat putoavat mitä kauemmaksi etelään Budvasta menee. Etelän Ulcinjin ravintoloissa pizzan ja juoman saa viidellä eurolla.

Capuccino maksaa kahvilassa noin 1,50 e ja olut rantaravintolassa alkaen 1 e Sutomoressa ja 2 e Budvassa.

Joitakin esimerkkejä kaupan alkaen-hinnoista: olut 0,50 e, punaviini 2 e, maito 0,60 e, omenat/appelsiinit 0,50 e/kg, leipä 0,40 e/kpl, Pepsi/Coca Cola 2l 0,90 e, kanafile 3,60 e/kg.

Liikkuminen

Bensan hinta (95) vaihteli välillä 1,06 – 1,32 e/l, kesän kuumimpana sesonkina hinta oli korkein ja talvella matalin. Tiemaksuja ei juuri ole. Bosnia-Hertsegovinasta yhtä tietä tullessa peritään jokunen euro ja pääkaupunki Podgoricaan johtavalla tunnelilla 2,50 e.

Taksilla tai bussilla en kulkenut, koska minulla oli oma auto käytössä. Panin kuitenkin merkille taksien edulliset hinnat kun niitä taksien kyljissä mainostettiin. Hinta oli esimerkiksi lähtöhinta 1 e ja kilometriä kohti 0,50 e.

Auton sai pestyä 1-2 eurolla itsepalvelupesulassa.



Terveydenhoito

Sairastin Montenegrossa keuhkokuumeen. Hoito Barin terveyskeskuksessa maksoi yhteensä 97 euroa. Tähän sisältyi lääkärin vastaanotot, kaksi antibioottikuuria (toinen tiputuksessa), röntgenkuvaus ja laboratoriokokeet. Matkavakuutus korvasi hoitokulut.

Kokonaiskulut

Laskin keskimääräiset kokonaiskuluni Montenegrossa huhti-joulukuussa 2015 ja sain tulokseksi 990 e/kk. Vertailuna tammi-maaliskuun 2015 asustelin Thaimaassa, Kambodzassa ja Vietnamissa, ja silloin kk-kulut olivat keskimäärin 1160 e. 10-12/2014 vietin Teneriffalla ja kk-kulut olivat 975 e. Näissä hinnoissa on mukana ihan kaikki kulut lennoista lähtien.

Numbeon vertailuhinnat Montenegron ja Suomen osalta ehdottavat, että Montenegrossa voisi asua jopa puolet halvemmalla kuin Suomessa. Omalla kohdallani näin ei kuitenkaan käynyt paristakin syystä. Ensinnäkin asun Suomessa erittäin edullisesti, kk-kulut ovat alle 250 euroa. Toiseksi Montenegrossa söin joka päivä ulkona, Suomessa laitan itsekin ruokaa.

Numbeon hintavertailu: Montenegron hintataso on noin puolet Suomen hintatasosta

Montenegron hintataso, Numbeo.com
Ruokamainos, Montenegro

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

41 kommenttia

  1. Hyviä hintatietoja, nostamasi esimerkit todellakin kertovat paljon maan hintatasosta!

    Mielenkiintoista on myös verrata kokonaiskulutusta kuukausitasolla Suomen kokonaiskulutukseen!

    Me ollaan jonkun verran vertailtu Mongolian, Kiinan, Intian ja Uuden Seelannin hintatasoja tässä meidän matkan aikana ja ihan kiinnostavia lukuja saatu kartoitettua.

    Olen huomannut, että kulut ovat ulkomailla melkein maasta riippumatta pienemmät kuin Suomessa. Mihin ihmeeseen sitä Suomessa ehtiikin törsäämään niin paljon? :D

    Titta / IKILOMALLA

  2. Hintavertailut ovat mielenkiintoisia. Useinhan näissä lähdetään siitä, että hankitaan mahdollisimman edullisesti kaikki. Ne sopivat suoraan vertailukohdaksi siis vain silloin, kun kysessä on samanhenkinen reissari.

    Jos minä olisin viettänyt Montenegrossa aikaa, kulut olisivat toisenlaiset, olkoonkin, että paikka on yksi Euroopan halvimpia maita Mutta tuo ruuanhinta nyt luonnollisesti käy hyvänä vertailuna kaikille, ja kertoo jälleen kerran sen, että ruoka on kallista Suomessa.

  3. Kattava hintaraportti, vaikuttaa hyvin edulliselta Euroopan maalta. Ainoastaan Budvan tonnikalapizzan hinta kuulostaa hieman korkealta :) En ole vielä käynyt Montenegrossa, mutta erityisesti Kotor kiinnostaisi kovasti ja miksei koko maa perusteellisemminkin.

  4. Me olimme pari kesää sitten Montenegrossa, pääasiassa Ulcinjissa. Oli kyllä hauska käydä ruokakaupassa, kun kannoimme sieltä kassikaupalla ruokaa/juomaa, ja lasku oli vain pari kymppiä. Ja miten hyvää ruokaa sai niin edullisella myös ravintolassa. Kävimme myös Ada Bojanassa. Hyvää ja niin edullista!

    1. Ulcinj on Montenegron rantakohteista ihan halvimpia. Toinen halpa on Sutomore, mutta Sutomoren ranta on erittäinen ruuhkainen sesonkiaikana (samea vesi) kun taas Ulcinjin 12 km pitkälle Long Beachille mahtuu hyvin.

  5. Kaksi kertaa piti keskeyttää lukeminen ja ruveta leikkimään Numbeon kanssa, vasta sitten pystyi keskittymään Montenegroon. Minusta hinnoissa on aina otettava huomioon se, että joissain maissa yritetään repiä turrehintoja. Sen verta on harmaata hiusta, etten voi vuosikaupalla syödä pelkkää riisiä ja papuja ilman oireita, vaikka mielummin reissaisi kuin käyttäisi rahaa mässyyn. Montenegrossa en ole käynyt, mutta vaikuttaa heti paikalta, jossa viihtyisi pitempään.

  6. Varsin perusteellinen postaus, nämä ovat mielestäni aina hyödyllisiä! Montenegrosta on varmasti moni tällä hetkellä kiinnostunut. Itse en ole vielä siellä käynyt, omat kokemukseni rajoittuvat Kroatiaan ja Bosniaan. Mutta edullisia maita nekin, ja ruoka on myös niissä todella hyvää.

  7. Mielenkiintoinen juttu ja kuvat on kivasti aseteltu! Harmi, ettei jälkiruoista ollut kuvia…
    Edullista kyllä on, onkohan peruspalkka myös puolet Suomen omasta. Noloa, etten tiennyt, että myös Montenegrossa on eurot.

    1. Täytyypä seuraavalla reissulla muistaa kuvata myös jälkiruokia :). En ihmettele, että euro valuuttana tulee yllätyksenä. Toinen Baltian maa, joka on ottanut yksipuolisesti (olematta ns. euromaa) euron käyttöön, on Kosovo.

  8. Mun mielestä kustannuspostaukset ovat aina kiinnostavia, ja niin myös tämä. Montenegro vaikuttaa koko ajan houkuttelevammalta paikalta. Todella alhaalla olet saanut pidettyä kulut! Nuo kämppäsi näyttävät ja kuulostavat ihan hyvätasoisilta, mikäs sitä tuollaisessa olisi asustellessa.

  9. Mielenkiintoista luettavaa nuo hintavertailut ja se, että halvimmaksi kehuttu thaimaa ei sitten olekaan halvin. Toivottavasti ehdimme Montenegroon ennen kuin hintataso nousee….

  10. Tonnilla kuussa eläminen vaikuttaa kyllä edulliselta, kun selvästikään et valitse ihan kaikkein halvinta ja rupuisinta. Kun on maailmalla noin niin kuin olemassa, luultavasti esimerkiksi majoitukselta vaatii vähemmän kuin vaatisi lomamatkalla. Ihan asiallisiltahan nuo kämpät vaikuttavat, mutta tiedän, että lomalla tahtoisin itse vähän tasokkaampaa. Vai alkaako niihin suhtautua samalla vaatimuksella kuin kotiin? Vaikea sanoa ilman kokemusta.

    1. Kaksi noista kolmesta kuvien asunnoista on jotakuinkin Suomen yksiöni tasoa, joten niissä olisin voinut hyvin asua pysyvämminkin.

  11. Luultavasti noissa ”maisemissa” olisi suuremmitta kärsimyksittä selvinnyt :-) Tosin pitkään muualla asuessa ei enää voi kuitata huonoa sänkyä tai homeista suihkua sillä, että no, pari yötä me vaan täällä ollaan, eli sikäli jonkinlaisia vaatimuksiakin on. Meillä tämä pitempään jossain asuminen tullee vastaan muutaman vuoden sisällä, joten sikäli ihan kiinnostava juttu!

  12. Tosi hyvä hintavertailu. Voisin tehdä joskus joltain Kiinan reissulta tällaisen. Pitää siis testata tuota Numbeota joskus. Montenegro on kyllä kaunis maa, jonne on palattava uudestaan. Kotorissa ei ollut niin halpaa, mutta muualla kyllä ;)

  13. Montenegro kiinnostaa ja on tosi mielenkiintoinen maa. Siellä tarvis päästä käymään ennenkuin turistien kiinnostus nostaa hintatasoja :) Mä tykkään kanssa lukea näitä hintapostauksia, koska eipä näitä muualta näin kattavasti oikeastaan voi bongatakaan kuin paikan päältä itse tai juuri blogeista.

    1. Parhaimpana/pahimpana sesonkina (heinä-elo) Montenegron rannikkolla on kyllä melkoisesti turisteja, mutta hintataso on silti melko edullinen. Ehkä tämä johtuu siitä, että turistit ovat enimmäkseen köyhistä naapurimaista ja Venäjältä, eivät rikkaista pohjoismaista.

  14. Kiitos kattavasta postauksesta! Kiinnostaa aihe hyvin paljon, kun olemme miettineet oman asunnon vuokrausta nyt kesäksi ja vuokratuloilla kämpän vuokraamista ulkomailta :) Kohde vaan on hakusessa vielä, mutta Aasian suuntaan vähän jo kallistuttiin edullisten hintojen perässä. Olen kyllä tosi yllättynyt Montenegron hintatasosta. Tuo on vielä siisti ja hieno kämppä!

  15. Vaikuttaa kuvien sekä hintatietojen perusteella varsin otolliselta paikalta elellä! Omalla kohdallani ei varmaankaan tule tilaisuutta, että lähtisin kuukausiksi asumaan ulkomaille, joten siinä mielessä en ihan kuulu tämän postauksen kohderyhmään. Mutta ihailtavaa paneutumista kirjanpitoon! ;)

  16. Montenegro vaikuttaa aika edulliselta paikalta. Olen siellä kerran käynyt, mutta se oli vain päiväretki, joten hintatasosta ei ole juurikaan kokemusta. Todella mielenkiintoinen ja kaunis maa, olisi kiva lähteä toisenkin kerran :)

  17. Hyvää hintatietoa! Montenegrokin on paikka, jossa turismi alkaa pikkuhiljaa nostaa päätään, juurikin kaupungin monipuolisuuden ja edullisen hintatason vuoksi. Käsittääkseni myöskään maisemat eivät olet hullummat. :)

  18. Itselle Montenegro ei ole tuttu kuin päivän pikavisiitiltä Dubrovnikistä, mutta hintatason huomasi heti. Oli niin paljon edullisempaa vaikka liikuimme pääasiassa siellä missä suurimmat turistimassat. Mielellään menen tuonne joskus esim. parin viikon lomalle.

    Hyvä postaus!

  19. Onpa hyvä vinkki tuo Numbeo, en ollut kuullutkaan siitä. Ja tuo edullinen kuukausikulutus ulkona syömälläkin laittaa aina miettimään mihin sitä pennosensa täällä Suomessa saa syydettyä. Harmi kun oma työ ei salli kiertävää elämäntyyliä ;) Joten täällä sitä jökötetään kotimaan kamaralla ja reissataan vuosilomilla. No ehkä joskus vielä joku pidempi irtiotto!
    ps. tuli nälkä kun katselin etenkin tuota pizzaa

  20. Tämä vertailu osoitti hyvin sen miten ryöstöhintaista ruoka ja asuminen Suomessa on, ei ihme että ostovoima maassamme on heikko. Mutta hei, kesämekon ketjuliikkeestä sentään saa Suomesta halvemmalla! :D

    Montenegron kuukausivuokralla (n. 300 €) saa muuten yhden yön hotellimajoituksen Pariisissa nelihenkiselle perheelle Eiffel-tornin vieressä…

    Hyvin laadittu vertailu ja hintataso Monenegrossa vaikuttaa hyvin edulliselta kaikin puolin!

  21. Ei lainkaan hassummalta elinpaikalta vaikuta tämän postauksen perusteella – ei siis ihme, että se sullekin sopiva kohde oli pidempään majailuun :) Ja kyllä taas huomaa, miten kalliissa maassa asumme!

  22. Hieno vertailu. Asumisen hinta ei päätä pakota eikä kyllä moni muukaa asia. Ihme, ettei Montenegro kuitenkaan nykyistä suositumpi matkailumaa ole esim. Suomalaisille.

    Mun Montenegron kokemuksista on niin kauan aikaa että iskä taisi maksaa silloin kaiken eikä mun tarvinnut vaivata päätäni hinnoilla. :D

  23. Hyvä juttu! Oltiin niin lähellä Montenegroa viime kesänä, mutta silti liian kaukana – Slovenialaisen vuokra-auton vakuutus ei kattanut Montenegroa Kroatian roadtripillä, harmi :/ Montenegroon on päästävä siis vielä!

  24. Oletpas saanut tehtyä muutamankin pidemmän reisssun! Wau. Montenegro on vielä kokematta ja näkemättä. Mieheni sairastui työmatkallaan USA:ssa flunssaan – kuluja tuli yli 300 dollaria ja siihen kuului 5 min. lääkärin vastaanotto sekä lääkkeet. Ihan sairasta.

  25. Oikeastaanhan Montenegro on suhteessa kalliimpi maa kuin Suomi, kun katsoo tuota keskimääräistä palkkaeroa. Mutta niin taitavat olla melkein kaikki maat, ja hyvähän siellä Suomen tulotasolla olisi elellä! Kiitos tästä raportista, käytännöllistä tietoa haman tulevaisuuden Montenegron-reissua ajatellen. :)

    1. Tuo Montenegron nettokeskipalkka 428 e tuntuu kyllä uskomattoman alhaiselta, mutta näyttäisi perustuvan virallisiin tilastoihin.

  26. Kiitos mielenkiintoisesta jutusta! Hintataso Montenegrossa vaikuttaa olevan varsin kohtuullinen. Siistin näköisiä asuntoja ja ruokakin näyttää hyvältä. Sen sijaan, että vuokraisi talon jostain Italiasta tai Espanjasta, kannattaisikin ehkä harkita Montenegroa, se kun on muutenkin matkakohteena kiinnostava :)

  27. Mites on, pärjääkö tuolla englannilla vai pitäisikö paikallisesta kielestä osata edes jotain perusfraaseja? Ja osaatko sanoa, onko gluteenitonta ruokaa miten helposti saatavilla ravintoloissa?

    1. Ainakin rannikolla ravintoloissa on yleensä tarjolla myös englanninkielinen ruokalista ja henkilökunnasta joku puhuu englantia. Hotelleissa ja majataloissa enimmäkseen pärjää englannilla, mutta pohjoisen vuoriston majataloissa englantia ei aina osata. Kaupoissa ei kaikki myyjät ymmärrä englantia. Gluteenittomasta ruoasta minulla ei ole tietoa.

  28. Pari kertaa käyneenä huomaa eron, Kroatian hintataso Suomen luokkaa, Montenegron n1/2 hintaan, mutta ajatelkaapa kuinka kallista paikallisille 450/3500 Suomen palkkatasosta. Meille maksetaan niin hyvin tämä tuntuu naurettavan halvalta! Aina hyvää palvelua saanut, käyttäydymme, kuin paikalliset, emme törsää mitään, emme naureskele millekään! Seuraava matka 26.4- 6.5.2017, saas nähdä miten on muuttunut.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *