Nikon D3100

Vaihdoin Olympus Pen PL-1:n Nikon D3100:aan

Nikon D3100

Olympus Pen PL-1 ehti olla minulla alle puoli vuotta. Pidin Olympuksesta paria ominaisuutta lukuunottamatta. Suurin ongelma oli etsimen puute. Vaikka lcd-näytön kirkkauden laittoi täysille, näkyvyys aurinkoisella säällä oli vaatimaton. Ja minähän kuvaan suurimman osan kuvistani aurikoisessa säässä.

Olympukseen saa lisävarusteena etsimen, mutta yli 200 euron hinta tuntui kohtuuttoman suurelta moisesta kapistuksesta. Myös lisäsalama olisi pitänyt hankkia, koska 14-150 mm objektiivi varjosti runkosalamaa lähietäisyydeltä kuvattaessa. Nämä olisivat myös osittain pilanneet varustuksen kompaktin koon, joten ajattelin, että voisin kokeilla mikrojärjestelmän sijaan perinteistä järjestelmäkameraa.

Ostin Nikon D3100:n Tamronin 18-200 mm zoomilla (kinovastaavuus 27-300 mm). Kyseessä on ilman kuvanvakaajaa oleva objektiivi, mutta ajattelin lähteä halvimmalla vaihtoehdolla liikkeelle ja mahdollisesti päivittää vakaajalliseen versioon mikäli D3100 jää pitempiaikaisempaan käyttöön.

Nikon D3100

Etsimen läpi on miellyttävämpää kuvata kun näkee tarkasti mitä kuvaan on tulossa mukaan, joten siinä mielessä vaihto oli kohdallaan. Mikrojärjestelmissä on myös etsimellä varustettuja malleja, joten olisin voinut myös vaihtaa runkoa vaikka Panasoniciin ja säilyttää Olympuksen laadukkaan objektiivin. Tällainen vaihto olisi kuitenkin tullut melko kalliiksi.

Pen PL-1:llä sai käyttökelpoista kuvaa ISO 1600:een saakka, mutta D3100:lla ISO 3200 on vielä käyttökelpoinen. Käytännössä molemmilla saa kuvattua yhtä vähässä valossa, vaikka D3100:ssa ei ole kuvanvakaajaa, tukevampi kuvausote paremman herkkyyskeston lisäksi tasoittaa eron.

D3100:ssa on käsittämättömän hyvä akun kesto, vara-akun osto ei olisi ollut välttämätön niin kuin Pen PL-1:een oli. D3100:n joutui ostamaan kalliin alkuperäisakun (n. 50 e), Peniin oli saatavissa halpoja tarvikeakkuja (reilut 10 e). Hyvän akun keston vuoksi voi vapaasti käytellä vaikka sarjakuvausta pelkäämättä akun hyytymistä.Leijonien MM-kultajuhlat

Still-kuvissa D3100:n tarkennus on parempi kuin Pen PL-1:ssä, mutta videokuvauksen jatkuva tarkennus toimii D3100:ssa selvästi huonommin, vaikka Penissääkään sitä ei voi erityisemmin kehua. Tarkennus hakee D3100:ssa edestakaisin ja pärisee, en tiedä kannattaako jatkuvaa tarkennusta edes käyttää.

Canonin järjestelmäkameroissa jatkuvaa tarkennusta videokuvauksessa ei edes ole tarjolla, joten luulin, että Nikon olisi tässä suhteessa parempi valinta. Hyvin toimivaa jatkuvaa tarkennusta videokuvauksessa löytyy esimerksiksi Sonyn A33/A55- tai Panasonicin GH2-malleista. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen kalliita vaihtoehtoja, joten en ole tällä hetkellä vaihtamassa.

Hämäräkuvausta varten en nyt pitäisi välttämättömänä vaihtaa objektiivia vakaajalliseen versioon, mutta aion käydä kokeilemassa minkä verran vakaajalla on vaikutusta videokuvauksessa. Jos ero on radikaali, objektiivin vaihto voi olla edessä.

Nikon D3100:lla ottamani kuvat:

Leijonien MM-kultajuhlat
Pietari

Nikon D3100:lla kuvaamani videot:Leijonien MM-kultajuhlat
Pietari

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

Yksi kommentti

  1. Yksi Olympus Pen PL-1:n erittäin ärsyttävä puute jäi mainitsematta eli uskomatonta mutta totta: kamera ei käännä pystykuvia automaattisesti niin kuin lähes kaikki kamerat tekevät, vaan kuvat joutuu itse kääntämään julkaisukuntoon kuvankäsittelyohjelmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *