matkabloggaajan elektroniikka

Matkabloggaajan elektroniikka

Matkabloggaajan elektroniikka

Mitä elektroniikka matkabloggaaja ja diginomadi käyttää reissatessaan maailmalla? Tämä postaus on alunperin julkaistu 26.10.2015 ja viimeksi päivitetty 12.1.2017.

Minijärkkäri Sony A5000 + 16-50 mm

Suurimman osan matkablogini kuvista otan nykyisin Sony A5000:lla, joka on pieni peilitön APS-C -kennolla varustettu järjestelmäkamera.

Kuvaan nykyisin järkkärillä aina RAW-kuvia, jotka editoin Lightroomilla. Aloitin raakakuvien kuvaamisen säännöllisesti vasta vuoden 2013 keväällä, olisi kannattanut aloittaa paljon aikaisemmin. Suosittelen kuvien parantamiseen ensin raakakuvausta ja kuvankäsittelyä kameran vaihdon sijaan.

Lisävarusteita kameraan minulla on vain vara-akku. Objektiivi on halpa, joten en käytä edes UV-suodatinta suojana.

Minulla oli jonkin aikaa Tamronin 18-200 mm objektiivi, mutta sen hajottua (putosi lattialle) en viitsinyt enää hankkia vastaavaa tilalle. Ensinnäkin ko. objektiivi on kovin iso ja painava 16-50 mm:een verrattuna ja toiseksi huomasin, että pitemmällä telellä otettuja kuvia oli vähän, ehkä 10 % kuvista.*

Olen jokseenkin tyytyväinen minijärkkäriini, mutta olisin kiinnostunut testaamaan Olympus E-M5 Mark II:n 14-150 mm objektiivilla varustettuna. Ko. mallin pitäisi soveltua hyvin myös videokuvaukseen.Tammerkosken rannalla uuden kameran kanssa 07/2014

*Päivitys 12.1.2017:

Sony A5000 ja 18-200 mm

Ostin käytetyn Sony 18-200 mm objektiivin Sony A5000 -kameraani. Jokseenkin sama objektiivi kuin kaksi vuotta sitten hajonnut Tamron, Sonyhan omistaa Tamronin ellen väärin muista.

Videokamera Sony CX410

Järkkärin tai kännykän sijasta videokuvaan lähes aina oikealla videokameralla, koska sen tarkennus ja kuvanvakain ovat ratkaisevasti parempia. Videokameran päälle kiinnitettävä Sony ECM-XYST1M -mikrofoni parantaa äänenlaatua ja vähentää tuulen suhinaa.

Omistan myös pienen taskujalustan, mutta kuvaan lähes aina käsivaralta.

Uuden videokameran valinta ja testivideo 07/2013
Reissuesa-kanavani YouTubessa
Videopostaukset Reissuesan matkablogissaNokia Lumia 1020

Paras kamera on se joka on aina mukana. Sen takia matkablogissani on paljon myös kännykällä otettuja kuvia. Instagram-kuvistani osa on otettu Lumia 1020:lla, osa Sony A5000:lla. Käytän ulkomailla kännykässä paikallista prepaidia datapaketilla varustettuna.

Lumia 1020:ssani on pahoja bugeja (RAW-kuvaus jumittaa puhelimen täysin eli sitä ei voi käyttää, herätys ei aina toimi) ja vikoja (kamera oikeasta laidasta epäterävä, näyttöön palanut tummempia kohtia), mutta en ole vielä ehtinyt sitä huollattaa jatkuvasti reissatessani.

Takuuhuollatin lopulta 1020:n ja siihen vaihdettiin kamera ja näyttö. Olisi kannattanut huollattaa aikaisemmin, alkuperäinen kamera oli tosiaan viallinen.

Seuraava puhelimeni on todennäköisesti Androidilla varustettu. Eihän Windows Phoneen saa edes Snapchatia ja esimerkiksi Instagram-sovellus on riisuttua mallia Androidin ja iOS:in vastaaviin verrattuna.

Nykyinen kännykkäni, 5/2016 alkaen, on Nexus 5x. Lumia 1020 jatkaa kakkospuhelimena erityisesti navigaattorikäytössä.

Alkukesän Nokia Lumia 1020 -kuvia 06/2014

Nokia Lumia 520

Lumia 520 oli kakkospuhelimeni, jossa ulkomailla pidin Suomen SIM-korttia ja vastaanotin tekstiviestit. Kevyt Lumia 520 oli juoksulenkeillä mukana ja käytin Sports Trackeriä. 520:n kamera on huono eikä kelpaa kuvaamiseen. Nykyisin 520 on piirongin laatikossa odottamassa parempia aikoja.

Canon PowerShot S100

Canon S100 -pokkari jäi järkkärin hankinnan myötä varakameraksi. Kuvasin sillä muun muassa kaikki New York -kuvat sen jälkeen kun järkkärini oli varastettu Panamassa. Viime reissuillani S100 on jäänyt kotiin ja Lumia 1020 ja Nexus 5x on saanut toimia varakamerana.

Matkakameran valinta – Canon PowerShot S100

Samsung NP900X3C 13,3″ kannettava tietokone (ultrabook)

Samsung NP900X3C on erittäin ohut ja kevyt (1,2 kg) kannettava laadukkaalla heijastamattomalla 13,3″ IPS-näytöllä. 4 GB keskusmuisti on kovin niukasti kuvankäsittelyyn ja videoeditointiin, mutta muistia ei voi lisätä. Kolme vuotta vanhan kannettavan näytössä on joitakin pieniä häipymiä ja kuolleita pikseleitä, joten uuden kannettavan hankinta on pian edessä.

Uudessa koneessa pitäisi varmaankin olla i7-suoritin ja vähintään 8 GB keskusmuistia lisäysvaralla. Applen kannettavaa tuskin hankin, koska niissä on kiiltävät näytöt. Olen harkinnut kannettavaa 15,6″ näytöllä, mutta paino- ja hintasyistä saatan tyytyä edelleen 13,3″:een.

Samsung jäi kakkoskoneeksi vuoden 2016 alussa. Jos olen reissussa autolla, saatan ottaa kakkoskannettavankin mukaan.

Asus UX303UB 13,3″ kannettava tietokone (ultrabook)

Vuoden 2016 alusta lähtien kannettavani on Asus UX303UB 13,3″ näytöllä. i7-prosessori, keskusmuistia on 8 GB ja päivitän sen jossain vaiheessa 12 GB:hen. Sisäänrakennettu SSD-kovalevy on vain 128 GB, mutta minulla on lisäksi ulkoinen 1 TB kovalevy.

Asus UX303UB ja Dell U3415w

Kotona ollessani Asus on liitettynä kahteen isoon näyttöön (Kokemuksia Dell U3415w -näytöstä (3440 x 1440 px)). Tämä kuva on otettu Nexus 5x:llä.

Samsung Galaxy Tab S 10.5 tabletti

Tabletti on minulle melko turha, mutta se on hyvä olla reissussa varakoneena jos kannettava hajoaa. Käytän tablettia joskus kakkosnäyttönä katsoen siitä tv-lähetyksiä. Tabletti on wifi-mallia, joten jaan tarvittaessa netin kännykästä tai mokkulasta.

Wifi-vastaanotin ja -antenni kannettavalle

Usein hotellin tai muun majatalon wifi on heikko eli lähetin on liian kaukana huoneesta. USB-porttiin liitettävä wifi-vastaanotin (Alfa AWUS036NHR) isolla antennilla (ALFA 9dBi) on usein kaksinkertaistanut netin nopeuden. Tilasin nämä Saksan Amazonista. Lakkasi toimimasta eikä ole tullut hankittua korvaavaa laitetta toistaiseksi.

Invertteri

Kännykkä kuluttaa valtavasti virtaa navigoidessa, minkä vuoksi puhelimen on autoillessa oltava jatkuvasti latauksessa. USB-lataus ei ole riittävän tehokas, mutta invertterin virta riittää. Bilteman invertteri sopii hyvin mukitelineeseen.

Sennheiser HD 598 kuulokkeet

Huippukuulokkeiden ansiosta pystyn elämään reissussa hyvin ilman kotiteatteria.

Edellinen ja seuraava blogipostaus

Lisää samasta aiheesta

6 kommenttia

 1. Moikka,
  Onhan tuossa kantamista, jos on reppureissulla. Itse olen jo vähänaikaa sitten jättänyt pois kaikki erikoiskamerat ja tyydyn hyvään kännyyn. Normaali ihminen tulee hyvin toimeen kännyn kameralla, joka on myös aina mukana. Tuo wifi vastaanotin on tärkeä matkalla. Sillä olen saanut yhteyden jopa 500m päästä, minulla sattuu olemaan sama Alfa.

 2. Erityisesti kaiken helppoutta arvostavana päädyin viime keväänä kamerassa minäkin minijärkkäriin (Olympus Pen E-PL7). Helppoa sikäli, naiselle, että tämä mahtuu vielä käsilaukussa kulkemaan ja on sikäli hyvä kamera, että on useimmin mukana kuin puolison täysikokoinen järjestelmäkamera.

  Puhelimen vaihdoin juuri uuteen iPhone 6S plussaan, iPhoneen, sillä verrattuani useamman vuoden miten helposti puolison iPhonella pääsee lennon jälkeen verkkoon tai wifiin tai saa kuvan ladattua Instaan tai Faceen, niin Lumiani hävisi aina 3-0.

  Osittain iPhoneen vaihdon tein myös sen takia, että tablettini on iPad, joten selviän yhdellä käyttöliittymällä ja samoilla sovelluksilla. Eiväthän ne sovellukset maksa, mutta ei tarvitse ihmetellä erilaisia käyttöliittymiä.

  Vähänkin pitemmillä matkoilla roudaamme mukana myös kevyttä Thinkpad -läppäriä. Se on viritetty vaan meidän yhteiseksi läppäriksi reissuilla, sen hankintahinta oli 0 (sain töistä kun siellä vaihdettiin koneita uusiin), ja pidämme siellä vaan kyseisellä reissulla kertyneitä kuvia ja reissun dokumentteja, joten jos se vaikka varastettaisiin, niin siinä ei menisi paljoa, ei rahaa eikä sisältöä.

 3. Päädyin tähän vähän myöhässä mutta ei varmaan ole enään Lumia matkassa? Mikä kamera löytyy nyt taskusta?
  Jäin miettimään noita netin nopeuksia reissussa – olen aina käyttänyt netin nopeusmittaukseen tätä palvelua https://www.nopeustesti.com
  /Timo

 4. Okei! En ole oikein ajantasalla noista Nokian uusista malleista, mutta näyttää olevan perkuleen tyylikäs. Ja kamerateknologia yhä samaa? Mutta tietysti varmasti päivitystä tullut varmaan softiin jne.

 5. Hei!
  Siinä on kyllä hieno kokoelma elektroniikkaa, varmasti saa hyvää materiaalia kuvattua. Kyllä se on kantamisen arvoista, että saa reissun kunnolla taltioitua.
  Itse tykkään eniten videokuvata reissussa, joten videokamera on minulle tärkeä väline. Muut tavalliset kuvat otan yleensä sitten kännykän kameralla, ne ovat nykyään niin hyviä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *